RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Oostenrijk: Nieuwe nationale radiostation gaat van start op nationale feestdag

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het was even wachten, maar de datum waarop in Oostenrijk het tweede landelijke commerciële radiostation kan starten, is bekend. Vanaf zaterdag 26 oktober zal Radio Austria te ontvangen zijn. Daarmee krijgt het land, voor het eerst in vijftien jaar, er een nieuwe nationale speler bij. 

In 2004 kreeg het commerciële Kronehit als eerste een landelijke licentie, daarna lukte dat geen enkele andere partij meer. Dat kwam onder meer door de strenge eisen van Mediaregulator KommAustria. Ook nu lukte het Mediagroep Österreich van mediamagnaat Wolfgang Fellner (foto bovenaan), pas in februari 2019 en dit na twee pogingen, om aan alle eisen te voldoen.

Radio Austria zal aanvankelijk van 58 FM-frequenties gebruik maken. Hierdoor wordt een dekking van zo’n 60% gegarandeerd, daarbij alle hoofdsteden van de diverse deelstaten. Binnen een jaar moeten 65 FM-zenders operationeel zijn, goed voor 70%. Een landelijk DAB+-netwerk is eveneens gepland. 

Om alles technisch voor elkaar te krijgen, werden de FM-frequenties van Ö24 in Wenen, Vorarlberg, Opper-Oostenrijk en Stiermarken, Antenne Salzburg, Antenne Tirol, Welle 1 Oberland, Welle 1 Außerfern, Lounge FM Klagenfurt in Karinthië en Lounge FM Graz in Stiermarken samengevoegd. Al deze stations gaan uit de lucht, met uitzondering van Antenne Salzburg, die naar andere frequenties verhuist.

Het format van Radio Austria zal bestaan uit een mix van actuele songs en hits uit de jaren ’80, ’90 en ’00. Daarmee richt men zich op de doelgroep 30-50 jaar, een positie pal tussen Hitradio Ö3 / Kronehit en de regionale publieke stations. De baseline wordt “Wir lieben Österreich, wir lieben Hits.” Ook nieuws en informatie krijge een belangrijke plek. Hiervoor gaat men samenwerken met het dagblad Österreich en de daaraan gekoppelde nieuwssite Ö24.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Radio Austria nog voor de zomer van start zou gaan, maar dat is niet gelukt. Het wordt dus 26 oktober, niet toevallig de nationale feestdag in Oostenrijk. (PvB – radio.nl)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Oostenrijk: Het is (een beetje) wachten op Godot

Nog voor de zomer zou in Oostenrijk een tweede landelijke commercieel radionetwerk op FM van Lees verder

Oostenrijk krijgt (eindelijk) tweede commerciële FM-net

Het kostte de Oostenrijkse mediamagnaat Wolfgang Fellner (foto) meer dan één grijs haar, maar na Lees verder

Oostenrijk: versnelde uitbouw DAB+

We hadden het eerder deze week al over de DAB+-ontwikkelingen in Europa, meer bepaald in Lees verder

Oostenrijk: Nieuwe kans voor commerciële radio

Mediaregulator KommAustria geeft commerciële radiostations in Oostenrijk opnieuw een kans om een landelijke status te Lees verder

DAB+ in Oostenrijk, maar niet van harte

Ook Oostenrijk zwicht voor de invasie van DAB+. Toezichthouder KommAustria verleende zopas een licentie voor Lees verder

Dab+ officieel van start gegaan in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn dinsdag 3 april de eerste reguliere uitzendingen via DAB+ gestart. In de Lees verder

Kronehit blijft alleen in Oostenrijk

Een tweede landelijke commerciële radiozender lijkt er niet te komen in Oostenrijk. Mediagroep Österreich van Lees verder

Oostenrijk: shoppingradio-format op DAB+

Een van de toch wel bijzondere initiatieven op de eerste landelijke DAB+ mux in Oostenrijk Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x