fbpx

RadioVisie

 • .
  Broadcast Partners
  .

Op zoek of op weg naar een nieuwe minister van Media

Wat zou er in het Vlaamse regeerakkoord staan over pakweg media? Het zou in omroepland de ‘hamvraag’ moeten zijn, na de debacles tijdens de vorige legislatuur. Deze portefeuille bedraagt naar verluid maar een dikke procent van het regeringsbudget. En wie wordt in de regering-Jambon I de nieuwe Vlaamse minister van (cultuur en) media? Liefst een gedegen en onderlegde figuur, met meere dan voldoende kennis van zaken.

 • Het mediabeleid moet ambitieuzer volgens een recente publicatie in De Tijd van Tom Evens (28/09/19), docent communicatiewetenschappen (UGent) en verbonden aan imec-mict-UGent én Karen Donders docent communicatiewetenschappen (VUB) en verbonden aan imec-SMIT-VUB.

  “Vlaanderen heeft ten eerste nood aan een ambitieus mediabeleid gedreven door een verbindend verhaal”… “Ten tweede is er nood aan een maatschappelijk debat over de toekomst van ons Vlaamse medialandschap en over hoe de verschillende spelers, ook internationale platformen bijdragen aan lokaal geproduceerd nieuws en entertainment en aan het bewaken van onze democratie, onze cultuur, onze identiteit.”

  De wetenschappers roepen de politieke overheid op “om het mediabeleid een broodnodige richting uit te sturen”… “Enkel radio blijft een rots in de branding, al is ook daar de eerste rimpeling op het water merkbaar”. Als we vragen om dit nader te verklaren vernemen we nog: “Er is de vermeende impact van muziekstreaming (bij jongeren doelgroepen) enerzijds en evolutie radioreclamemarkt anderzijds”. RadioVisie haalde eerder al een IP studie over dat eerste aan die stelt dat jong en minder jong anders afstemt op de radio.
 • De verantwoording die de minister in de Commissie voor cultuur, media, jeugd en sport (en soms in de plenaire vergadering) zal moeten afleggen zal er niet minder op worden. Vrijwel langst zetelend in de (cultuur en) mediacommissie van het parlement is Wilfried Vandaele (N-VA); die zijn voorzittershamer in het parlement zou verliezen aan CD&V, volgens de media althans. Hij zou de voorzitter van die commissie kunnen worden en wat gas kunnen geven nu Bart Caron (Groen) met pensioen ging op 64 en ere-Vlaams volksvertegenwoordiger werd. 

Rechtsonzekerheid lokale radio

Onder de vaste leden in de (cultuur- en) mediacommissie komt nu wellicht nog forse oppositie met een of meerdere Vlaams Belang-verkozenen. Denk maar aan Wim Wienen van twee legislaturen terug. Bij een andere oppositiepartij, sp.a, moet Katia Segers een blijver zijn. Over de marktversterkende rol die de publieke omroep moet hebben zegt ze op haar partijsite:

“De VRT heeft een marktversterkende rol ten aanzien van de particuliere spelers op de mediamarkt – zowel nationaal als regionaal – en vervult deze door samen te innoveren, samen te werken met de geschreven pers, en door te investeren in vernieuwende, creatieve producties”. 

Nochtans is het politiek niet meer houdbaar om de VRT nog (meer) uit de krimpende reclameruif te laten eten, zo schreef RadioVisie eerder. En dan is er uiteraard nog de vaudeville rond de lokale radiolicenties die moet opgelost worden. De rechts(on) zekerheid is enorm. Er zijn nog heel wat procedures voor de Raad Van State hangende. De nieuwe minister kan maar beter juridisch beslagen zijn.   

Glazen bol afstoffen of nog een dagje geduld?

Aan wie kunnen de partijvoorzitters denken bij de keuze van de minister voor cultuur en media? N-VA zou vier ministers en de minister-president inpalmen, CD&V en Open VLD zouden het doen met elk twee ministerposten. Het luik cultuur en media in het regeerakkoord is meegeschreven door Jean Jacques De Gucht voor Open VLD, zoon van Karel en Peter Van Rompuy voor CD&V, zoon van Eric. Die laatste herinneren we ons uit de jaren ’90 als de minister van cultuur die lokale radioketen Radio Contact wou fnuiken.

De geschiedenis wijst uit dat een en ander soms tot verrassingen kan leiden, zoals dat het geval was met ‘wit konijn’ Ingrid Lieten (sp.a) alsook met de politieke comeback van Sven Gatz (Open VLD). Die laatste was Brusselaar en daarom geschikt om er ook de bevoegdheid Brussel (wordt doorgaans in de pikorde als één van de laatste gekozen) bij te nemen. Als deze combinatie opnieuw van toepassing is zouden we, volgens Newsmonkey, bij Cieltje Van Achter (ondervoorzitter N-VA) kunnen uitkomen als vierde N-VA kandidaat Vlaams minister in de regering-Jambon I.

Wordt snel vervolgd. (TDN)TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Vlaamse parlementscommissie Media had donderdag, zoals enigszins verwacht kon worden, maar weinig nieuws te
Botsen de nieuwe plannen van de minister op de bestaande realiteit?  Vandaag in de commissie
Het kabinet van Mediaminister Benjamin Dalle zal de komende beleidsperiode geconfronteerd worden met een aantal
“Als we een duurzame organisatie willen zijn dan is het natuurlijk zo dat het belangrijk
Geen glaasje op? Dan hebt u helemaal gelijk en mogelijk naar deze wijze raad geluisterd
Spreek de woorden ‘Minsiter van media’ uit, in deze volgorde en de bloeddruk van menigeen
“Aangezien de radio van VRT een belangrijke speler is, is het logisch dat we op
Welke ambities heeft Benjamin Dalle als Vlaams minister van Media, Brussel en Jeugd met de

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
‘Warmste Week’ lanceerde editie 5 van de ‘Warmathon’

Blad 282: Qmusic, Jan Wauters, Sky Radio

Wie wordt de derde MNM Rising Star?

Dit was RadioVisie’s week 39 in 2019

Blad 281: Sky Radio, Jam en Joe (video)

Blad 280: Radio 2, Radio 1 en Flower Power (video)

Sluiten