RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Oorlog op de kortegolf: Turkije jamt Vlaams-Koerdische radio

De kortegolfuitzendingen van de Koerdische radiozender Radyo Dengê Welat, die opereert vanuit het Oost-Vlaamse Denderleeuw, worden sinds kort, duidelijk met opzet, verstoord door Turkije. Dat meldt media-radio.info, een Franstalige website die gespecialiseerd is in het reilen en zeilen van kortegolfradio.

Radio Dengê Welat huurt zendtijd bij twee kortegolfaanbieders, in Frankrijk en Moldavië. De meeste programma’s komen via de kortegolfzender van het Franse TDF in Issoudun (foto), ongeveer halverwege tussen Parijs en Limoges. Deze zender kan een vermogen van 500 kilowatt uitstralen, maar in de praktijk is dat al een ganse tijd teruggeschroefd naar 250 kilowatt. Voor een minderheid van de programma’s wordt zendtijd gehuurd bij de 300 kilowatt sterke kortegolfzender van het voormalige Radio Mayak in het Moldavische Grigoriopole.

Sinds de escalatie van het conflict tussen Turkije en de Syrische Koerden, de voorbije twee weken, blijken de uitzendingen van Dengê Welat doelbewust te worden ‘gejammed’ door een “niet-geïdentificeerd muziekstation”. Koerdische luisteraars doopten het al snel om tot Radio Recep Erdogan.

Radioamateurs achterhaalden dat de stoorzender afkomstig was uit het Turkse Emirler, de TRT-zendersite van Voice of Turkey. De zender lijkt op volle vermogen (500 kW) te draaien. Overigens gaf Turkije altijd al valse coördinaten op voor deze zendersite, maar een installatie van dit kaliber kun je uiteraard niet verbergen voor satellieten. In feite ligt de site zes kilometer naar het oosten (NB 39°24’05.4”, OL 32°51’19.7″).

Radio Dengê Welat bestaat intussen drie jaar en is de opvolger van de radio’s Dengê Mesopotamia en Dengê Koerdistan, twee stations die destijds werden gesloten onder druk van Turkije. Dengê Welat is het radiobroertje van Roj TV, opvolger van het vroegere Med TV, dat eveneens vanuit Denderleeuw wordt gemaakt.

Het radiostation is vooral bedoeld voor de Koerdische regio’s waar televisie en internet weinig of niet toegankelijk zijn. Een goedkope kortegolfontvanger met batterijen volstaat al om het station te ontvangen. Dengê Welat probeert de Koerden te informeren in de vier Koerdische dialecten, naast programma’s in het Turks en Perzisch. De Koerdische regio’s bevinden zich in Turkije, Syrië, Irak en Iran, maar de programma’s fungeren ook als verbindingsmiddel voor de Koerden die, vanwege de oorlogen en de (Turkse) onderdrukking, uitzwermden naar Europa.

De programma’s omvatten actualiteitsprogramma’s, culturele en artistieke programma’s, taallessen en kinderprogramma’s. Er is eveneens een programma met brieven voor politieke gevangenen en hun families.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Italië: Rehabilitatie wenkt voor historische Palazzina Marconi

Het Italiaanse Pisa is dan wel wereldberoemd voor zijn scheve toren, maar de stad krijgt Lees verder

Oude zendmast Radio Artevelde neergehaald

In de Pastorijstraat in Ertvelde (Evergem) verdween donderdagochtend de laatste herinnering aan het vroegere Radio Lees verder

Wallonië: nieuwe DAB+-antennes voor 7 Meuses (video)

De RTBF installeerde afgelopen week nieuwe DAB+-antennes op de zendmast in Profondeville, halverwege tussen Namen Lees verder

Blad 896: Eva De Roo, Denemarken, Goes (video)

• Eva De Roo heeft een nieuwe sidekick, nu ja... • Deense regionale muxen plots Lees verder

UK: Bilsdale-zendmast zwaar beschadigd door brand

In het noorden van Engeland raakte een voor de regio belangrijke radio- en tv-mast dinsdag Lees verder

Blad 883: Radio 1, Ann Reymen en Konstantynów (video)

• Radio 1 zoekt medewerkers (maar niet te snel hopen op een vast contract) • Lees verder

40 jaar geleden: het drama van Dudelange

Bizarre incident kostte drie mensenlevens Het was gisteren – 31 juli – precies 40 jaar Lees verder

Spanje: Kortegolfsite Noblejas is 50 jaar jong

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat de imposante zendersite en het omroepcentrum van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x