RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Ook Stadsradio Vlaanderen stapt over naar mux 11A

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Regelmatig je DAB+ eens opnieuw scannen, het is een gouden stelregel die we normaal ook bij de RadioVisie-redactie proberen te respecteren. Je scant er soms al eens onverwacht nieuws mee. Toen we gisteren scanden naar de nieuwe lokale DAB+ voor Vlaams-Brabant (10B), viel het ons op dat er ook in de commerciële mux Vlaanderen 1 (11A) iets was gewijzigd. Zo bleek Stadsradio Vlaanderen daar ook te beluisteren, naast het normale plekje van de vierde netwerkradio in de mux Vlaanderen 2 (5A/5D).

Ook enkele lezers tipten ons de voorbije uren van deze wijziging, maar volgens de scans van digitalbitrate.com werd Stadsradio Vlaanderen al in de loop van donderdag toegevoegd aan 11A. Meer dan waarschijnlijk gaat het nu tot eind maart om een tijdelijke overgangsfase, maar bij SRV zelf is hierover nog niks te vinden, noch op de website of de sociale media van de zender.

Eerder maakten Tomorrowland One World Radio en Willy al de overstap van 5A/5D naar 11A, omdat die laatste globaal een betere dekking heeft.

Het zou er in dit specifieke geval echter ook kunnen op wijzen dat er een andere kandidaat was voor de nog vrije ruimte op 11A, maar dat operator Norkring de eerste keuze gaf aan de bestaande klanten op 5A/5D. We weten immers al een tijdje dat er achter de schermen wordt gesleuteld aan een gloednieuwe nationale (digitale) radiozender, die niet uitgaat van een bestaande speler (op de Vlaamse radiomarkt) en die ook via DAB+ zal te horen zijn. Het zou uiteraard ook kunnen dat SRV de bui voelde aankomen en preventief handelde om de laatste vrije capaciteit op 11A niet te missen.

In de mux 11A blijft nu nog een vrije restcapaciteit van 32 CU’s (48 kbp/s) over. Op zich is dat te weinig voor een volwaardig nieuw (muziek)product, maar een bestaande klant in 11A zou er eventueel wel nog iets mee aankunnen. Zo zouden bijvoorbeeld Nostalgie en Nostalgie+, ofwel Topradio en Tomorrowland One World Radio hun bestaande capaciteit in 11A kunnen terugbrengen van 96 naar 80 kbp/s, waardoor ze voor zichzelf ruimte creëren voor een derde product met eveneens 80 kbp/s.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

Blad 1642: HLN-audionieuws, NRJ, WorldDAB Summit (video)

• HLN-nieuws luisteren, maar waar hoorden we dat nog? • NRJ zoekt uw 2000 favoriete Lees verder

Blad 1624: Joe 60’s & 70’s, Sublime, NRJ (video)

• 60's Top 500 via Joe 60's & 70's • Marvin Gaye ook op 1 Lees verder

Blad 1606: Jan Van den Brande, TOPradio, Sky Radio (audio)

• Jan Van den Brande, radiopionier in Asse, overleden • Stagiair Toon zoekt collega's voor Lees verder

Erkenning Stadsradio Vlaanderen: episode nummer… onbekend

Raad van State beslist om procedure alsnog ten gronde te behandelen

Het radionajaar van 2022: TOPradio

Vanaf maandag 19 september gaat de radiozender door het leven met ‘We Make You Move’ Lees verder

Blad 1578: NRJ, Radio 1, Manx Radio

• NRJ geeft een gouden concertticket weg '• Het uur van de waarheid' vervangt Interne Lees verder

Het radionajaar van 2022: NRJ

Na vier jaar weten we dat ze bij NRJ Vlaanderen vooral goed zijn in het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Chris Hosten
Chris Hosten
14 maart 2022 - 15:15 15:15

Op zondag 13 maart heeft Geert Bollé in zijn morgenprogramma melding gemaakt van de switch naar 11 A.

Wilfried
Wilfried
13 maart 2022 - 06:11 06:11

Kan er mij iemand vertellen waarom er voor de fm een 10kw zender gebruikt kan (mag) worden, die een ganse provincie bestrijkt. Voor de dab+ gebruikt men meerdere klein vermogen zenders, die op sommige plaatsen dan nog wegvallen. Kan hier ook geen zwaarder zender geplaatst worden? Mvg wilfried

Dimitri
Dimitri
13 maart 2022 - 10:54 10:54
Antwoord aan  Wilfried

De regionale van Nederland hebben er 1 on-air met 40 Kw dus op zich kan het wel maar dat is ook de uitzondering denk ik. Misschien zit de gebruikte bandbreedte er voor iets tussen?

Maarten
Maarten
14 maart 2022 - 19:31 19:31
Antwoord aan  Wilfried

De meeste FM zenders die een hele provincie bestrijken, hebben een uitgestraald vermogen dat een veelvoud is van 10 kW.
DAB(+) is van in het begin ontworpen om in SFN’s te werken, waardoor een goede dekking beter bereikt kan worden door op dezelfde frequentie een steunzender te plaatsen dan om het vermogen te verhogen.

Als je een goede ontvanger hebt, lijkt het mij wel erg sterk dat er nog veel plaatsen in Vlaanderen zijn waar de ontvangst “wegvalt” tenzij je je ergens in een tunnel of parkeergarage bevindt. Ik leg zelf nogal grote afstanden af en heb er nog niets van gemerkt van onderbrekingen.

vermeulen
vermeulen
16 maart 2022 - 15:19 15:19
Antwoord aan  Maarten

Met de uitbreiding van VRT DAB+ zendlocaties van 20 naar 36, enige tijd geleden is het erg gesteld met Norkring zowel Vlaanderen 1 als 2!!! Zeker in West-Vlaanderen regio Koksijde-Oostduinkerke!!!

PVM
PVM
12 maart 2022 - 14:38 14:38

Gloednieuwe digitale zender? Ben benieuwd!

Dimitri
Dimitri
12 maart 2022 - 12:21 12:21

Ze gaan ervoor gisteren hoorde ik bij het zappen de jinglestemmen van Stadsradio Vlaanderen en Rievierenland dat kort terug op 10C is toegevoegd ook weer opduiken in een kanaal uit het nieuwe 10B.

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx