RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Op dat verkeerde moment (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag richt Hugo van Vlaenderen zijn blik en pijlen op een… gouden plaat.

Amerikaans radiostation gooide bijna Gouden Plaat weg 

Hits van toen en oldies van nu

De Amerikaanse zanger-componist Billy Vera (echte naam William McCord), werd in mei 75 jaar, en dacht dat hij ongeveer alles had meegemaakt in de muziekwereld. Deze week werd hij toch nog (on)aangenaam verrast, toen de nieuwe eigenaars van het radiostation KVYN 99.3 FM een ‘Golden Sales Award’ uit de jaren tachtig in de vuilbak wilden gooien. Een kennis kon de trofee redden, stuurde de zanger een foto en hield het monument zelf. 

Het voorval brengt op een schrijnende manier een (r)evolutie in de radiowereld in beeld. Die radiowereld is ondertussen weer decennia verder verwijderd van de jaren zestig, de periode met de zeezenders. De hits van toen werden in de jaren tachtig oldies, ondertussen zijn de hits van de jaren tachtig vaak zelf al grijsgedraaide oldies geworden. Na de nillies en de twenty-tennies start volgend jaar weer een nieuwe groep: de twenty-twenties. Of zoiets. 

Muziek en leeftijd

Het zijn vooral platenfirma’s, radiostations of marketinggroepen die de muziek in schijfjes willen verdelen, en liefst nog met een bepaalde leeftijdsgroep daaraan verbonden. Er zullen nochtans vroeger net zo goed oudere, als jongere fans zijn geweest, toen Elvis ‘The King of Western Bop’ begon te zingen. Prince zal zeker ook 40-50 jarige zee-zenderfans bekoord hebben, toen hij op 26 september 1984 zijn monument Purple Rain uitbracht. 

Dat laatste is echter alweer 35 jaar geleden. Blijkbaar denken sommigen dan dat die fans van toen de huidige hit ‘Señorita’, van Shawn Mendes & Camila Cabello, niet meer graag zouden horen. Het nummer staat deze week nummer twee in Vlaanderen, vlak na de ‘eeuwige’ Marco Borsato, die samen met Armin van Buuren en Davina Michelle, al negen van de vijftien genoteerde weken op nummer 1 staat in de Ultratop. 

De Soundmix-Retro-Show

Laat Marco Borsato net de zanger zijn die op 7 april 1990 de Soundmixshow won met zijn vertolking van ‘At this Moment’, een nummer geschreven door… Billy Vera! Men kan gerust zeggen hét nummer van Billy Vera, dat ook Tom Jones al had ontdekt, later ook artiesten als Sandra Reemer, Will Downing en Michael Bublé. De imitatie van Billy Vera inspireerde Marco Borsato zelfs tot drie Italiaanse albums, vooraleer hij in het Nederlandse ging zingen.    

Een jaar eerder (1989) was Helmut Lotti tweede geworden in de Soundmixshow, met een imitatie van Elvis Presley. Het nummer ‘My Boy’ was achttien jaar eerder geschreven door Claude François, die ten tijde Lotti al 11 jaar overleden was! In 1985 brak Gerard Joling door met het nummer ‘Crying’, dat toen al 24 jaar oud was, en Rene Shuman werd in 1986 tweede met ‘Are You Lonesome Tonight’, een sixties-hit van Elvis, het origineel uit 1927!

Hot, hit, en oud

Het zegt allemaal net zo weinig als de beroemde ontmoeting tussen Johan Anthierens en Jos Ghysen, destijds in het populaire Te Bed of Niet Te Bed. De Smurfenhater vs. diegene die meende dat iedereen het Smurfenlied wel eens zong op Hasselt Carnaval. In 1978 ontmoette Anthierens Vader Abraham in het programma Noord-Zuid met Mies Bouwman, hij zag hem toen verkeerdelijk als zanger van Marsupilami (Dennie Christian). Einde van de ‘logica’. 

Wat is ‘hot’ en ‘hit’, en wat is oud? Elke muziekgeneratie heeft een verschillende invulling van die begrippen, naast de kwaliteit van de muziek speelt het belevingsmoment ook een grote rol in de latere herinnering. Het is dan niet abnormaal dat er discussie kan ontstaan over wat wél en wat niet meer zou mogen. Tegenwoordig splitst men het radio-aanbod (daarom?) graag op in decennia, in Vlaanderen vullen ze zelfs de multiplex van DAB+. 

Een hit zonder plaat! 

Wat doen we dan met Billy Vera in 2019? Billy werd als William McCord geboren in  Riverside (California) en schreef vanaf 1979 liedjes voor Warner Bros. Hij bracht met de groep The Beaters ook zelf een album uit, zonder succes. Er kwam toch nog een live-opname van ‘At this Moment’, op 17 januari 1981 in het Roxy Theatre in West Hollywood, California. Een televisieproducer gebruikte het nummer in 1985 in de serie Family Ties, en dat scoorde! 

Aanvankelijk was er echter een probleem: het nummer was officieel niet uitgebracht! Kijkers van de serie belden daarom massaal naar Amerikaanse radiostations, om het toch ergens te kunnen vinden, en te kopen. Het is dankzij de enorme airplay op radiostations toen dat het lied uiteindelijk uitkwam, en dat Billy Vera & The Beaters in 1987 twee weken op nr. 1 van de Billboard Hot 100 stonden. Daarom kreeg KVYN 99.3 FM toen ook de Golden Sales Award.  

Drie decennia

In Nederland stond het nummer 7 weken in de hitparade, met als hoogste een 26e plaats. Het Nederlandse duo Sandra & Andres had eerder al het nummer ‘Storybook Children’ ontdekt, dat Billy Vera samen met Chip Taylor schreef in 1967, hij bracht het zelf uit, en ook Nancy Sinatra & Lee Hazlewood (1968), en veel later Granth & Forsyth (1994) namen het op. In 1990 kwam dan de tweede adem voor ‘At this Moment’, met Marco Borsato. 

En hoe zat het met KVYN 99.3 FM? Het radiostation werd in 1975 opgericht door Thomas L. Young, die een A-vergunning kreeg: de laagste FM-power, nl. 6000 watt. Het format werd omschreven als ‘zacht en veilig’, lichte rock uit de laatste drie decennia, voor 30+ luisteraars. Drie decennia? In 2009 maakte Michael Bublé nog een cover van ‘At this Moment’, het kwam toen uit op zijn album ‘Crazy Love’. Zouden ze dan het origineel ‘plots’ vergeten? 

Enkel de foto

De eigenaar van KVYN 99.3 FM, Thomas L. Young, overleed op 13 november 2015, hij was 94 jaar oud. In mei 2017 werd het radiostation voor 425.000 dollar verkocht, definitief op 1 augustus 2017. De nieuwe eigenaar werd de Wine Down Company, de licentiehouders Julissa & Will Marcencia veranderden het muziekformat in ‘unieke smaak’, en pasten ook het logo van ‘The Vine’ (wijnstok) aan. A new star was born, de oude kon opgeruimd worden.   

Op 14 september 2019, om 17:18 uur, postte zanger Billy Vera op Facebook het bericht dat ‘dit radiostation (bedoeld is: KVYN 99.3.FM) alles aan het dumpen was, inclusief zijn gouden plaat, en dat iemand ze redde van het afval’. Aanvankelijk dachten sommigen nog dat de ‘redder’ de gouden plaat terugbezorgd had aan Billy Vera, de zanger liet echter weten dat hij (voorlopig?) enkel een foto met de feiten had ontvangen. 

Koesteren of weggooien? 

Billy Vera ontving een Gold Sales Award (Gouden Plaat) voor 500.000 verkochte exemplaren van het verzamelalbum ‘By Request’. Het exemplaar werd effectief aan hem overhandigd op 24 maart 1987, in de beroemde Johnny Carson TV-Show. “Hoe kan een amusementsbedrijf zoiets weggooien?” vroeg een fan van Billy Vera. Hij zou het koesteren, een waardevolle schat uit het verleden. Koestert de moderne radio die waarden dan niet meer? 

Een vriend van me, die voor Columbia Records werkte, was daar toevallig en zag dat ze oude masters weggooiden” reageerde Billy Vera. “De eerste die hij terug opraapte was een kostbare master van Billie Holiday”, vervolgde Billy, en dat die man daarna zowat ontplofte. Ooit wordt alles vergankelijk, als dat moment gekomen is zou men zich toch mogen afvragen of men dat verleden niet zou koesteren, beter dan het gewoon weg te gooien?  

How could I hurt you?

Billy Vera vergat er zijn eigen geschiedenis allemaal niet mee, hij postte de afgelopen dagen groeten voor de geboortedag van o.a. Judy Clay (met wie hij vroeger zong), en voor de andere Ray Charles (Singers, waar zijn moeder nog zong). Als de huidige generatie van radiobazen echter even kwistig blijft met relikwieën uit het muziekverleden, dan zal de nagedachtenis van Ric Ocasek van The Cars waarschijnlijk niet lang overleven.    

Shame on you KVYN 99.3 FM’ schreef de Nederlandse radiovolger en-maker Arnold Van de Pavert onder het bericht van Billy Vera. Arnold was (en is) een grote fan van Peter van Dam, de Vlaams/Nederlandse radiolegende, die bij zijn heengaan op vele plaatsen ook al bij het afval lag. Gelukkig predikt de tekst van ‘At this Moment’ geen haat: ‘How could I hurt you, when darling I love you’. Als je van iemand anders houdt, hou dan tenminste de herinnering.    

° Technische gegevens KVYN – St Helena in deze pdf-file


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

RadioRand, vanaf zaterdag de ‘klank van het Pajottenland’

In het Pajottenland, de westkant van de Vlaamse Rand, gaat zaterdag 9 oktober de nieuwe Lees verder

DAB+ in Tsjechië: openbare omroep trekt de kar

In Tsjechië ondertekende president Miloš Zeman donderdag een wijziging van de elektronische communicatiewet. Die maakt Lees verder

Podcast: waarom klinkt radio zoals het klinkt?

In de eerste aflevering van de Nederlandse zevendelige NPO Radio 2-podcast 'Keihard De Beste' vindt Lees verder

Monaco: Lucien Allavena leeft voort op de zendersite Madone (video)

De historische zendersite van Radio Monte Carlo op de col de la Madone, in de Lees verder

BBC Radio 1 volgde Britse offshore radio op (audio & video)

Bazen bevreesd voor de komst van… vrouwelijke dj’s BBC Radio 1 en BBC Radio 2 Lees verder

Italië: Rehabilitatie wenkt voor historische Palazzina Marconi

Het Italiaanse Pisa is dan wel wereldberoemd voor zijn scheve toren, maar de stad krijgt Lees verder

Podcast blijft niche publiek aanspreken

Ook al heeft het medium een massapotentieel Uit het Digital News Report van het Reuters Lees verder

Hoe competent is Vlaanderen in het opstellen van een lokaal digitaal frequentieplan?

Toegegeven, het is wat uitdagend om de vraag in de kop hierboven zomaar luidop te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx