RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Ook in 1969 werd een decennium uitgewuifd

De eerste voor 2020 en meteen een hele mooie. Met en knaller beginnen heet dat. FouteMuziekRadio neemt op 4 januari aanstaande afscheid van de sixties met de ‘Veronica Top 40’ van 27 december 1969.  Ferry Eden zocht data, jingles, reclames en feiten op over deze editie en reconstrueerde ze met de modernste digitale technieken. 

Radio Veronica: de paleisrevolutie en een concurrent op komst

Eind 1969 bestond de radio in Nederland vijftig jaar en stond het tweede lustrum van Radio Veronica voor de deur. Nog onbekend was toen dat er met de komst van de jaren zeventig een vrij abrupt eind zou komen aan de relatieve rust rondom deze zeezender. Het rommelde binnen de gelederen en volgens sommigen had Jan van Veen iets te veel macht als programmaleider omdat hij tegelijk ook de schoonzoon was van de grote Veronica-baas Dirk Verweij. 

Deze laatste bemoeide zich weinig met het radiostation omdat hij vaak voor zijn textielbedrijf onderweg was. Om die reden had hij zijn jongere broer Hendrik Verweij de dagelijkse leiding van Veronica opgedragen. De man kweet zich prima van zijn opdracht en binnen het team werd hij al snel liefkozend ‘Ome Bull’ genoemd.

Diezelfde Ome Bull en zijn andere broer Jaap hadden het bij baas Dirk Verweij voor elkaar gekregen dat hij zijn meerderheidsbelang in de zaak veranderde in drie gelijke delen, voor elke broer evenveel. De praktische reden van de snellere besluitvaardigheid voor Ome Bull en Jaap, als Dirk weer eens in het buitenland was, lag er aan ten grondslag. Wat Dirk niet had zien aankomen, was dat de 2/3 meerderheid van zijn jongere broers zich ook tegen hem kon keren. 

In januari 1970 was dat zover en tijdens een deejay-vergadering over zoiets triviaals als de keus van een alarmschijf kwam het tot een uitbarsting tussen programmaleider Jan van Veen en enkele van zijn collega-deejays. Ome Bull zette Jan van Veen (foto) vervolgens aan de deur en toen Dirk Verweij vanuit het buitenland protesteerde, zetten de beide broers ook hem aan de dijk. De paleisrevolutie was compleet.

Twee Zwitsers ‘ontdekken’ de Noordzee

De kranten schreven ondertussen over de komst van een tweede zeezender voor de Nederlandse kust. Twee Zwitsers wilden zo spoedig mogelijk hun project Radio Nordsee International lanceren. Aan de kleurrijke schuit, met onder meer een krachtige middengolfzender aan boord van liefst 100 kW – tien keer zwaarder dan Veronica –  werd op een werf in Slikkerveer, niet ver van Rotterdam, hard gewerkt.

Het kostbare project liep echter financieel uit de hand en ging de draagkracht van deze Zwitsers, Meister en Bollier, te boven. Op zoek naar investeerders, stonden ze binnen niet al te lange tijd ook op de stoep bij Ome Bull, die best geld wilde lenen om zo grip te krijgen op die nieuwe concurrent. Het werd de start van een schimmige klucht die ruim een jaar later uitliep op een aanslag op het zendschip de Mebo II en waarover je alles kunt lezen in het boek ‘Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’.

Nogmaals afscheid van de 60’s

Rond de jaarwisseling 1969-1970 leek alles nog ‘peis en vree’ in de Veronica-studio en op zee. Zonder al teveel nadruk werd het nieuwe decennium ingeluid en automatisch afscheid genomen van het jaar waarin het Woodstock-festival een onuitwisbare stempel op de muziekgeschiedenis had gedrukt. Het decennium waarin de popmuziek opkwam en de zeezenders hun tijdelijke plek vonden was voorbij. 

Met de beste wensen voor 2020 op 4 januari  nemen we bij FouteMuziekRadio na vijftig jaar nogmaals afscheid van ‘the Sixties’ met de Veronica Top 40 van 27 december 1969. Deze lijst wordt aanstaande zaterdag uitgezonden tussen 13:00 en 16:00 uur en zit vol originele reclames en jingles van toen. Voor wie destijds luisterde is het een feest van de herkenning en voor alle ‘jongere ouderen’ een kennismaking met hoe radio vanaf zee toen klonk. 

Heynen


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx