fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Ook Noorse lokale radio’s stappen over naar DAB+

De hele wereld kent intussen het Noorse verhaal van de toch wel gedurfde switchover van FM naar DAB+. Maar in Noorwegen zenden de meeste lokale radiozenders nog steeds gewoon uit via FM. Hun analoge licenties lopen nog tot eind 2021. Er is nog niet beslist of die licenties nog zullen worden verlengd. In 2017 waren er volgens de Noorse Media Autoriteit 187 actieve lokale radio’s op FM. Daarnaast werden al 84 licenties verleend voor lokale radio op DAB+.

De Noorse regering geeft de resterende lokale zenders op FM dus nog enkele jaren respijt. Vooral de beperkte financiën in de lokale sector maakt het daar voor veel spelers moeilijk om al op korte termijn over te schakelen. Daarom trekt de regering dit jaar een subsidiebudget van 10 miljoen Noorse Kroon (1,04 miljoen euro) uit voor de digitalisering van de lokale radio.

In 36 van de 37 regio’s zijn in het nationale DAB-blok al licenties en frequenties toegekend voor lokale radio, maar het zijn de radiostations zelf die nog niet zijn gestart met het ontwikkelingsproces. Vijftien van de commercieel best draaiende lokale stations, te situeren in de vier grootste steden, kregen in 2017 wel al de verplichting opgelegd om hun FM-zender uit te schakelen. Gevreesd werd dat ze, omwille van hun hoge populariteit, luisteraars zouden afsnoepen van de openbare omroep en de landelijke commerciële omroepen indien zij wel langer op FM mochten blijven.

Volgens het Noorse ministerie van Cultuur bedraagt het globale marktaandeel van de Noorse lokale radio 5 procent en is, sinds het uitschakelen van de landelijke FM-netten, dat aandeel intussen gestegen naar 6 procent. Die verschuiving komt er vooral omdat veel Noorse auto’s nog geen DAB-toestel aan boord hebben.

Overigens woedt in Noorwegen ook volop een politieke discussie over het feit dat steeds meer lokale radio’s syndicated programma’s beginnen uit te zenden, waardoor ze ook beginnen mikken op de nationale reclamemarkt.

En daar zijn ook de FM-piraten

Intussen blijkt in Noorwegen ook het aantal FM-piraten sinds vorig jaar explosief toe te nemen. De Noorse mediaregulator Nkom moest het afgelopen jaar bijna dertig keer optreden tegen illegale FM-zenders. Vroeger was dat hooguit een paar keer per jaar. Sommige van die zenders straalden gewoon het DAB-signaal door van hun favoriete landelijke omroep, zodra die in een bepaalde regio al de FM had uitgeschakeld.

“We hadden dit min of meer verwacht als gevolg van de overgang naar DAB”, zegt Per Eirik Heimdal, hoofd van de spectrumcontrole bij Nkom. “Het blijken vooral hobbyisten. Ze doen dit om praktische redenen, omdat ze veel FM-radio’s hebben staan. Anderen vinden het wellicht gewoon leuk en spannend.” De meeste piraten komen ervan af met een waarschuwing, slechts in enkele gevallen werden boetes uitgedeeld.

Op deze (Engelstalige) projectwebsite, waar we ook onderstaande video leenden, wordt het integrale verhaal van de Noorse switchover mooi én deskundig uit de doeken gedaan.


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-04

Frankrijk: CSA ontvouwt DAB+ plannen voor overzeese gebieden UK: recordaantal nieuwe auto’s standaard met digitale Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-03

Ierland: nieuwe poging op commerciële DAB+ mux Zweden: SR verliest nationale licentie Noorwegen: lokale omroepen Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-02

DAB+ voortaan verplicht in Italië en Frankrijk Navarra: oproep voor digitale radio Thüringen: zeven kandidaturen Lees verder

Blad 374: Ruben, Jan, NPO1 en Tineke (audio & video)

Als u Jan van Willy's nog niet kent, dan zal dat niet lang meer duren, Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-01

UK (I): muxen toegewezen in Cumbria UK (II): Virgin Radio Groove beleeft comeback via DAB+ Lees verder

Blad 372: DJ-transfers, storingen en Minerva (video)

Als de wereld blijft draaien, als iedereen zich aan de reguliere verwachtingen en andere exploten Lees verder

Het beste van DAB-touristique

Het DAB+ weekrapport neemt een eindejaarsbreak. Voor de gelegenheid zetten we een reeks toeristische tips Lees verder

DAB+ toestellen kiezen: de selectie van RadioVisie

Het DAB+ weekrapport neemt een eindejaarsbreak. In de plaats krijgt u deze week en volgende Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Franse Gemeenschap publiceert opnieuw omstreden frequenties

Het Radioblad: 23 maart (audio)

De Rechtvaardige Rechters op Radio 2 (video)

Nieuwe diversiteitsmonitor VRT

Mechelen: Wat we zelf doen, doen we beter

Het Radioblad: 22 maart (video)

Sluiten