RadioVisie

  • .
    .

Op zoek naar een… DAB+-onderzoek

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Schaarste van frequenties is altijd een relatief begrip. Vandaag verkoopt men in Vlaanderen het feit dat het DAB+-frequentieblok 12A volledig wordt ingenomen door de publieke omroep als een voldongen feit. Maar hoe wordt zo’n kavel nu eigenlijk toegewezen? En wie beslist dat? Een flinke zoektocht verder stuiten we op de concept nota van minister van Media Sven Gatz uit 2016 die werd goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Binnen of buiten de VRT mux?

Op pagina 11 lezen we iets wat onze bijzondere aandacht trekt: Het frequentieblok 12A is bij hogervermeld besluit van de Vlaamse Regering van 14 maart 2008 toegekend aan de VRT (zie 3.1.3). De VRT heeft hierbij een immaterieel gebruiksrecht op dit volledige frequentieblok en kan dit invullen met haar aanbod merken en submerken.

Met het oog op het dynamiseren van de digitale distributiemarkt zullen we nagaan of de VRT de volledige capaciteit van frequentieblok 12A nodig heeft voor de uitzending van haar aanbod en of en in welke mate de restcapaciteit van het frequentieblok 12 A ter beschikking kan worden gesteld van de markt. Hiermee samen moet onderzocht worden of de ontkoppeling van Radio 2 via een regionale mux (5A en 5D) kan worden aangeboden. Indien niet, zal de regionale ontkoppeling immers binnen de huidige VRT-mux moeten gebeuren. 

De ontkoppeling van Radio 2

Ook op pagina 18 lezen we een interessante paragraaf. In de eerste plaats moet daarvoor de nodige capaciteit beschikbaar zijn. De Vlaamse Regering zal daarom…

… onderzoeken of de VRT de volledige capaciteit van frequentieblok 12A nodig heeft voor de uitzending van haar aanbod en of en in welke mate de restcapaciteit van het frequentieblok 12 A ter beschikking kan worden gesteld van de markt. Hiermee samen moet onderzocht worden of de ontkoppeling van Radio 2 via een regionale mux (5A en 5D) kan worden aangeboden. Indien niet, zal de regionale ontkoppeling immers binnen de huidige VRT-mux moeten gebeuren. Indien nodig, zullen de nodige regelgevende aanpassingen worden voorgesteld.

Hoe gaat het verder?

Wij zijn inmiddels twee jaar verder. Wat zou de uitkomst zijn van dit onderzoek? Werd het reeds aan parlement, Jacqueline Bierhorst en Sven Gatz gepresenteerd? Over MNM Hits en Klara Continuo loopt momenteel een procedure bij de Vlaamse Regulator voor de Media om deze kanalen verplicht op te doeken. RadioVisie berichtte er eerder over. Indien de regionale edities van Radio 2 op 5 A en 5 D kunnen worden geplaatst dan komen er maar liefst zeven kanalen vrij op het VRT-frequentieblok. Meteen is er extra ruimte voor nieuwe nationale zenders. Plus regionale kavels voor niet nationale zenders op de laatste mux die nog niet uitgedeeld is.

We vinden voorlopig nog niets terug van de resultaten van ‘het onderzoek’. Wellicht is het tijd voor de diverse betrokken marktpartijen om daar naar te informeren. Het verhaal van Hit! is een fait divers in vergelijking met de digitale toekomst en de daarbij horende belangen die op het spel staan. Zonder digitalisering is niet nationale radio op termijn iets uit een ver verleden.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

10 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
28 februari 2018 - 19:56 19:56

Als ik mijn DAB radio laat scannen, dan zijn er de kanalen 5 tot en met 13, dat zijn 9 keer 4 pakketten. Als we met onze buren wat moeten regelen, dan moet het toch mogelijk zijn om op iedere plaats in Vlaanderen 1/4 in de lucht te krijgen, dus 9 pakketten. Ik ben ervan overtuigd dat we een kunstamtige Vlaamse Reflex kunnen maken, door te doen alsof dat niet klopt, en het ligt natuurlijk aan de Franstaligen. Ou les sales Bosch! Of die vuil Hollanders! In de plaats van verstand, laten we het leger inzetten!

Timo
Timo
28 februari 2018 - 10:33 10:33

Wat ik me afvraag is waarom we steeds praten over kavels 11A, 12A en 5A/D. Maar ook heel kanaal 10 zou beschikbaar zijn. Zit daar nu iets op? Is die geschikt voor radio? Of gaat het naar een tv-aanbieder, omdat dat DVB zou zijn? Heeft er iemand info?

Maarten
Maarten
28 februari 2018 - 15:57 15:57
Antwoord aan  Timo

Kanaal 10 is volledig ongebruikt sinds het uitschakelen van analoge TV in 2008.
Bij het toewijzen van de digitale TV frequenties aan Norkring is kanaal 10 bij in de lijst gestoken van bruikbare frequenties. Als we daar dus DAB op willen zetten is het ofwel wéér Norkring die bepaalt aan welke voorwaarde (=prijs) ofwel moet die frequentie eerst afgenomen worden wegens niet gebruikt. Aangezien kanaal 10 een VHF kanaal is, is het trouwens niet interessant voor DVB-T

Ter info: dit is de lijst van frequenties die Norkring
https://codex.vlaanderen.be/Portals/Codex/documenten/1017309.html
En hier is het besluit dat die frequenties voor 15 jaar toekent vanaf 22 juni 2009:
https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/file/1415/download?token=P4BsIlLG

Van die hele lijst zij enkel kanalen 43, 44, 46 en 47 in gebruik, dus ook zonder kanaal 10 heeft Norkring nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden.

Timo
Timo
28 februari 2018 - 17:47 17:47
Antwoord aan  Maarten

Bedankt 🙂 Weer een beetje wijzer geworden.

victor olsen
victor olsen
28 februari 2018 - 17:57 17:57
Antwoord aan  Maarten

Voor zover mij bekend gebruikt TV Vlaanderen sinds dec 2017 deze capaciteit.

Maarten
Maarten
1 maart 2018 - 08:24 08:24
Antwoord aan  victor olsen

Neen, TV Vlaanderen gebruikt enkel 43,44, 46 en 47, zie ook op hun zenderlijst:
https://www.tv-vlaanderen.be/uploadedFiles/Content/Zenderlijst_TV_VLAANDEREN_AntenneTV.pdf
Als hun zenderpakket nog uitgebreid zou worden, zal dat in eerste instantie met 40 + 41 zijn en met enkele andere kanalen is ook nog een 4de landelijke laag te maken.
Ik ben er zelfs vrij zeker van dat Norking geen DVB-T(2) apparatuur heeft om op kanaal 10 uit te zenden.
In NL en D hebben ze ook al jaren geleden gekozen om dat DVB-T kanaal om te zetten in DAB+ kanalen

victor olsen
victor olsen
1 maart 2018 - 08:39 08:39
Antwoord aan  Maarten

In elk geval zijn ze niet meer in handen van de overheid.
En bepaalt de exploitant wat ze ermee doen binnen de bepalingen van de toewijzing destijds.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
1 maart 2018 - 09:29 09:29
Antwoord aan  victor olsen

Feit is toch ook dat de exploitant al jaren niet meer voldoet aan de wettelijke uitbatingsvoorwaarden voor dat pakket? De overheid heeft dus alles in handen, tenminste als die haar tanden durft te laten zien.

Marc
Marc
28 februari 2018 - 09:28 09:28

Het pakket 11A is te duur, en dan maar dat van de VRT aanslaan? Het pakket 11A, dat volgens theoretici 1,5Mbps kan bevatten, zit nog maar aan 9x80kbps?

victor olsen
victor olsen
28 februari 2018 - 17:56 17:56
Antwoord aan  Marc

Er zijn 3 spook kanalen die al wel gehuurd worden.
De signalen bestaan uit geluid maar ook uit data.
Die data en de verhuurde niet gebruikten maken samen dat het vol zit.

Don`t copy text!
10
0
Deel hier gerust uw gedachtenx