RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Oostkantons: eerste zender BRF-mux in de ether

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de Belgische Oostkantons is woensdag in de loop van de namiddag de eerste zender van de DAB+ van BRF in de ether gegaan via blok 8A. Het gaat nog om voorlopige testuitzendingen via Raeren-Petergensfeld (foto) met een vermogen van 2 kW. De mux bevat momenteel enkel de producten BRF 1 en BRF 2.

RadioVisie kondigde de komst van deze eigen mux voor Duitstalig België al in oktober vorig jaar aan. Oorspronkelijk hoopte men al eind november iets in de digitale ether te krijgen, maar door de vroege winter en het ontbreken van de gepast landlijnen op de afgelegen zendlocaties moest de uitrol tijdelijk worden uitgesteld.

Met een locatie op minstens 440 meter boven de zeespiegel – sommige kaarten spreken van 480 meter – en de antennes op een mast van bijna 90 meter, spreken we in Petergensfeld sowieso over een vrije antennehoogte van ruim boven de 500 meter. Volgens de eerste ontvangstrapporten is er richting Limburg prima ontvangst tot voorbij Tongeren en tot vlak voor Hasselt.

De digitale zendinstallaties en de mux-headend worden verzorgd door TVV Sound, dat ook op FM al heel wat jaren de zenderoperator is van de BRF. Volgens Edo Dijkstra van TVV Sound komt de tweede (en sterkste) zender – Amel (Wallerode), 4 kW – eind maart in de ether.

“Op dit moment worden in Petergensfeld nog enkele dagen allerlei testen uitgevoerd op 2 kW. Er kunnen dus nog onderbrekingen optreden. De locatie is vergund voor 3 kW en zal dus eerstdaags ook op dat vermogen worden gezet”, aldus Dijkstra. “Pas na de opstart van Amel zal worden bekeken welke gapfillers eventueel nog nodig zijn. Theoretisch zijn er nog een viertal extra steunzenders mogelijk.”

Naast BRF 1 en BRF 2 is het de bedoeling dat in de komende dagen of weken ook drie plaatselijke Duitstalige radiostations – 100.5 Das Hitradio, Fantasy Dance FM 96,7 en Radio Contact Ostbelgien Now – worden toegevoegd aan de mux. Over de verdere invulling van de mux blijft het wat speculeren, omdat er momenteel nog geen wettelijk kader is om eventueel ook stations van buiten de Oostkantons toe te laten.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
23 februari 2023 - 18:33 18:33

Laten we hopen dat na de volledige installatie van mux 8A op alle voorziene locaties BRF1 en BRF2 nog te ontvangen zullen zijn via de RTBF muxen.
Op locatie Zwevegem zijn BRF1 en BRF2 perfect te ontvangen via mux 6D vanop de Financietoren te Brussel afstand 68 kilometer en vermogen van 4,6 kW.
(enkel de provincie Henegouwen geeft BFR1 & BRF2 niet door).
Onze duitstalige landgenoten maken goeie radio met een perfecte mix van informatie en muziek!

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
23 februari 2023 - 12:07 12:07

Met andere woorden… ik kan nog eens terug naar de Oostkantons om de foto’s up-do-date te maken. 🙂

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx