fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Oostenrijk: Nieuwe kans voor commerciële radio

Mediaregulator KommAustria geeft commerciële radiostations in Oostenrijk opnieuw een kans om een landelijke status te verwerven. Afgelopen week is de aanmeldprocedure gestart. Begin 2018 was dit al eens het geval, maar toen werd de enige aanmelding afgewezen.

Momenteel kent het land slechts één landelijk commercieel radiostation: Kronehit. In de lucht sedert eind 2004. Sindsdien is het geen andere partij meer gelukt om een landelijke status te verwerven. Een  gevolg van de behoorlijk strenge voorwaarden. Om in aanmerking te komen dient een partij namelijk minstens 60% van de Oostenrijkers via FM te kunnen bereiken. Ook moet men minstens al twee jaar hebben uitgezonden. De enige mogelijkheid is bijgevolg het opkopen van andere radiostations.

Begin dit jaar was Mediagroep Österreich van mediamagnaat Wolfgang Fellner kandidaat voor Radio Ö24. De man is reeds eigenaar van stations in Wenen, Vorarlberg, Opper-Oostenrijk en Stiermarken. Hij bezit ook Antenne Salzburg en Antenne Tirol. Daarnaast zou hij Lounge FM in Klagenfurt (hoofdstad van Karinthië en zesde stad van Oostenrijk), Graz (hoofdstad van Stiermarken en tweede stad van Oostenrijk) en Opper-Oostenrijk, Welle 1 Oberland en Welle 1 Außerfern in Tirol en Radio West in Stiermarken overnemen. Alle zenders bij elkaar hebben een bereik van ruim 60%.

Aanvraag afgewezen

Toch wees KommAustria de aanvraag af. Een aantal lokale vergunningen was recent verlengd. Volgens de mediaregulator gaat bij iedere hernieuwing de teller weer op nul. Met andere woorden; er werd niet voldaan aan de eis. Mediagroep Österreich” strandde daardoor op iets meer dan 55%.

De eis om ook na de verlenging van een licentie, minstens twee jaar uit te zenden vooraleer in aanmerking te komen, maakt het vrijwel onmogelijk om een landelijke status te verwerven. Er zijn al heel wat vergunningen nodig om 60% dekking te halen. Bovendien hebben ze bijna allemaal een verschillende duur. Fellner tekende daarom beroep aan tegen de afwijzing en deze bizarre regels. Een rechtszaak hierover loopt nog.

Bescherming publieke omroep

Deze ‘twee-jaar-regel’ is overigens ooit ontstaan na een sterke lobby van de publieke omroep ORF om de commerciële concurrentie zo klein mogelijk te houden. Er gaan in de politiek tegenwoordig wel stemmen op om deze voorwaarde te schrappen. 

Grote vraag blijft of deze tweede kans op landelijke commerciële radio in Oostenrijk wel kans op slagen heeft. Er kan worden ingeschreven tot 17 juni 2019. Het voordeel van een landelijke vergunning is dat op alle frequenties hetzelfde programma mag worden uitgezonden. Nu moeten houders van een licentie voor elk FM-kavel aan verschillende eisen voldoen.

Al komen er volgend jaar sowieso meer landelijke commerciële radiostations in de lucht, via DAB+. (radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in varia
Israël: radiostation beboet voor discrimineren vrouwen

Kronehit blijft alleen in Oostenrijk

Zwitserland: ‘Ja’ tegen kijk- en luistergeld

Unesco World Radio Day: zonder Lage Landen (video)

Sluiten