fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Oostenrijk: versnelde uitbouw DAB+

We hadden het eerder deze week al over de DAB+-ontwikkelingen in Europa, meer bepaald in de buurlanden Duitsland en Oostenrijk. Niet de grote voortrekkers van de digitale invasie, eerder een beetje schoorvoetend onder zachte dwang van wat elders op het oude continent gebeurt.

Tot op heden bleef het digitale etheravontuur in het land beperkt tot de hoofdstad Wenen. Na drie jaar testen startte er in april 2018 een regionaal net met veertien stations. Bijna een jaar later wordt nu een volgende stap gezet en zijn er meer details bekend geworden over de aanpak voor de komende jaren. 

Zenderexploitant ORS, een dochtermaatschappij van de openbare omroep, start eind mei met de uitrol van het landelijke DAB+-net. Het gaat om zes zenders, goed voor een verwachte dekking van 60% buitenshuis en 45% binnenshuis.  Een duidelijk verhoging tegenover wat men eerste van plan was. 

Al in de maand april moeten in de regio Wenen de eerste drie stations te ontvangen zijn. Pas in het najaar van 2019 zou de dekking verder uitgebreid worden naar Graz (Stiermarken), Linz (Opper-Oostenrijk) en Semmering (Neder-Oostenrijk). Nu is echter besloten om deze twee fases in één keer uit te rollen, met een veel snellere en grotere dekking als resultaat.

Welke radiostations gaan uitzenden via de nieuwe digitale ether is nog niet helemaal duidelijk. Aanvankelijk hadden zich elf kandidaten gemeld, inmiddels hebben twee partijen zich teruggetrokken. Desondanks verwacht ORS met een volle multiplex te kunnen starten. De publieke omroep ORF en het landelijke commerciële Kronehit zullen niet van de partij zijn. Zij willen zoveel mogelijk luisteraars op FM behouden om zo min mogelijk concurrentie toe te laten.

In het voorjaar van 2020 wordt de dekking verder uitgebreid naar Bregenz (Vorarlberg), Innsbrück (Tirol), Salzburg en Sankt Pölten (Neder-Oostenrijk). Tenslotte volgen zenders in Klagenfurt en Wolfsburg (beiden in Karinthië), Bruck an der Mur (Stiermarken) en Rechnitz (Burgenland). Vanaf dan kan zo’n 83% van de Oostenrijkers buitenshuis digitaal luisteren, tegenover ruim 62% binnenshuis.

Aan het DAB+ -avontuur hangt een behoorlijk kostenplaatje. In eerste instantie zo’n 53.000 euro per jaar, na voltooiing van de uitrol in 2020 ongeveer 126.000 euro. (radio.nl)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het DAB+ vakantierapport Frankrijk: 68 extra DAB+ stations in Parijs, Marseille en Nice Polen: kandidaten
Chérie FM is als eerste nieuw erkende Waalse radio toegevoegd aan de Waalse landelijke mux
Yvan blijft gebeten door de radiomicrobe en vindt onderdak bij SU FM Classic FM keert
Naast de analoge zenders, zowel middengolf en FM, beschikt de publieke omroep over verschillende digitale
In Australië viert DAB+ vandaag al zijn tiende verjaardag Om landelijk te gaan in Luxemburg
DAB, daar hadden we het deze week al een paar keer over. En zonder dat
MNM laat druppelsgewijs de finalisten los voor Start To DJ Ook Duitsland verplicht DAB+ op
Bij DPG Media broeden ze op een radioformule waarbij "goesting het wint van vaste formats"

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 16 januari (audio)

Sound Forge lanceert Audio Studio 13

Wallonië: Oproep radiokandidaten in Staatsblad

Het Avondblad van 15 januari (video)

Zoë Ball voor het eerst bij BBC Radio 2 (video)

Het Avondblad van 14 januari (video)

Sluiten