Op zoek naar een… DAB+-onderzoek Gezocht maar niet gevonden

Leestijd: 2 minuten

Schaarste van frequenties is altijd een relatief begrip. Vandaag verkoopt men in Vlaanderen het feit dat het DAB+-frequentieblok 12A volledig wordt ingenomen door de publieke omroep als een voldongen feit. Maar hoe wordt zo’n kavel nu eigenlijk toegewezen? En wie beslist dat? Een flinke zoektocht verder stuiten we op de concept nota van minister van Media Sven Gatz uit 2016 die werd goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Binnen of buiten de VRT mux?

Op pagina 11 lezen we iets wat onze bijzondere aandacht trekt: Het frequentieblok 12A is bij hogervermeld besluit van de Vlaamse Regering van 14 maart 2008 toegekend aan de VRT (zie 3.1.3). De VRT heeft hierbij een immaterieel gebruiksrecht op dit volledige frequentieblok en kan dit invullen met haar aanbod merken en submerken.


Lees verder onder de advertentie


Met het oog op het dynamiseren van de digitale distributiemarkt zullen we nagaan of de VRT de volledige capaciteit van frequentieblok 12A nodig heeft voor de uitzending van haar aanbod en of en in welke mate de restcapaciteit van het frequentieblok 12 A ter beschikking kan worden gesteld van de markt. Hiermee samen moet onderzocht worden of de ontkoppeling van Radio 2 via een regionale mux (5A en 5D) kan worden aangeboden. Indien niet, zal de regionale ontkoppeling immers binnen de huidige VRT-mux moeten gebeuren. 

De ontkoppeling van Radio 2

Ook op pagina 18 lezen we een interessante paragraaf. In de eerste plaats moet daarvoor de nodige capaciteit beschikbaar zijn. De Vlaamse Regering zal daarom…

… onderzoeken of de VRT de volledige capaciteit van frequentieblok 12A nodig heeft voor de uitzending van haar aanbod en of en in welke mate de restcapaciteit van het frequentieblok 12 A ter beschikking kan worden gesteld van de markt. Hiermee samen moet onderzocht worden of de ontkoppeling van Radio 2 via een regionale mux (5A en 5D) kan worden aangeboden. Indien niet, zal de regionale ontkoppeling immers binnen de huidige VRT-mux moeten gebeuren. Indien nodig, zullen de nodige regelgevende aanpassingen worden voorgesteld.

Hoe gaat het verder?

Wij zijn inmiddels twee jaar verder. Wat zou de uitkomst zijn van dit onderzoek? Werd het reeds aan parlement, Jacqueline Bierhorst en Sven Gatz gepresenteerd? Over MNM Hits en Klara Continuo loopt momenteel een procedure bij de Vlaamse Regulator voor de Media om deze kanalen verplicht op te doeken. RadioVisie berichtte er eerder over. Indien de regionale edities van Radio 2 op 5 A en 5 D kunnen worden geplaatst dan komen er maar liefst zeven kanalen vrij op het VRT-frequentieblok. Meteen is er extra ruimte voor nieuwe nationale zenders. Plus regionale kavels voor niet nationale zenders op de laatste mux die nog niet uitgedeeld is.

We vinden voorlopig nog niets terug van de resultaten van ‘het onderzoek’. Wellicht is het tijd voor de diverse betrokken marktpartijen om daar naar te informeren. Het verhaal van Hit! is een fait divers in vergelijking met de digitale toekomst en de daarbij horende belangen die op het spel staan. Zonder digitalisering is niet nationale radio op termijn iets uit een ver verleden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: Sterke toename DAB+-in wagenpark (video) Helft van de Britten luistert inmiddels digit... Met recht en reden kan het Verenigd Koninkrijk binnen Europa aangemerkt worden als dé bakermat van digitale radio. Dan toch in lengte der jaren. Het UK is bovendien al wel vaker ee...
Het Avondblad van 20 juli (video) De kijk-editie: hoezen, Nederlanders en een koningskoppe... 21 juli, Nationale Feestdag in België. Alweer een reden om het iets rustiger aan te doen dus. Morgen is er geen weekendeditie van deze rubriek, maandag aanstaande 23 juli zijn we e...
Joyne zet vijf VRT-radiostations op satelliet Het is evenwel onduidelijk hoe lang het duur... Kabel- en satellietradio, het is nooit een succesverhaal geworden in Vlaanderen. Uiteraard heeft de komst van webradio daar veel, zo niet alles mee te maken. Al moeten we eerlijk z...
Startschot voor ‘Radio 2 Zomerhit 2018’ (video) Met live televisie-uitzending ... De stemming voor de 44ste editie van 'Radio 2 Zomerhit' is gestart. Gisteren, vrijdag 13 juli maakten Vanessa Van Hove en Showbizz Bart de tien kanshebbers bekend vanop De Pier in ...
VAR gaat toch niet in zee met NRJ De reclameregie trekt zich nog voor de start terug  Intentie Het 'huwelijk' tussen NRJ en de VAR heeft niet lang geduurd, verder dan een intentie is het niet gekomen. Het nieuws van de samenwerking was nochtans luid aangekondigd,...
VRT verslikt zich in eigen informatie Deal met Antenne TV blijk nog niet rond Maandag jongstleden meldden we dat de drie VRT tv-kanalen; Eén, Canvas en Ketnet via de digitale ether beschikbaar zouden blijven, ook na 1 december als de publieke omroep haar eig...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Amptec
TVV Sound
Amptec
Spotlight

10 gedachten over “Op zoek naar een… DAB+-onderzoek

 • wo 28 feb 2018 om 09:28
  Permalink

  Het pakket 11A is te duur, en dan maar dat van de VRT aanslaan? Het pakket 11A, dat volgens theoretici 1,5Mbps kan bevatten, zit nog maar aan 9x80kbps?

  Beantwoorden
  • wo 28 feb 2018 om 17:56
   Permalink

   Er zijn 3 spook kanalen die al wel gehuurd worden.
   De signalen bestaan uit geluid maar ook uit data.
   Die data en de verhuurde niet gebruikten maken samen dat het vol zit.

   Beantwoorden
 • wo 28 feb 2018 om 10:33
  Permalink

  Wat ik me afvraag is waarom we steeds praten over kavels 11A, 12A en 5A/D. Maar ook heel kanaal 10 zou beschikbaar zijn. Zit daar nu iets op? Is die geschikt voor radio? Of gaat het naar een tv-aanbieder, omdat dat DVB zou zijn? Heeft er iemand info?

  Beantwoorden
  • wo 28 feb 2018 om 15:57
   Permalink

   Kanaal 10 is volledig ongebruikt sinds het uitschakelen van analoge TV in 2008.
   Bij het toewijzen van de digitale TV frequenties aan Norkring is kanaal 10 bij in de lijst gestoken van bruikbare frequenties. Als we daar dus DAB op willen zetten is het ofwel wéér Norkring die bepaalt aan welke voorwaarde (=prijs) ofwel moet die frequentie eerst afgenomen worden wegens niet gebruikt. Aangezien kanaal 10 een VHF kanaal is, is het trouwens niet interessant voor DVB-T

   Ter info: dit is de lijst van frequenties die Norkring
   https://codex.vlaanderen.be/Portals/Codex/documenten/1017309.html
   En hier is het besluit dat die frequenties voor 15 jaar toekent vanaf 22 juni 2009:
   https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/file/1415/download?token=P4BsIlLG

   Van die hele lijst zij enkel kanalen 43, 44, 46 en 47 in gebruik, dus ook zonder kanaal 10 heeft Norkring nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden.

   Beantwoorden
   • wo 28 feb 2018 om 17:57
    Permalink

    Voor zover mij bekend gebruikt TV Vlaanderen sinds dec 2017 deze capaciteit.

    Beantwoorden
    • do 1 mrt 2018 om 08:24
     Permalink

     Neen, TV Vlaanderen gebruikt enkel 43,44, 46 en 47, zie ook op hun zenderlijst:
     https://www.tv-vlaanderen.be/uploadedFiles/Content/Zenderlijst_TV_VLAANDEREN_AntenneTV.pdf
     Als hun zenderpakket nog uitgebreid zou worden, zal dat in eerste instantie met 40 + 41 zijn en met enkele andere kanalen is ook nog een 4de landelijke laag te maken.
     Ik ben er zelfs vrij zeker van dat Norking geen DVB-T(2) apparatuur heeft om op kanaal 10 uit te zenden.
     In NL en D hebben ze ook al jaren geleden gekozen om dat DVB-T kanaal om te zetten in DAB+ kanalen

     Beantwoorden
     • do 1 mrt 2018 om 08:39
      Permalink

      In elk geval zijn ze niet meer in handen van de overheid.
      En bepaalt de exploitant wat ze ermee doen binnen de bepalingen van de toewijzing destijds.

     • do 1 mrt 2018 om 09:29
      Permalink

      Feit is toch ook dat de exploitant al jaren niet meer voldoet aan de wettelijke uitbatingsvoorwaarden voor dat pakket? De overheid heeft dus alles in handen, tenminste als die haar tanden durft te laten zien.

 • wo 28 feb 2018 om 19:56
  Permalink

  Als ik mijn DAB radio laat scannen, dan zijn er de kanalen 5 tot en met 13, dat zijn 9 keer 4 pakketten. Als we met onze buren wat moeten regelen, dan moet het toch mogelijk zijn om op iedere plaats in Vlaanderen 1/4 in de lucht te krijgen, dus 9 pakketten. Ik ben ervan overtuigd dat we een kunstamtige Vlaamse Reflex kunnen maken, door te doen alsof dat niet klopt, en het ligt natuurlijk aan de Franstaligen. Ou les sales Bosch! Of die vuil Hollanders! In de plaats van verstand, laten we het leger inzetten!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *