fbpx

RadioVisie

 • .
  Spotlight
  .

Op zoek of op weg naar een nieuwe minister van Media

Wat zou er in het Vlaamse regeerakkoord staan over pakweg media? Het zou in omroepland de ‘hamvraag’ moeten zijn, na de debacles tijdens de vorige legislatuur. Deze portefeuille bedraagt naar verluid maar een dikke procent van het regeringsbudget. En wie wordt in de regering-Jambon I de nieuwe Vlaamse minister van (cultuur en) media? Liefst een gedegen en onderlegde figuur, met meere dan voldoende kennis van zaken.

 • Het mediabeleid moet ambitieuzer volgens een recente publicatie in De Tijd van Tom Evens (28/09/19), docent communicatiewetenschappen (UGent) en verbonden aan imec-mict-UGent én Karen Donders docent communicatiewetenschappen (VUB) en verbonden aan imec-SMIT-VUB.

  “Vlaanderen heeft ten eerste nood aan een ambitieus mediabeleid gedreven door een verbindend verhaal”… “Ten tweede is er nood aan een maatschappelijk debat over de toekomst van ons Vlaamse medialandschap en over hoe de verschillende spelers, ook internationale platformen bijdragen aan lokaal geproduceerd nieuws en entertainment en aan het bewaken van onze democratie, onze cultuur, onze identiteit.”

  De wetenschappers roepen de politieke overheid op “om het mediabeleid een broodnodige richting uit te sturen”… “Enkel radio blijft een rots in de branding, al is ook daar de eerste rimpeling op het water merkbaar”. Als we vragen om dit nader te verklaren vernemen we nog: “Er is de vermeende impact van muziekstreaming (bij jongeren doelgroepen) enerzijds en evolutie radioreclamemarkt anderzijds”. RadioVisie haalde eerder al een IP studie over dat eerste aan die stelt dat jong en minder jong anders afstemt op de radio.
 • De verantwoording die de minister in de Commissie voor cultuur, media, jeugd en sport (en soms in de plenaire vergadering) zal moeten afleggen zal er niet minder op worden. Vrijwel langst zetelend in de (cultuur en) mediacommissie van het parlement is Wilfried Vandaele (N-VA); die zijn voorzittershamer in het parlement zou verliezen aan CD&V, volgens de media althans. Hij zou de voorzitter van die commissie kunnen worden en wat gas kunnen geven nu Bart Caron (Groen) met pensioen ging op 64 en ere-Vlaams volksvertegenwoordiger werd. 

Rechtsonzekerheid lokale radio

Onder de vaste leden in de (cultuur- en) mediacommissie komt nu wellicht nog forse oppositie met een of meerdere Vlaams Belang-verkozenen. Denk maar aan Wim Wienen van twee legislaturen terug. Bij een andere oppositiepartij, sp.a, moet Katia Segers een blijver zijn. Over de marktversterkende rol die de publieke omroep moet hebben zegt ze op haar partijsite:

“De VRT heeft een marktversterkende rol ten aanzien van de particuliere spelers op de mediamarkt – zowel nationaal als regionaal – en vervult deze door samen te innoveren, samen te werken met de geschreven pers, en door te investeren in vernieuwende, creatieve producties”. 

Nochtans is het politiek niet meer houdbaar om de VRT nog (meer) uit de krimpende reclameruif te laten eten, zo schreef RadioVisie eerder. En dan is er uiteraard nog de vaudeville rond de lokale radiolicenties die moet opgelost worden. De rechts(on) zekerheid is enorm. Er zijn nog heel wat procedures voor de Raad Van State hangende. De nieuwe minister kan maar beter juridisch beslagen zijn.   

Glazen bol afstoffen of nog een dagje geduld?

Aan wie kunnen de partijvoorzitters denken bij de keuze van de minister voor cultuur en media? N-VA zou vier ministers en de minister-president inpalmen, CD&V en Open VLD zouden het doen met elk twee ministerposten. Het luik cultuur en media in het regeerakkoord is meegeschreven door Jean Jacques De Gucht voor Open VLD, zoon van Karel en Peter Van Rompuy voor CD&V, zoon van Eric. Die laatste herinneren we ons uit de jaren ’90 als de minister van cultuur die lokale radioketen Radio Contact wou fnuiken.

De geschiedenis wijst uit dat een en ander soms tot verrassingen kan leiden, zoals dat het geval was met ‘wit konijn’ Ingrid Lieten (sp.a) alsook met de politieke comeback van Sven Gatz (Open VLD). Die laatste was Brusselaar en daarom geschikt om er ook de bevoegdheid Brussel (wordt doorgaans in de pikorde als één van de laatste gekozen) bij te nemen. Als deze combinatie opnieuw van toepassing is zouden we, volgens Newsmonkey, bij Cieltje Van Achter (ondervoorzitter N-VA) kunnen uitkomen als vierde N-VA kandidaat Vlaams minister in de regering-Jambon I.

Wordt snel vervolgd. (TDN)Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
UAntwerpen: Radio meest betrouwbare medium

Als er iets is waar we in corona-tijden géén gebrek aan hebben dan zijn het Lees verder

EBU: Vertrouwen in openbare omroep neemt toe

De European Broadcasting Union (EBU) onderzoekt met een zekere regelmaat het vertrouwen dat luisteraars, kijkers en Lees verder

Commissie Media: vragen over vergunningen Qmusic, Joe en Nostalgie

In de commissie Media van het Vlaams Parlement ondervroeg volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans (VB, foto boven) Lees verder

Lokale radio op DAB+: niks nieuws onder de zon

De Vlaamse parlementscommissie Media had donderdag, zoals enigszins verwacht kon worden, maar weinig nieuws te Lees verder

De beleidsnota Media tussen regels en haakjes

Botsen de nieuwe plannen van de minister op de bestaande realiteit?  Vandaag in de commissie Lees verder

Beleidsnota Media zet in op digitalisering radio

Het kabinet van Mediaminister Benjamin Dalle zal de komende beleidsperiode geconfronteerd worden met een aantal Lees verder

VRT-jaarverslag doorgelicht in commissie Media

“Als we een duurzame organisatie willen zijn dan is het natuurlijk zo dat het belangrijk Lees verder

Blad 317: MNM, Dalle en Spotify (audio/video)

Geen glaasje op? Dan hebt u helemaal gelijk en mogelijk naar deze wijze raad geluisterd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in erkenningen, lokale radio, mediabeleid
Het radiodagboek van 1 oktober – 273 (audio)

Het radiodagboek van 30 september – 272 (audio)

PROS vertoont grensoverschrijdend gedrag

Het radiodagboek van 29 september – 271 (video)

Radio Lede grijpt terug naar ‘Men vraagt en wij draaien’

2009: Zoe fm maakt start van Zoe TV mogelijk

Sluiten