RadioVisie

  • .
    .

Op zoek of op weg naar een nieuwe minister van Media

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wat zou er in het Vlaamse regeerakkoord staan over pakweg media? Het zou in omroepland de ‘hamvraag’ moeten zijn, na de debacles tijdens de vorige legislatuur. Deze portefeuille bedraagt naar verluid maar een dikke procent van het regeringsbudget. En wie wordt in de regering-Jambon I de nieuwe Vlaamse minister van (cultuur en) media? Liefst een gedegen en onderlegde figuur, met meere dan voldoende kennis van zaken.

  • Het mediabeleid moet ambitieuzer volgens een recente publicatie in De Tijd van Tom Evens (28/09/19), docent communicatiewetenschappen (UGent) en verbonden aan imec-mict-UGent én Karen Donders docent communicatiewetenschappen (VUB) en verbonden aan imec-SMIT-VUB.

    “Vlaanderen heeft ten eerste nood aan een ambitieus mediabeleid gedreven door een verbindend verhaal”… “Ten tweede is er nood aan een maatschappelijk debat over de toekomst van ons Vlaamse medialandschap en over hoe de verschillende spelers, ook internationale platformen bijdragen aan lokaal geproduceerd nieuws en entertainment en aan het bewaken van onze democratie, onze cultuur, onze identiteit.”

    De wetenschappers roepen de politieke overheid op “om het mediabeleid een broodnodige richting uit te sturen”… “Enkel radio blijft een rots in de branding, al is ook daar de eerste rimpeling op het water merkbaar”. Als we vragen om dit nader te verklaren vernemen we nog: “Er is de vermeende impact van muziekstreaming (bij jongeren doelgroepen) enerzijds en evolutie radioreclamemarkt anderzijds”. RadioVisie haalde eerder al een IP studie over dat eerste aan die stelt dat jong en minder jong anders afstemt op de radio.
  • De verantwoording die de minister in de Commissie voor cultuur, media, jeugd en sport (en soms in de plenaire vergadering) zal moeten afleggen zal er niet minder op worden. Vrijwel langst zetelend in de (cultuur en) mediacommissie van het parlement is Wilfried Vandaele (N-VA); die zijn voorzittershamer in het parlement zou verliezen aan CD&V, volgens de media althans. Hij zou de voorzitter van die commissie kunnen worden en wat gas kunnen geven nu Bart Caron (Groen) met pensioen ging op 64 en ere-Vlaams volksvertegenwoordiger werd. 

Rechtsonzekerheid lokale radio

Onder de vaste leden in de (cultuur- en) mediacommissie komt nu wellicht nog forse oppositie met een of meerdere Vlaams Belang-verkozenen. Denk maar aan Wim Wienen van twee legislaturen terug. Bij een andere oppositiepartij, sp.a, moet Katia Segers een blijver zijn. Over de marktversterkende rol die de publieke omroep moet hebben zegt ze op haar partijsite:

“De VRT heeft een marktversterkende rol ten aanzien van de particuliere spelers op de mediamarkt – zowel nationaal als regionaal – en vervult deze door samen te innoveren, samen te werken met de geschreven pers, en door te investeren in vernieuwende, creatieve producties”. 

Nochtans is het politiek niet meer houdbaar om de VRT nog (meer) uit de krimpende reclameruif te laten eten, zo schreef RadioVisie eerder. En dan is er uiteraard nog de vaudeville rond de lokale radiolicenties die moet opgelost worden. De rechts(on) zekerheid is enorm. Er zijn nog heel wat procedures voor de Raad Van State hangende. De nieuwe minister kan maar beter juridisch beslagen zijn.   

Glazen bol afstoffen of nog een dagje geduld?

Aan wie kunnen de partijvoorzitters denken bij de keuze van de minister voor cultuur en media? N-VA zou vier ministers en de minister-president inpalmen, CD&V en Open VLD zouden het doen met elk twee ministerposten. Het luik cultuur en media in het regeerakkoord is meegeschreven door Jean Jacques De Gucht voor Open VLD, zoon van Karel en Peter Van Rompuy voor CD&V, zoon van Eric. Die laatste herinneren we ons uit de jaren ’90 als de minister van cultuur die lokale radioketen Radio Contact wou fnuiken.

De geschiedenis wijst uit dat een en ander soms tot verrassingen kan leiden, zoals dat het geval was met ‘wit konijn’ Ingrid Lieten (sp.a) alsook met de politieke comeback van Sven Gatz (Open VLD). Die laatste was Brusselaar en daarom geschikt om er ook de bevoegdheid Brussel (wordt doorgaans in de pikorde als één van de laatste gekozen) bij te nemen. Als deze combinatie opnieuw van toepassing is zouden we, volgens Newsmonkey, bij Cieltje Van Achter (ondervoorzitter N-VA) kunnen uitkomen als vierde N-VA kandidaat Vlaams minister in de regering-Jambon I.

Wordt snel vervolgd. (TDN)TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Minister Dalle breekt lans voor regionaal nieuws bij Radio2

De beslissing om het mes te zetten in de regionale programma’s van Radio2 blijft voor Lees verder

Studio 100 vecht door voor een FM-licentie

De spoedeisendheid werd dan wel afgewezen, maar de procedure ten gronde lijkt allesbehalve kansloos.

Minister Dalle: “Globale Vlaamse radiostudie in 2023”

Daarin wordt ook de piste van een “radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT” Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Auditeur Raad van State niet happig om commerciële radiolicenties te schorsen

De auditeur van de Raad van State adviseert het beroep van Studio 100 tegen de Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx