RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Ook Noorse lokale radio’s stappen over naar DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De hele wereld kent intussen het Noorse verhaal van de toch wel gedurfde switchover van FM naar DAB+. Maar in Noorwegen zenden de meeste lokale radiozenders nog steeds gewoon uit via FM. Hun analoge licenties lopen nog tot eind 2021. Er is nog niet beslist of die licenties nog zullen worden verlengd. In 2017 waren er volgens de Noorse Media Autoriteit 187 actieve lokale radio’s op FM. Daarnaast werden al 84 licenties verleend voor lokale radio op DAB+.

De Noorse regering geeft de resterende lokale zenders op FM dus nog enkele jaren respijt. Vooral de beperkte financiën in de lokale sector maakt het daar voor veel spelers moeilijk om al op korte termijn over te schakelen. Daarom trekt de regering dit jaar een subsidiebudget van 10 miljoen Noorse Kroon (1,04 miljoen euro) uit voor de digitalisering van de lokale radio.

In 36 van de 37 regio’s zijn in het nationale DAB-blok al licenties en frequenties toegekend voor lokale radio, maar het zijn de radiostations zelf die nog niet zijn gestart met het ontwikkelingsproces. Vijftien van de commercieel best draaiende lokale stations, te situeren in de vier grootste steden, kregen in 2017 wel al de verplichting opgelegd om hun FM-zender uit te schakelen. Gevreesd werd dat ze, omwille van hun hoge populariteit, luisteraars zouden afsnoepen van de openbare omroep en de landelijke commerciële omroepen indien zij wel langer op FM mochten blijven.

Volgens het Noorse ministerie van Cultuur bedraagt het globale marktaandeel van de Noorse lokale radio 5 procent en is, sinds het uitschakelen van de landelijke FM-netten, dat aandeel intussen gestegen naar 6 procent. Die verschuiving komt er vooral omdat veel Noorse auto’s nog geen DAB-toestel aan boord hebben.

Overigens woedt in Noorwegen ook volop een politieke discussie over het feit dat steeds meer lokale radio’s syndicated programma’s beginnen uit te zenden, waardoor ze ook beginnen mikken op de nationale reclamemarkt.

En daar zijn ook de FM-piraten

Intussen blijkt in Noorwegen ook het aantal FM-piraten sinds vorig jaar explosief toe te nemen. De Noorse mediaregulator Nkom moest het afgelopen jaar bijna dertig keer optreden tegen illegale FM-zenders. Vroeger was dat hooguit een paar keer per jaar. Sommige van die zenders straalden gewoon het DAB-signaal door van hun favoriete landelijke omroep, zodra die in een bepaalde regio al de FM had uitgeschakeld.

“We hadden dit min of meer verwacht als gevolg van de overgang naar DAB”, zegt Per Eirik Heimdal, hoofd van de spectrumcontrole bij Nkom. “Het blijken vooral hobbyisten. Ze doen dit om praktische redenen, omdat ze veel FM-radio’s hebben staan. Anderen vinden het wellicht gewoon leuk en spannend.” De meeste piraten komen ervan af met een waarschuwing, slechts in enkele gevallen werden boetes uitgedeeld.

Op deze (Engelstalige) projectwebsite, waar we ook onderstaande video leenden, wordt het integrale verhaal van de Noorse switchover mooi én deskundig uit de doeken gedaan.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Tomorrowland One World Radio nu ook op DAB+ in Duitstalig Zwitserland

Het mondiale Belgische radioproduct is nu in bijna heel Zwitserland te beluisteren via de digitale Lees verder

Blad 1649: Willy Class X, Business AM, Google, iHeartMedia

• Sinterklaas bracht Willy Class X • Business AM start op 9 januari • Miljoenenboete Lees verder

Advies blijft: FM afschakelen vanaf 2027 in Nederland

Digitale radio is een feit en raakt ingeburgerd, maar niet razendsnel. De FM-band zingt het Lees verder

Blad 1643: Robin Keyaert, DAB+ in Estland, Willy

• Gezocht: een goede wekker voor Robin • Estland: DAB+ start op 28 november • Lees verder

Blad 1642: HLN-audionieuws, NRJ, WorldDAB Summit (video)

• HLN-nieuws luisteren, maar waar hoorden we dat nog? • NRJ zoekt uw 2000 favoriete Lees verder

Blad 1641: Joe, DAB+ in Estland, zendvermogens Nederland

• Joe start weer ‘Pakje van je Hart’ • Estland heeft dan toch goesting in Lees verder

Nederland: alle lokale omroepen op DAB+ tegen eind 2024

Het kabinet stelt de komende tijd extra geld beschikbaar opdat de lokale omroepen ook in Lees verder

Radio2-stemmen gaan praten op BeneBene

Voortaan houden Cathérine Vandoorne, Christel Van Dyck, Herbert Verhaeghe en Peter Verhulst de luisteraars elke Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx