RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Ook NPO Radio 5 ‘biept’ niet meer (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

NPO Radio 5 is vorige week gestopt met het uitzenden van de vertrouwde drie biepjes voor de nieuwsbulletins. Na NPO Radio 1, NPO Radio 2 en 3FM heeft nu ook de oldieszender van de publieke omroep het precisie tijdssein geschrapt. Alleen Radio 4 zendt ze nog uit, vlak voor het nieuws.

Bedacht door een Londense pianist in 1924, en voor het eerst gebruikt door de BBC, werden ze nadien op zowat alle zenders, overal ter wereld gebruikt om het precies het uur aan te duiden. Vaak volgde dan een nieuwsbulletins of begon een nieuw programma. Meestal ging het om zes biepjes, al waren er varianten. Bij de Nederlandse publieke omroep maakten ze hun entree in de jaren 40 van de vorige eeuw. Veertig jaar later werden de zes ‘bips’ vervangen door de huidige twee korte en één lange.

In 2001 verdwenen ze voor het eerst helemaal bij van de publieke radio. Men had immers besloten om het nieuwe audiologo (blokje-bolletje) voor de nieuwsbulletins uit te zenden. Het audiologo werd, in tegenstelling tot de biepjes, door een technicus gestart waardoor het niet meer heel precies was. Er volgde een storm van kritiek. Van lokale en regionale omroepen die het nieuws overnamen, tot aan duivenmelkers.

Niet veel later keerden de biepjes weer terug en geheel op tijd. Later is nog een keer geprobeerd om ze te laten verdwijnen. Maar waar ze op Radio 2 en 3FM voorgoed sneuvelden, maakten ze op Radio 1 hun come back. Tot oktober 2018 dan, want toen was het verhaal ook daar afgelopen. 

Reden voor het schrappen is het feit dat steeds meer mensen digitaal luisteren. Vooral via internet kan het radiosignaal tientallen seconden achterlopen op het ether- of kabelsignaal. Vorige week zijn de biepjes dan ook geruisloos verdwenen op NPO Radio 5. Radio 4 zendt ze nog wel uit, maar de klassieke zender heeft niet elk uur een nieuwsbulletin. (radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
14 januari 2020 - 16:18 16:18

“Onze internet, dab, fm en middengolfluisteraar merkte op dat de biepjes op fm niet juist aankomen, en concludeerde dat de fm nog niet op punt staat”

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx