fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Oostenrijk: klacht tegen ORF omdat die DAB+ blijft weigeren

In Oostenrijk heeft de openbare omroep ORF een klacht van 120 burgers aan haar broek omdat die manifest blijft weigeren om haar drie analoge radionetten door te geven via DAB+. In de klacht, die werd ingediend bij de Oostenrijkse mediaregulator KommAustria, worden zowel de omroep als directeur-generaal Alexander Wrabetz op het matje geroepen.

Eerst een korte voorgeschiedenis: eind mei ging in Oostenrijk de eerste landelijke mux voor DAB+ van start (zie onze DAB+ weekrapporten 13, 14, 17 en 19). Voorlopig is de dekking nog beperkt tot de regio’s Wenen, Linz, Graz en Bregenz. Vanaf 11 december 2019 komen ook de zenders Innsbruck-Patscherkofel, Salzburg-Gaisberg en St. Pölten-Jauerling in de ether, waardoor de mux al ongeveer 75 procent van de Oostenrijkse bevolking zal dekken. De verdere uitbreiding volgt in 2020.

De mux bevat thans negen private kanalen. Net als bij de eerste Duitse Bundesmux (DR Deutschland) zijn drie plaatsen verplicht voorbehouden voor de Oostenrijkse openbare omroep ORF. Het gaat om de analoge radiokanalen Österreich 1, Hitradio Ö3 en FM4. Alleen weigert de omroep al jaren openlijk om mee te gaan in het (Europese) DAB+-verhaal. De omroep wil naar eigen zeggen liever inzetten op 5G-broadcast, ook al is die technologie momenteel nog steeds in experimentele fase (zonder zelfs maar één commerciële ontvanger) en is ze in de eerste plaats bedoeld voor televisie en veel minder voor radio.

De redelijk halsstarrige houding van de ORF kan overigens op weinig begrip rekenen. Sinds de start van de Oostenrijkse mux groeit ook van onderuit de druk op de ORF. De omroep blijft DAB+ bestempelen als een “overgangstechnologie”, maar voor de waarnemers is het al lang overduidelijk dat ze hiermee enkel probeert om haar onevenredig hoge marktaandelen op de FM-band af ​​te schermen.

De ingenieur Hannes Valtiner uit Oberalm, de feitelijke initiatiefnemer van de klacht, gaat nu nog een stap verder. Volgens hem is de ORF wettelijk verplicht om zijn drie analoge landelijke radiostations aan te bieden in DAB+. De Oostenrijkse omroepwet voorziet immers letterlijk dat de openbare omroep verplicht is haar uitzendingen ook in “elk digitaal concept” aan te bieden als dat concept voldoet aan een aantal voorwaarden (onder meer transmissiecapaciteit en economische levensvatbaarheid).

Valtiner zet in zijn klacht – de pdf vind je hier – grondig uiteen dat DAB+ intussen volledig voldoet aan alle gestelde voorwaarden: de landelijke mux en de gereserveerde capaciteit bestaan (de operator is trouwens een dochteronderneming van de ORF), er is een breed gamma ontvangers op de markt, er is de nakende EU-verplichting voor autoradio’s en de algemene groei van DAB+ in Europa, plus wordt de economische levensvatbaarheid reeds bewezen door het feit dat de private Oostenrijkse radiomarkt er in toenemende mate gebruik van maakt. De aanhoudende weigering van de ORF om DAB+ aan te bieden is daarom een duidelijke schending van de omroepwet, stelt de klager.

Hannes Valtiner en de 120 mede-ondertekenaars maken gebruik van hun recht als Oostenrijkse staatsburgers om de omroep in gebreke te stellen. In Oostenrijk bestaat immers nog steeds het kijk- en luistergeld en dat geeft de burgers het recht om de wettelijk voorziene dienstverlening af te dwingen. In het kader van een zogenaamde “volksklacht” bij de media-autoriteit KommAustria is het nu voor de Oostenrijkse licentiegever mogelijk om tegen de publieke omroep op te treden als die de opgelegde dienstverlening schendt. (RDS)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RadioVisie’s DAB+ weekrapport (34)

Frankrijk: CSA onderzoekt volgende stappen voor DAB+ Beieren: DAB+ via de kabel wordt uitgerold Saksen: Lees verder

Oostenrijk: Nieuwe nationale radiostation gaat van start op nationale feestdag

Het was even wachten, maar de datum waarop in Oostenrijk het tweede landelijke commerciële radiostation Lees verder

Oostenrijk: Het is (een beetje) wachten op Godot

Nog voor de zomer zou in Oostenrijk een tweede landelijke commercieel radionetwerk op FM van Lees verder

Oostenrijk: shoppingradio-format op DAB+

Een van de toch wel bijzondere initiatieven op de eerste landelijke DAB+ mux in Oostenrijk Lees verder

Oostenrijk krijgt (eindelijk) tweede commerciële FM-net

Het kostte de Oostenrijkse mediamagnaat Wolfgang Fellner (foto) meer dan één grijs haar, maar na Lees verder

Oostenrijk: versnelde uitbouw DAB+

We hadden het eerder deze week al over de DAB+-ontwikkelingen in Europa, meer bepaald in Lees verder

Dab+ officieel van start gegaan in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn dinsdag 3 april de eerste reguliere uitzendingen via DAB+ gestart. In de Lees verder

DAB+ in Oostenrijk, maar niet van harte

Ook Oostenrijk zwicht voor de invasie van DAB+. Toezichthouder KommAustria verleende zopas een licentie voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
20 oktober 2019 - 17:14 17:14

Wij zoeken de wet die ervoor zorgt dat we de vrt kunnen bekijken. We hebben nu een kruiwagen nodig op de beurs om te kijken . …

Meer in dab+
Blad 301: DAB+, studioruimte, oorlogsforten (video)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (34)

UK: D1, de eerste commerciële DAB-mux, wordt twintig

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (33)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (32)

Regeerakkoord is vaag over toekomst Vlaamse radio

Sluiten