fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Open brief n.a.v. overlijden Peter Van Dam

Beste Amigo,

Het nieuws zal u waarschijnlijk al wel hebben bereikt: Peter Nijdens, aka Peter van Dam, is vorige zaterdag overleden. Het zou ons niet verbazen mocht een jongere generatie op elke redactie dit nieuws verkeerd of zelfs helemaal niet hebben ingeschat. Het heeft ons wel verbaasd dat hele redacties dit deden.

Peter van Dam was in 1972 al een naamkaartje in de Vlaamse radiogeschiedenis, zelfs internationaal. Dat was niet officieel, de zeezender die het latere Radio Caroline zou worden was illegaal, Peter daardoor een overtreder van omroepwetten. Dat zou hij nog een tijd blijven, als presentator bij de in Spanje gevestigde radio Mi Amigo, een omroep die hij ook stuurde .

Daarna keerde hij huiswaarts, al bleek vaak dat hij zowat overal in een omroepstudio kon wonen. Peter wàs radio, met een gedrevenheid waarvoor hij toen in Vlaanderen nog niet officieel kansen kreeg. Die kansen kreeg hij wel in Nederland, op de officiële popzender nog wel én in primetime. Het was een mooie bevestiging van zijn eerdere internationale stappen, en vooral van zijn kunnen.

Het hele verhaal, dat na zijn overlijden enkel geschiedenis zou moeten zijn, is te lang om het helemaal in herinnering te brengen. Daar zijn redacties voor om het op te zoeken, meestal gebeurt dat ook en zelfs met een moderne drang om er het eerst of het meest volledig mee te zijn.

Het was stil eergisteren over het heengaan van Peter van Dam. Een paar redacties waren op de hoogte gebracht en we zagen bij een andere dat ze het nieuws hadden opgepikt van Belga, waar de familie het had bekend gemaakt.

Wij zouden niet weten om welke reden (en) dit overlijden zo stil bleef in de media, zowel in visuele, auditieve als geschreven pers. We begrijpen het evenmin: in de radiowereld was en is iedereen overtuigd van het meesterschap van Peter van Dam. Zijn talent was veelzijdig, ware het niet als radiomaker zelf dan als consulent of producer.

Kunnen we het ons voorstellen dat radiolegendes als Ferry Maat, of Bart van Leeuwen, in Nederland zouden worden doodgezwegen na hun overlijden? Waarschijnlijk niet, en het woord is misschien nog wel het enige juiste: doodgezwegen. Ferry en Bart waren evenzeer radiopiraten van toen, ze hebben het daarna eveneens gemaakt via Hilversum 3 en nog later vele andere circuits.

Het waren net die Nederlandse radiomensen die zondag jongstleden luid applaudisseerden voor ‘de beste Belgische DJ’. Zij waren letterlijk ooit collega’s geweest van Peter van Dam, ondertussen vedetten geworden en gebleven in hun eigen land. Ze gaven de ovatie welgemeend aan deze Belgische legende.

Het siert Vlaanderen, en zeker Vlaanderen omroepland noch medialand, dan niet dat het zondag zo stil bleef over Peter. De meesten hebben wel eens te maken gehad met ‘Peer’, ze kenden hem en wisten dat hij zijn mening joviaal, amicaal maar ook radicaal kon geven. Een duidelijke mening, meestal met luide lach. Blijkbaar toch nog niet duidelijk en luid genoeg om niet vergeten te worden.

Dat wilden we even kwijt. En dat er nooit nog een tweede Peter zal komen, er was er maar één. U bent wijs genoeg om deze laatste zin zelf in te schatten.

Met de meeste hoogachting,

Hugo Vanvlaenderen
Jean-Luc Bostyn
Rudy De Saedeleir
Hans Knot
Tim Peeters
Pieter Van Banden
Filip Van Molle
Jean-Pierre Pylyser
Peter De Lathouwer
Dominique Remaut
Theo van Halsema
Dirk Desmet
Victor Olsen


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het verschil tussen een zangeres en een zangeres, is groter dan u denkt... Allemaal familie?
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
De Persgroep in Nederland, heet sedert gisteren vrijdag 13 september nu ook - net zoals
Wat we ons een paar weken geleden, tussen de regels, nog afvroegen, leek ook het
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Ze zouden misschien wel willen, maar Nederland raakt dan toch niet aan de (lege) Belgische
Klimaat in de media Is het u ook opgevallen – je kan er niet naast
'Kunstje' dat eigenlijk nooit verveeld omdat het goed gedaan is! Een kopie van haar papa,

17
Reageer op dit artikel

avatar
15 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
17 Personen die reageerden
Joris GijsemansJoe WellsJan ParentDirk De PauwGeert van Dijk Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Joris Gijsemans
Gast
Joris Gijsemans

Ik kom totaal uit de lucht gevallen, anno 2019 had ik tot dusver niets vernomen over het heengaan van Peter, wat idd nogmaals bewijs geeft aan de karige berichtgeving over een bekende presentator. Nu, beter laat dan nooit, toch even deze korte reactie op een man met een “STEM” , want deze had een enorme draagkracht, zowel fysiek als indrukwekkend mentaal in zijn presentaties en spots. Het ga je goed hierboven beste Peter, je kende niet elke presentator, maar wij (her)en(er)kenden jou steeds en overal op de radio.

Joe Wells
Gast
Joe Wells

Peter, gelukkig hebben wij internet en een geweldig archief. Voor mij blijf je eeuwig leven.
Thanks Pal !

Dirk De Pauw
Gast
Dirk De Pauw

Peter Van Dam leerde ik wat stuntelig kennen op radio Atlantis, hoorde ik groeien en uiteindelijk openbloeien op radio Mi Amigo, hoorde ik professioneel zijn op de latere zenders…
De zeezenders leerden Nederland en Vlaanderen maken… in de nevelen der tijden en voor de huidige radiomakers betekent het duidelijk nog slechts een voetnoot, terwijl het eigenlijk de tsunami was waardoor zij nu de soort radio kunnen maken die voor hen zo vanzelfsprekend is…
De huidige Media zijn zo vluchtig en verdampen échte geschiedenis in verschroeiend tempo.
Ooit abonnee op Baffle en Radiovisie…
Bedankt Peter, en zoo jammer dat je er nu al niet meer bent!

vander elst eric
Gast
vander elst eric

voor mij was peter zoals zangeres ann christie klasserijk in hun vak een verschil in de nieuws uitzendingen zowel op vrt als vtm doodgezwegen arm vlaanderen maar we zijn dat al gewoon sylvain tack verdiende ook meer aandacht foei vtm foei vrt!

Ed Koorevaar
Gast
Ed Koorevaar

Een prachtige brief! Juist verwoord! We missen m allemaal zeer. Met name ook zij die met hem werkten. Ik mis alleen nog heel wat namen aan het einde….

Ed Koorevaar

Bart Huygens
Gast
Bart Huygens

Peter Van Dam zijn loopbaan is hier ondertussen al een beetje belicht. Zijn unieke stem zou iedereen meteen moeten herkennen. Dierenplezier op VTM, onevenaarbaar. Medewerkers van radio Palermo waar Peter destijds enkele jaren lang het programma “Het hek van Van Dam” presenteerde hebben de afgelopen dagen heel wat berichten gepost (met geluidsfragmenten) op de sociale media. In Diest en omstreken was er wel aandacht voor Peter zijn overlijden. Persoonlijk denk ik ook aan de legendarische “Eindeschooljaarsparty’s” waar hij op een heel eigen manier een overvolle Hallezaal wist te vermaken. Na sluiting met enkele Palermo-medewerkers nog een cafébezoekje doen om wat na te praten, onvergetelijke tijd!!! Peter daarna afzetten in een hotel om te overnachten, en de dag erna terug ophalen om dan bij Palermo alweer zijn ding te gaan doen. Peer, een radiotopper uit Vlaanderen…R.I.P., het ga je goed…

Rens Jan
Gast
Rens Jan

Marc Pinte heeft het zondag even aangehaald op Radio 2 tijdens zijn inleiding. Ik had ook meer reacties verwacht.

Ivo Clerdy
Gast
Ivo Clerdy

Peter in mijn jeugd leren kennen en meteen fan geworden van zijn stem en manier van presenteren. Ik ben nu 56, do the math… Peter is al die jaren zichzelf gebleven, heel herkenbaar.
Peer bleef Peer; bij zendschip Mi-Amigo, KRO, TROS Nachtwacht, Radio Luxemburg, belgische vrije radio’s, zijn eigen internetstation Manneke Pop en recent nog op Radio Mi Amigo International….
Dit bericht komt voor mij echt als een schok, vooral omdat ik afgelopen weekend nog speciaal geluisterd heb naar radiomiamigointernational.com om te horen of Peer al terug was. Elk weekend was hij daar te beluisteren en iedere uitzending was een feest!!!
Peer, ik besef nu dat ik je nooit meer live ga horen en ik vind dat meer dan jammer.
Ik mis je nu al… het ga je goed op de hemelse frequenties!
Respect!

Ivo

Eugene Morre
Gast
Eugene Morre

Zeer mooi geschreven,Peter is / was een radio icoon. En het is een gemiste kans van de diverse media groepen om geen item te maken in het nieuws. Ik heb met Peter mogen werken een gepassioneerd radiomaker een motivator voor jong talent. Ik heb in de keuken mogen kijken van een groot radiomaker, daarvoor ben ik hem dankbaar!!!!!
Mr Big Voice nogmaals bedankt vaarwel vriend.

Eric
Gast
Eric

Zolang wij HEM niet vergeten, dat is het belangrijkste.
Hij was zoals de piraat waar hij bekend geworden is, een Amigo
Een beste vriend. Hij kon de radio doen stralen. Zelfs in donkere dagen.
Eric

Claude Van Isterdael
Gast
Claude Van Isterdael

Alhoewel hij zowel voor de VRT als voor VTM gewerkt heeft, heb ik op het nieuws van beide zenders niks gehoord over zijn overlijden, blijkbaar niet “interessant”
genoeg zeker …..

Jan Parent
Gast
Jan Parent

Onderstaande mailwisseling is een bevestiging van wat inmiddels duidelijk is.

Beste Jan,

Bedankt voor je vraag.
Wij zijn bang dat ‘radio-icoon’ Peter Van Dam bij ons in Vlaanderen inderdaad zo goed als onbekend is/was. Om die reden hebben wij zijn overlijden niet gemeld in onze uitzendingen.

Met vriendelijke groeten,
Chris Dewitte
VRT-NWS

Piet Keizer
Gast
Piet Keizer

Hoge bomen vangen veel wind
Behalve wanneer ze het positief verdienen
Peter was het grootste Radio DJ talent dat Vlaanderen
ooit gekend en gehad heeft.
Maar hij had ook de kennis en gave om een tv programma
door zijn stem een extra waarde, dimentie te geven, denk maar aan
zijn commentaren bij “ter land zee en in de lucht” vroeger.
Door hem ingesproken Commercials en radio jingles
knalden en spraken tot de verbeelding.
Maar nu bewijst de stilte rond zijn dood in de gewone media
nog maar eens dat het in Belgie niet belangrijk is wat je kan
maar wel wie je kent !
Peter is nu voor eeuwig in de lucht, Peter bedankt voor uw
bijdrage aan wat we allemaal van houden “Radio”
Piet Keizer

Frank Catry
Gast
Frank Catry

Ik heb zondag bericht gestuurd naar 4040@vtm.be ofdat ze, net als voor France Gall, ook een hommage aan hun ex-collega zouden brengen. Niks gezien noch gehoord.

Joris Bulckens
Gast
Joris Bulckens

Showbizz-Site heeft het ook – weliswaar kort – gebracht. Radiomensen lijken in Vlaanderen niet belangrijk te zijn. Je ziet toch ook zelden artikels met levende radiopresentatoren in kranten en weekbladen? Volgens mij vinden de persdiensten van de omroepen dat ook niet belangrijk. Gek he. Want we luisteren veel meer naar radio dan we naar tv kijken.

Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Buiten radiovisie.eu heeft enkel, bij mijn weten, Het Nieuwsblad op hun website het overlijden bekendgemaakt

Geert van Dijk
Gast

Het bericht werd ook zondag geplaatst op de website van Mi Amigo 40.

Meer in Opinie
Gelijke monniken, gelijke kappen?

The proof is in the eating of the pudding (audio)

“Een minister zonder kennis van het terrein”

Open nieuwjaarsbrief aan Sven Gatz

2018 is het eerste van een nieuwe reeks mooie radiojaren in Vlaanderen

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

Sluiten