fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Ook RadioVisie schatplichtig aan Ennio Morricone (audio)

Het moest een keer gebeuren. Vorige week – op 6 juli – stierf componist en dirigent Ennio Morricone op de leeftijd van 91 jaar. Geen medium dat het overlijden van de Italiaanse grootmester onvermeld liet. Hij schreef dan ook de (mooiste) muziek voor bijna vijfhonderd films en tv-series. Wat evenwel onvermeld bleef, is het feit dat zijn composities ook her en der gebruikt (meestal gepikt) werden als tune voor radio-programma’s.

We voelen ons niet geroepen om een compleet overzicht te maken, iets wat onbegonnen werk is. We beperken ons tot een paar opvallende voorbeelden. We kijken daarbij eerst en vooral naar… onszelf. Tot in de lente van 1977 heette RadioVisie… ‘Vereniging voor Vrije Radio’. Voor Radio Mi Amigo produceerden we tussen augustus 1975 en februari 1977 wekelijks een documentair programma over… radio. Daarbij werd ook de complete geschiedenis van de zeezenders verhaald. De intro van deze 36-delige reeks was ‘How the West was won’. Een compositie van Ennio Morricone, in de uitvoering van het orkest van Geoff Love. 

In Het Tunesboek uit 2007 komt zijn naam iets meer dan een handvol keren voor. ‘My name is nobody‘ was het tijdsignaal op Radio Atlantis, en in de bijna identieke uitvoering van London Starlight Orchestra was het de tune van de geboorterubriek ‘Beschuit met muisjes’ bij Jeroen van Inkel op Veronica, begin jaren 90 op Radio 3. 

Felix Meurders zette ‘The man with the harmonica‘, uit het legendarische album ‘Once upon a time in West’ onder zijn hilarische toespraak ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de Nederlandse publieke popzender; “Het gaat goed met Hilversum III’. Daarin stak Meurders een cynische beschouwing af over alles wat er niet deugde aan het station – en dat was nogal wat – vond hij.

Diezelfde Felix Meurders gebruikte begin jaren ’70 een combinatie van ‘It’s My fault?‘ (uit ‘My name is nobody’) en het eerder genoemde stuk ‘The man with the harmonica’ als begintune van zijn nachtprogramma ‘De Meurders Methode’ op Hilversum III. De knip op 2’51” was een mooi dwaalspoor voor de herkomst van de tune, toen er nog geen Shazam en Soundhound waren.

Il quarto stato‘ (uit ‘Novecento’) was de muziek van ‘Het Spoor terug’, het geschiedenisprogramma bij de VPRO. Het Western-typische ‘Farewell to Cheyenne‘ was de tune van het vrijdagse ‘Once upon a time in the news’ op VPRO Radio waarin Ron van Dalen zich een meester toonde op Dalet (het digitale monteer-systeem bij de radio). Versprekingen en geinige stukjes uit nieuwsbulletins werden aan elkaar geregen, waarmee het bericht eerder onzin dan nieuws leek. (Foto bovenaan – credits: enniomorricone.org)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het is vandaag 5 augustus… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

2008: Norderney ligt nog steeds in Antwerpen

De Norderney, het vroegere zendschip van de zeezender Radio Veronica, ligt nog steeds in Antwerpen, Lees verder

Het radiodagboek van 5 augustus – 218 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het is vandaag 4 augustus… 1975 (studiotape)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 4 augustus – 217 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het is vandaag 3 augustus… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 3 augustus – 216 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

En nu is Caraad FM helemaal uit ‘beeld’ (audio)

Het West-Vlaamse dorpje Aarsele is sinds gisteren, zaterdag 1 augustus, een bijzonder ijkpunt armer. Het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in muziek, nederland, offshore
NTR Podcastprijs: Vier Vlamingen – zes Nederlanders

Het is vandaag 12 juli… 1978 (audio)

Het radiodagboek van 12 juli – 194 (audio)

Blad 544: Global, NH Radio, Twente FM

Eerste Vlaamse zeezender op Vlaamse feestdag (audio)

NPO Radio 2 kleurt weekend lang zwart

Sluiten