RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Open brief aan Premier Michel

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Mijnheer de minister,

Ik richt mij tot u om mijn ongenoegen te uiten betreffende het afschaffen van vrije (streek)radio’s door minister Gatz, en vooral betreffende het niet toekennen van een frequentie voor radio P.R.O.S. te Haaltert. Eerst had ik graag geweten waarom vrije radio’s geen frequentie meer krijgen om te kunnen uitzenden via de radio? Waarop werd de afschaffing gebaseerd?  Ik begrijp wel dat er een opkomst is van DAB-radio’s, maar waarom krijgen vrije radio’s dan ook verder geen kansen?

Radio P.R.O.S is een radio die al 35 jaar uitzendt en die zich gedurende al die tijd ook enorm inzet voor zijn luisteraars. Minister Gatz beseft echt niet hoeveel  mensen, jong en oud, hij kwetst door radio P.R.O.S geen frequentie meer te bezorgen.

Ikzelf ben chronisch ziek, ik heb mucoviscidose en ben getransplanteerd van twee longen. Tot vorig jaar ging ik nog voltijds werken, maar nu sta ik op de wachtlijst voor een niertransplantatie (dialyse is nabij). En geloof mij, ik kijk zeker niet uit naar de dialyse maar luisteren naar radio P.R.O.S geeft mij dagelijks de moed om verder te gaan.

Nu denk ik ook aan al de andere luisteraars van radio P.R.O.S., vooral zij die gepensioneerd, arm en/of ziek zijn en voor wie dit hun vaste radio is. Deze mensen zijn zo gelukkig dat ze elke dag kunnen luisteren, maar helaas 31 december 2017 is dat voor velen onder hen de laatste keer. En dan…, is er die stilte,… die leegte…. want radio P.R.O.S vult bij vele luisteraars die leegte in huis, radio P.R.O.S is voor de luisteraars hun steun en toeverlaat. Radio P.R.O.S is als een familie.

Mijnheer de minister, betalen wij als Belgen dan nog niet genoeg belastingen? Ik bekijk het nu vanuit het standpunt van ons, de gewone werkende Belg, die constant meer en meer belastingen moet betalen. En van wie constant alles wordt afgenomen. Mijn excuses dat ik het zo uitdruk, maar zo voelt het wel aan. Ik bekijk het nu alleen vanuit het standpunt van de gewone mensen en niet vanuit uw standpunt. Ik weet dat het voor jou ook niet gemakkelijk moet zijn om constant voor een gulden middenweg te zorgen.

Toch hoop ik dat u ervoor kan zorgen dat radio P.R.O.S en ook de andere vrije radio’s nog een frequentie kunnen bekomen om te kunnen blijven uitzenden vanaf 1 januari 2018. Zij verdienen ook een kans (zoals Nostalgie, Radio 2 , …. ) om te blijven bestaan. Radio P.R.O.S bestaat al 35 jaar en is niet zo maar een radio die na negen jaar opgeeft of verandert van naam. Radio P.R.O.S kan je niet zo maar vervangen door naar een andere radio te luisteren.

Mijnheer de minister, ik hoop van ganser harte dat u dit toch even van nabij wilt bekijken en voor een oplossing kan zorgen? In afwachting van uw positief antwoord dank ik u bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Veerle Peirlinckx,
Trouwe luisteraar van radio P.R.O.S


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Eddy Van Campenhout
Eddy Van Campenhout
9 december 2017 - 20:58 20:58

Misschien eens verder uit te spitten: heeft Sven Gatz belangen in Norkring. Je zou het gaan denken als je ziet hoe hij alle radiostations richting DAB+ duwt. En uitzenden via DAB+ is langs de kassa bij Norkring passeren.

Jan D.M.
Jan D.M.
8 december 2017 - 12:55 12:55

Als er nu een radio is die een frequentie verdiend is het zeker Radio PROS uit Haaltert-Heldergem !

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
8 december 2017 - 11:03 11:03

Johan, ik zat ook in die richting te denken. Maar ik vrees nostalgische ten spijt middengolf niet direct een oplossing is in dit geval. Wat niet wil zeggen dat er niets mee gedaan kan worden. Maar die frequenties zouden toch vrij moeten komen. Al was het maar voor RSL-doeleinden. Men wil elke mogelijke vorm van concurrentie de kiem in smoren en de middengolf in Vlaanderen dood houden. Heb je al eens gezien hoeveel FM frequenties de VRT met hun 5 netten in beslag neemt ? Ik wil niet in discussie treden maar vraag me nog steeds af wat de meerwaarde is van NMN ?

Johan De Jonghe
Johan De Jonghe
8 december 2017 - 10:05 10:05

De middengolf kan hier een oplossing zijn. In Vlaanderen zijn 4 middengolf-frequenties beschikbaar en deze worden niet gebruikt. Met een lowpower-transmitter van 100 watt kan, naar analogie met Nederland, voor heel wat lokale radio’s die nu uit de boot gevallen zijn, een uitweg gevonden worden. Ik kan me vergissen, maar ik denk dat het inzetten van die middengolf-frequenties voor lowpower-gebruik eerst federaal moet geregeld worden. Nadien worden de erkenningen regionaal uitgereikt.

luce
luce
8 december 2017 - 09:29 09:29

Alles wat klein en waardevol is moet weg. Alleen het grote geld telt. Ziedaar de leuze van Open VLD.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
8 december 2017 - 09:22 09:22

Radio PROS is een drukbeluisterd station in de regio Aalst-Ninove genre oldies met sterke accenten voor het eigen Vlaamse repertoire. Ze hebben heel wat trouwe luisteraars die één familie vormen ! Er worden ook op regelmatige basis succesvolle evenementen gehouden. Onbegrijpelijk dat dergelijke referentie uit de streek na zoveel jaren trouwe dienstverlening plots de stekker moet uittrekken ! Veel sterkte aan Veerle die deze open brief geschreven heeft en tevens een oproep aan de verantwoordelijken om dit dossier toch nog eens grondig te bekijken !!!

ikhebeenpakket
ikhebeenpakket
8 december 2017 - 16:05 16:05
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Een ingediend dossier staat los van wat de radio betekent voor de lokaliteit.
Ik kan de beste radio hebben maar mijn dossier trekt op geen ballen bij wijze van spreken. Sommige dossiers zijn zo simplistisch opgesteld in schabouwelijk Nederlands dat je vermoedelijk een foutief beeld krijgt van het radiostation. Er zijn mensen die beter hun dossier hadden laten controleren of laten opstellen door iemand met kennis van zaken of op zijn minst het laten vertalen door een onderwijzer of zo om maar iets te noemen.
Begrijp dat luisteraars denken dat je maar een invulformulier moet invullen en opsturen maar van radiomensen zou je verwachten dat ze tenminste de moeite deden om het beste uit zichzelf of hun medewerkers te halen om een deftig dossier in te dienen.
Een dossier is rap 400 bladzijden als je het goed wilt doen en dan lees je of hoor je oesje bij ons was het maar 80 en ja ik heb dat en dat er niet ingestoken. Moest dat?

I rest my case.

Frank
Frank
8 december 2017 - 06:03 06:03

Kan er misschien iemand deze brave persoon vertellen dat dit een Vlaamse materie is en geen Federale?
Een brief naar de Premier heeft dus geen enkele zin.

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx