RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Oostenrijk: Sneeuw zorgt voor zenderproblemen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De zware sneeuwval waar Oostenrijk sinds begin dit jaar mee kampt, zorgt er niet alleen voor dat complete dorpen van de buitenwereld zijn afgesloten, maar ook voor problemen bij heel wat radiostations. Veel FM-zenders draaien op noodstroom en zijn bovendien ook nog eens slecht te bereiken voor technici.

Het land heeft maar weinige grote zendmasten, zoals bij ons in bijvoorbeeld Sint-Pieters-Leeuw, Schoten of Egem dat wel het geval is. FM-zenders en antennes worden in Oostenrijk bij voorkeur op bergtoppen geplaatst. Maar door de hevige sneeuwval zijn de stroomverbindingen vaak verbroken. Dit gebeurt nog grotendeels met bovengrondse kabels die nu geknapt zijn door omgevallen bomen.

Bij veel zenders draaien de noodaggregaten al een hele poos. Maar de tanks raken leeg en moeten bijgevuld worden. Bij Salzburg ging dat vorige week niet helemaal goed, waardoor alles bevroor en het aggregaat uitviel, met als gevolg dat ook de zenders uit de lucht verdwenen.

Voor monteurs van zenderexploitant ORS rest dan enkel nog de zware taak om te proberen de locaties te bereiken om alles weer aan de gang te krijgen. Omdat wegen vaak onbegaanbaar zijn, gebeurt dat veelal per helikopter of op ski’s.

Uitvallende aggregaten zijn overigens niet de enige problemen waar men mee te kampen heeft. Ook besneeuwde en bevroren satellietschotels zorgen ervoor dat er geen ontvangst is van de signalen waarmee de FM-zenders aangestuurd worden. De technici rest dan enkel nog een gevaarlijke klim in de bevroren zendmasten. (radio.nl)

° Fotocredits: ORS, waar je ook meer foto’s terugvindt.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx