RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Ook vierde poging Mi Amigo film gestrand

Sylvain Tack en Radio Mi Amigo. Een hele bijzondere Belg en zijn al even legendarische radiostation. Niet weg te slaan uit de kranten, magazines, televisie en radiozenders in de jaren 70 van de vorige eeuw. In binnen- én buitenland. ‘Meer is niet nodig voor een prima film’, denk je dan. Je hoeft niks te verzinnen, de realiteit biedt alle noodzakelijke ingrediënten aan op een presenteerblaadje. Muziek, razend populaire radio, achtervolgingen, huiszoekingen, in beslagnames, een vlucht naar Spanje, politieke intriges, machtspelletjes… 

Poging nummer 1

Maar die film is er nog steeds niet, komt er vermoedelijk nooit. Deze week was er alweer negatief nieuws. U las er eerder over bij RadioVisie. Veelvuldig, want het is een verhaal geworden met vele episodes dat al jaren aansleept. Maar laten we misschien toch maar even terug gaan naar het begin van dit project dat op zich al een film waard lijkt. Alweer in de zomer van 2007 werd voor het eerst vergaderd over ‘de film’. Noël Cordier en Rudy Blomme (foto) – bekend van de film ‘In Bruges -, taken de koppen bij elkaar. Drie maand later stapten Serge Hadermann en JL Bostyn mee aan boord. 

Het eerste scenario kreeg langzaam vorm. De hoofdrol was voor Radio Mi Amigo en een verliefde dj, pas daarna ging het over Sylvain Tack. Eyeworks TV werd via Peter Bouckaert benaderd als productiehuis. Uiteindelijk bleek het hele project te duur te worden naar Vlaamse normen. Het moest eenvoudiger, een nieuw scenario drong zich op. Het geweer werd van schouder gewisseld. Op zoek naar een scenarist die eerder zijn strepen verdiende in het Vlaamse filmlandschap werd er in de zomer van 2010 gepraat met Dirk Cools van het VAF. 

Poging nummer 2

Cools stelde voor om met een scenarist in zee te gaan die lid was van de ‘scenaristengilde’. Uiteindelijk viel de keuze op Erik Lamens die enkele jaren eerder de opmerkelijke prent ’SM Rechter’ had gedraaid. In februari 2011 werd een scenariopremie toegekend door het VAF. Het script kon eindelijk definitief afgewerkt worden. 

Sylvain Tack kreeg nu wel de hoofdrol. Zijn hele actieve beroepsleven passeerde de revue. In ‘De koning van Vlaanderen’ werd het verhaal vertelt van de bakkerszoon die wafels verkocht op de lokale markt, zijn steile klim naar de top in de Vlaamse showwereld, zijn successen als muziek- en bladenuitgever, zijn passie voor Radio Mi Amigo. Een populaire zender die uiteindelijk ook tot zijn val zou leiden. Helemaal berooid werd hij gearresteerd in Parijs toen hij probeerde cocaïne te smokkelen vanuit Bolivia. From zero to hero, back to zero.

Nog in diezelfde maand lekten de filmplannen uit en spong de Vlaamse pers op het nieuws. Krantenartikelen, tv-reportages, radio-interviews volgden. Regisseur Lamens (foto) mocht zelfs acte de présence geven in het populaire ‘Blokken’ op televisie. Iedereen vond het een geweldig idee om Sylvain Tack via de bioscoop alsnog te rehabiliteren. Maar het duurde een hele poos vooraleer het complete verhaal was uitgeschreven. 


De filmakers wilden vooral een correcte weergave van alle feiten. Er werd daarom met heel veel mensen uit de vroegere entourage van Tack gepraat. Daarbij kwamen tal van verrassende en tot dan onbekende feiten naar boven. Eén ding was zeker, ook dit project zou duur worden. Het was een epoque-film, een verhaal dat zich afspeelt in diverse decennia. Dit vraagt telkens om nieuwe decors, kostuums, allerlei andere attributen. 

Het VAF kende een productiebudget toe, maar dat zou bijlange na niet volstaan. In februari 2015 stapte Antonino Lombardo van het productiehuis Prime Time mee in het project. Eerder was hij verantwoordelijk voor onder andere de zeer succesvolle Blinker-films. Wim Coryn van Wild Cherry was er even voordien ook bijgehaald om de auteursrechten regelen. Een niet aflatende zoektocht naar extra budget begon. Uiteindelijk werd dat niet gevonden. Lammens en Lombardo haakten midden 2017 af.

Heynen

Poging nummer 3

Het duo Noël Cordier en JL Bostyn wilde wel doorgaan en kwam terecht bij Fact & Fiction Antwerpen, van Guy Lee Thys (foto). Succesvol aan de bak geweest met onder andere De Potloodmoorden, Cruel Horizon en Mixed Kebab. Ook hij viel vrij snel voor de figuur van Sylvain Tack. Hij zocht een nieuwe invalshoek. Geen focus op het radiostation, ook geen biografische benadering van de hoofdfiguur, maar alle aandacht voor een man die streed tegen de almacht van de overheid. De doorstart van dit filmproject was alweer een feit. Omdat er een nieuwe scenarist zijn schouders onder de plannen zette, moest ook opnieuw bij het VAF worden aangeklopt.

Maar dit keer, het was inmiddels april 2018 geworden, vonden de beoordelaars van het Vlaams Audiovisueel Fonds de synopsis niet goed. Met enkele opvallende argumenten. In hun ogen was het immers fout om Sylvain Tack voor te stellen als een strijder tegen de grote macht van de overheid en de justitie. ‘Hij was een notoire gangster’, daar kwam het op neer. ‘Die moet geen forum krijgen in de bioscoop’. ‘Anderzijds is het de vorige keer, met een ander team niet gelukt, waarom zou het dit keer wel slagen?’. Daarmee was het doek alweer gevallen.

Poging nummer 4

Of toch niet? Nauwelijks enkele dagen later stelde het VAF een nieuwe intendant aan, de in filmland welbekende Erwin Provoost. Het net afgekeurde Mi Amigo-script werd nog door de oude commissie beoordeeld die inmiddels was vervangen. Een nieuwe jury betekende alweer een nieuwe poging. Het eerder ingediende scenario werd aangepast en maakte nu nog duidelijker waar de film precies over ging. Een positief beeld voor Tack en een negatief voor de Belgische justitie. Maar deze week bleek dat ook de nieuwe beoordelaars het daarmee niet eens zijn. Met alweer hetzelfde resultaat: geen ontwikkelingssubsidie, geen film…

Guy Lee Thys (scenarist): “Bij het VAF gelooft men na 72.000 euro uitgetrokken te hebben voor scenario- en ontwikkelingssteun aan Erik Lamens/Lombardo niet meer in het project. Voor de rapporteur – een man van de VRT – was het duidelijk: de pro-Tack versie was niet naar zijn zin. Hij zei ook dat er altijd veel drugs omgingen bij Tack en dat hij bij de BRT vergeefs had geprobeerd om DJ’s om te kopen. – Een kleurrijke maar foute man die door zijn hoogmoed ten val kwam. – 

Mijn versie dat Tack er werd ingeluisd door de Staat – onderzoeksrechter, rijkswacht, hulp van Interpol – omdat hij buiten de lijntjes kleurde, werd niet erg historisch geacht… De versie van Erik Lamens was te duur, de policier versie van mij niet naar hun zin. Tja. Ik kan tussendoor wel gewoon het scenario uitschrijven rekening houdend met hun aanmerkingen. Maar de zin in het rapport “In het verleden geraakte een project over Tack niet gefinancierd, waarom zou dit nu wel het geval zijn?, zegt veel. De commissies mogen dan veranderd zijn, zoals iedere twee jaar, de mentaliteit duidelijk niet.”

Of er een vijfde poging komt, is op dit moment onduidelijk. Wel duidelijk is het feit dat er na al die jaren nog steeds heel wat rancune rondwaart in Vlaanderen tegenover Sylvain Tack en Radio Mi Amigo. Mogen wij dat samen met u vreemd, vervelend en enigszins beangstigend vinden? Is er maar één visie, één waarheid die mag gefilmd worden? Niet die van ons dus. 


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx