Ook VRRO ziet combinatie Var en NRJ niet zitten "Is dit wel een kerntaak voor de openbare omroep?"
Na de Medialaan en de Vlaamse Radiovereniging (VRV) stelt nu ook de VRRO zich ernstig vragen bij de overeenkomst tussen reclameregie Var en NRJ Vlaanderen. De Vlaamse Regionale Radio Omroepen zagen het levenslicht in 2013 als een feitelijke vereniging. De VRRO is inmiddels uitgegroeid tot de grootste belangenvereniging van onafhankelijke lokale radio omroepen in Vlaanderen. Woordvoerder en stichter is Michel Vanderfeesten.
Ook zij menen dat de Vlaamse Audiovisuele Regie NV (Var) die zal instaan voor de reclamewerving voor het in volle opbouw zijnde NRJ Vlaanderen van SBS Media Belgium NV, marktverstorend gaat werken. Var is een dochter van de openbare omroep VRT en heeft als exclusieve reclameregie voor de VRT-netten nu reeds een zeer dominante positie in de reclamemarkt. “Door het toevoegen van een commerciële radio aan de portefeuille wordt de greep op de reclamemarkt nog dominanter”, luidt het.
Lees verder onder de advertentie
VRRO: “Saskia Schatteman, CEO van de Var heeft het in haar persbericht duidelijk over ‘een aanbod aan lokale radiozenders voor adverteerders’. Het moge duidelijk zijn dat NRJ zich op de lokale en regionale reclamemarkt gaat begeven. Het is dus een dochter van de VRT die de lokale radiozenders, die het doorgaans al moeilijk hebben om te overleven, op de reclamemarkt gaat bekampen. Het is niet ondenkbaar dat men een commerciële combinatie Radio 2/NRJ gaat aanbieden. Ook de regionale televisie-omroepen, die het eveneens niet makkelijk hebben momenteel, zullen het hierdoor moeilijker krijgen om advertenties te werven”.
Ook bij Nostalgie is regionaal adverteren mogelijk evenals bij Radio 2. De conclusie is duidelijk; alle lokale radiozenders zien met lede ogen aan hoe grote mediaspelers zich meer en meer op de lokale advertentiemarkt begeven. De vraag dringt zich op of dit een kerntaak van de VRT is.
Reageer op dit artikel