RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Oostende: Radio Noordzee begon 40 jaar geleden (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Tot 19 maart 1980 waren er aan zee veel luisteraars voor de zeezender Radio Caroline maar toen het schip zonk waren de alternatieven voor de openbare omroep alweer op. Sporadisch konden enkele vrije radiostations uit Wallonië of uit Brussel ontvangen worden, maar dat was alleen als de omstandigheden goed waren. In de zomer van 1980 was op de 102.6 FM plots het geluid van Radio Atlantis te horen. Alsof het opnieuw 1973 of 1974 was. Maar al na enkele weken werd deze ‘landpiraat’ opgepakt en was de keuze alweer beperkt tot de weinige officiële zenders.

Eind november 1980 werd een nieuwe vrije zender voor Oostende aangekondigd: Radio Noordzee. De naam was niet bijster origineel want die werd al gebruikt door de voormalige Nederlandse zeezender (1970-1974), maar het was wel handig om al direct een jingle-pakket te kunnen gebruiken. Gratis, dan nog. En inderdaad, exact veertig jaar geleden was Noordzee een feit. Om negen minuten over twaalf klonk op die zondagmiddag voor het eerst het geluid van de vrije radio in de badstad. Het station zou vijf uur per week gaan uitzenden. 

Marc Terrenga

‘Varieté van 12  tot  2’ en de ‘Top 20’ waren de eerste programma’s. Hoewel er diverse medewerkers werden genoemd in die eerste uitzending, was er maar één stem te horen, die van Marc Terrenga. Een contactadres werd nog niet vermeld. De initiatiefnemers waren heel voorzichtig want ze vreesden dat met het bekend maken van een adres de politie heel snel aan de deur zou staan. Later werd duidelijk dat Marc Terrenga zelf politieagent was… 

De week erop was er niets te horen op de 102.5 FM. Het team achter Radio Noordzee bleef heel voorzichtig. Pas twee weken later was de vrije radio opnieuw te horen in de Oostendse ether. Langzaam maar zeker werd het aantal uitzenduren uitgebreid, er kwamen meer medewerkers en de hoeveelheid informatie nam toe. Het succes van Noordzee zou er al snel toe leiden dat er meer kapers aan de kust opdoken. (AdG)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx