RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Oorlog Oekraïne: Russische middengolfantennes Grigoriopol vernield

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het lijkt er op dat Rusland zijn grote voordeel in de Oekraïense ether voorlopig weer kwijt is. De antennes van de twee sterke middengolfzenders – 1.000 kW en 500 kW – vanuit het Moldavische Grigoriopol werden vanmorgen vroeg vernield. Mogelijk gaat het om sabotage.

In het Moldavische dorpje Maiac (Mayak) werden vanochtend vroeg twee explosies gehoord. De eerste was om 6.40 uur, de tweede om 7.05 uur. Niemand in het zendercentrum raakte gewond.

Het zendercentrum in Grigoriopol (rode stip) is strategisch zeer belangrijk voor Rusland.

Wetshandhavers en hulpdiensten kwamen onmiddellijk ter plaatse. De politie van Grigoriopol heeft het grondgebied van het radio- en televisiecentrum afgezet. Al is dat zeker geen simpele klus, want het gaat om een domein van liefst 850 hectare. Geniesoldaten van het plaatselijke ministerie van Defensie voeren een onderzoek.

Het bericht via Telegram is afkomstig van het perscentrum van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de PMR (wat staat voor de zelfverklaarde separatistische regio Transnistrië, oftewel Pridnestrovian Moldavian Republic). Het Russisch gezinde Transnistrië grenst onmiddellijk aan Oekraïne en het zendercentrum, ooit een van de krachtigste ter wereld, is voor Rusland van zeer groot strategisch belang.

Sinds 9 uur is bekend dat de antennes van de twee krachtigste zenders van het door Rusland beheerde zendercentrum buiten gebruik zijn. Het gaat om de Russische staatsomroep Radio Rossii die sinds 5 april werd uitgezonden op 999 kHz en het Moskouse radiostation Vesti FM dat al enkele jaren via 1413 kHz propagandaprogramma’s uitzendt richting Oekraïne.

Een archiefbeeld van de middengolfantennes in Grigoriopol

Over het lot van de overige twee middengolfzenders (621 kHz en 1548 kHz) in het zenderpark is er voorlopig geen nieuws. Die werden/worden gebruikt door Radio Odin Plus, het eigen radiostation van de separatistische beweging en het internationale religieuze netwerk TWR. Evenmin is er duidelijkheid over de kortegolfantennes. Op de foto zien die er ongehavend uit.

Een actueel dronebeeld van de antennes

Over de oorzaak van de explosies zijn er momenteel nog geen mededelingen, maar alles lijkt in de richting van sabotage te wijzen. Op het dronebeeld hierboven valt redelijk goed op te maken dat er wellicht enkele tuidraden werden gedynamiteerd, waarna de hele constructie in elkaar stortte. De alleenstaande mast links is de omnidirectionele mast op 999 kHz, rechts de restanten van de driedelige directionele mast die gebruikt werd voor de 1413 kHz.

Voor Oekraïne is de uitschakeling van deze Russische middengolfzenders uiteraard een morele opsteker in het kader van de propaganda-oorlog in de Oekraïense ether.

Het zenderpark in Grigoriopol dateert nog uit de tijd van de Sovjet-Unie. Het was toen een van de grootste radiocentra ter wereld. De installaties verloederden sterk in de jaren ’90, omdat het arme Moldavië het onderhoud niet kon betalen en omdat het zendercentrum zich in de opstandige regio Transnistrië bevindt.

Het Russisch staatsbedrijf dat de zenderparken van de Russische staatsomroep beheert kocht de zendersite van Grigoriopol in 2007. Ook de BBC toonde ernstige interesse, maar Rusland stak daar een stokje voor. De Russen investeerden sindsdien zwaar in nieuwe zenders op de middengolf en kortegolf. Het lijkt er nu op dat het zenderpark helemaal wordt meegezogen in de oorlog om Oekraïne.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
26 april 2022 - 21:39 21:39

Naar het schijnt zijn de zenders op 1413 en 999 weer in de lucht, en even sterk als voorheen. (bron adx). Als er een aanslag was: amateurs die het verschil niet zien tussen een konijn en een haas? Of was er een aanslag omwille wat ze op de kortegolf doorstraalden? Brother Stair, wel overleden, maar nog steeds veel geld makend op de korte golf … (wie weet kun je geen zender financieren, door 1 BS zender op te zetten, waarmee je de ander financiert! Zouden we niet eens een DAB pakket zo financieren? 😉

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx