fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Oorlog op de kortegolf: Turkije jamt Vlaams-Koerdische radio

De kortegolfuitzendingen van de Koerdische radiozender Radyo Dengê Welat, die opereert vanuit het Oost-Vlaamse Denderleeuw, worden sinds kort, duidelijk met opzet, verstoord door Turkije. Dat meldt media-radio.info, een Franstalige website die gespecialiseerd is in het reilen en zeilen van kortegolfradio.

Radio Dengê Welat huurt zendtijd bij twee kortegolfaanbieders, in Frankrijk en Moldavië. De meeste programma’s komen via de kortegolfzender van het Franse TDF in Issoudun (foto), ongeveer halverwege tussen Parijs en Limoges. Deze zender kan een vermogen van 500 kilowatt uitstralen, maar in de praktijk is dat al een ganse tijd teruggeschroefd naar 250 kilowatt. Voor een minderheid van de programma’s wordt zendtijd gehuurd bij de 300 kilowatt sterke kortegolfzender van het voormalige Radio Mayak in het Moldavische Grigoriopole.

Sinds de escalatie van het conflict tussen Turkije en de Syrische Koerden, de voorbije twee weken, blijken de uitzendingen van Dengê Welat doelbewust te worden ‘gejammed’ door een “niet-geïdentificeerd muziekstation”. Koerdische luisteraars doopten het al snel om tot Radio Recep Erdogan.

https://youtu.be/7XRNB0judiI

Radioamateurs achterhaalden dat de stoorzender afkomstig was uit het Turkse Emirler, de TRT-zendersite van Voice of Turkey. De zender lijkt op volle vermogen (500 kW) te draaien. Overigens gaf Turkije altijd al valse coördinaten op voor deze zendersite, maar een installatie van dit kaliber kun je uiteraard niet verbergen voor satellieten. In feite ligt de site zes kilometer naar het oosten (NB 39°24’05.4”, OL 32°51’19.7″).

Radio Dengê Welat bestaat intussen drie jaar en is de opvolger van de radio’s Dengê Mesopotamia en Dengê Koerdistan, twee stations die destijds werden gesloten onder druk van Turkije. Dengê Welat is het radiobroertje van Roj TV, opvolger van het vroegere Med TV, dat eveneens vanuit Denderleeuw wordt gemaakt.

Het radiostation is vooral bedoeld voor de Koerdische regio’s waar televisie en internet weinig of niet toegankelijk zijn. Een goedkope kortegolfontvanger met batterijen volstaat al om het station te ontvangen. Dengê Welat probeert de Koerden te informeren in de vier Koerdische dialecten, naast programma’s in het Turks en Perzisch. De Koerdische regio’s bevinden zich in Turkije, Syrië, Irak en Iran, maar de programma’s fungeren ook als verbindingsmiddel voor de Koerden die, vanwege de oorlogen en de (Turkse) onderdrukking, uitzwermden naar Europa.

De programma’s omvatten actualiteitsprogramma’s, culturele en artistieke programma’s, taallessen en kinderprogramma’s. Er is eveneens een programma met brieven voor politieke gevangenen en hun families.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video)

Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de 'bieps', die het hele uur aanduiden, Lees verder

Blad 424: Abie, Eric en de Koude Oorlog (video)

Zoveel mensen die ervoor ijveren en 'rare 'dingen deden, maar het lijkt nog nooit geholpen Lees verder

Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

1998: BVN – letterwoord kreeg andere invulling (video)

Een gemiddeld toerist aan de Costa Del Sol, het Zwarte Woud of desnoods op de Lees verder

2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio)

De respectievelijke Belgische publieke omroepen zijn in een eng besparingsstraatje gesukkeld. Eerder kon je al Lees verder

2009: RTBF International staakt de uitzendingen

De RTBF kondigde zopas aan te stoppen met de kortegolfuitzendingen van RTBF International, die vooral Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 44 (audio)

Iedereen houdt van PAMS! Oud RadioVisie-columnist en stripliefhebber Martin Hofman attendeerde mij een poos geleden Lees verder

Blad 265: Over ROS, Rob en Veronica (audio)

West-Vlaanderen onderscheidt zich op velerlei wijzen Internationale kortegolfservice wordt Nederlandstalig uitgebreid Een nieuwe hitlijst, vraagt Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in kortegolf
2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio)

2009: RTBF International staakt de uitzendingen

JLB gaat (soms) naar zee – 44 (audio)

Blad 265: Over ROS, Rob en Veronica (audio)

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Blad 258: Boerenverstand, Westhoek, Qmusic (video)

Sluiten