RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Ferry kreeg onverwachte herrie bij Monique (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In dit verhaal komen we terug op onze ‘Hallo’-rubriek, de dagelijkse ‘deep dive’ in het verleden waarbij we dag op dag een radioprogramma uit een ver verleden opnieuw laten horen, met daarbij een summiere uitleg. Gisteren gingen we terug naar 1987, toen Ferry Eden het ochtendprogramma bij Radio Monique verzorgde en daarbij bijzonder… boos werd.

Ferry Eden zat op dat moment tijdelijk aan boord van de Ross Revenge tijdens z’n vakantie. Met de directie waren afspraken gemaakt om het zendschip snel weer te verlaten, want hij had een vaste job aan land bij Keistad FM. Zijn baas verwachtte hem weer terug op het juiste tijdstip. Maar dat ging helemaal mis, met een ontzette Ferry als gevolg en dat liet hij duidelijk blijken in zijn programma. Maar hoe zat dat ook alweer? Ferry geeft 32 jaar later uitgebreid tekst en uitleg.

De brief waar de eenmalige terugkeer in 1987 mee begon

Dat Radio Monique, na de kostbare ankerbreuk en andere problemen, soms laat met betalen was, vond ik begrijpelijk. Dat was voor mij (en andere) wel verre van plezierig. Wat mij in de zomer van 1986 deed besluiten om het aanbod van Keistad aan te nemen en niet terug te gaan naar Monique was het feit dat ik voor mijn jonge gezin financiële zekerheid nodig had, en merkte ik dat uitbetaling niet altijd ‘eerlijk’ ging bij Monique. 

Terwijl ik nog op betalingen uit eerdere periodes in 1986 wachtte, kwam mij ter ore, dat de vrouw van collega Dick Verheul zodanig stampij had gemaakt, dat hij uitbetaald was zijn eerste periode(s) nadien! Net als Fred en Gerda woonde Dick en zijn vrouw in Den Haag en dan wie dicht bij het vuur zit heeft het dan toch het warmst! Daardoor kon ik nog langer wachten. Toen ik in die zomer van 1986 het verzoek kreeg om met Mark Stam naar het zendschip te gaan wilde ik eerst geheel uitbetaald worden. 

Dat kon niet, waarna ik dat heb geweigerd, om mijn tegoed niet nog verder op te laten lopen. Ik wist gewoon dat ik om die reden (voorlopig) niet bij Monique teruggevraagd zou worden en kon dus gerust kiezen voor het aanbod van Keistad FM. Minder leuk werk misschien, maar financieel wel zo zeker. Het is uiteindelijk wel zo dat ik – na regelmatig aandringen – al mijn verdiensten binnen driekwart jaar uitbetaald heb gekregen. Het 1987-vervolg, dat begint met een brief, gaat eronder verder… 

Hetzelfde betaald, maar tenminste op tijd

Ik was er zomer ‘87 bij Monique op een smerige manier ingeluisd! Ik werkte inmiddels al een jaar vast bij Keistad FM in Amersfoort, waar ik om de dag nieuws en programma’s deed. Ik kreeg er niet alleen hetzelfde betaald als bij Monique, maar ontving het geld ook op tijd! Bij Monique was het altijd wachten op geld, en dat kon ik me met mijn jonge gezin zomer 1986 niet langer permitteren. 

Een klein jaar later kreeg ik een brief met een noodkreet van Gerda Bolland of ik alsjeblieft naar boord wilde, want wegens vakantie was er personeelstekort. Mijn vrouw Suus en ook Keistad vonden twee weken goed en ik heb toegezegd mits ik vooruitbetaald zou worden en de termijn niet ernstig overschreden zou worden. Eenmaal op het zendschip zou ik met de volgende tender – en die ging in de zomer gemiddeld eens per twee weken – mee terug gaan.

Wat schetst mijn verbazing? De volgende week kwam er opeens een tender, Jan Veldkamp ging van boord, Wim de Valk erop. Ik wist meteen wat me te wachten stond: ze gingen me – tegen de afspraak – dwingen een week langer aan boord te blijven… om hun personeelsprobleem op te lossen. Ik was woedend over een dergelijke streek en heb daar die maandag vrees ik uitdrukking aan gegeven ook 😂. Ik had immers een gezin dat op me rekende en ik was niet zeker hoe het met mijn baan bij Keistad zou aflopen als ik niet kwam opdagen! 

De badkamer was nog nooit zo schoon!

Die avond vroeg De Valk of het morgen ook weer zo zou gaan, waarop ik zei dat niet uit te sluiten. Ik kreeg het verzoek dan maar niet op de radio te gaan en Wim de Valk en Erwin van der Bliek hebben die dinsdag samen gedaan. Van staken was dus geen sprake! Ik heb die dinsdag tot groot genoegen van de Caroline medewerkers de badkamer helemaal proper geschrobd en geboend.

Ik had nadat het mij duidelijk werd dat het de bedoeling was mij een week langer aan boord te houden, via de Engelse zijde en het gebruikelijke kortegolf contact, mijn bezorgdheid geuit en gevraagd met Suus te bellen. Ik had geen rechtstreeks contact met haar. Ik kreeg die avond te horen dat er zowel bij Suus als bij Keistad geen probleem was, waardoor ik wat gerust was gesteld. En wat natuurlijk ook weer het geval was… op het geld van die extra week heb ik weer driekwart jaar kunnen wachten!

Ik wil ter afsluiting nog wel toevoegen, dat Fred en Gerda Bolland echt wel hun best deden, om waar mogelijk de medewerkers met al hun wensjes tegemoet te komen. Hun inzet voor Monique staat ook buiten kijf. Dat er in die betalingssituatie, die ze maar moeilijk konden voorkomen laat staan oplossen, bij mij en anderen ongenoegen ontstond is helaas de keerzijde van zo’n avontuur.

Ik ben daar wel met open ogen ingestapt, en zoals je las ook weer uit! Het verhaaltje uit de zomer van 1987 waarin ik toch wel willens en wetens een week langer dan afgesproken op de Ross zat, daarvan zeg ik nu, vele jaren later: ‘Dat hoorde ook bij piratenradio’. 😂


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 25 juli… 1987 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

De laatste adem van Monique

Aanstaande zaterdag - 26 november - wordt één van de laatste hitlijsten de zeezender Radio Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (63): Jeugdhelden

Gisteren luisterde JLB nog eens naar wijlen Gerard Smit, ooit in dienst bij Radio Noordzee Lees verder

Blad 1632: Qmusic, Peter Chicago, Sinterklaas

• Q-Beach House verkast naar Curaçao • Ampex-relikwie is terug bij Caroline • Drie keer Lees verder

Blad 1628: Radiotunes, DAB+ in Saksen, zeezenderdag

• Een Spotify-playlist met radiotunes • Landelijke Saksische DAB+ komt er aan • Zeezenderdag in Lees verder

Pareltjes zeezender Veronica nù bij ‘Beeld & Geluid’ (video)

Alle nog bestaande banden met daarop vooraf opgenomen programma’s werden overgedragen aan het Hilversumse museum Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Carel Andriessen
Carel Andriessen
26 juli 2022 - 04:50 04:50

Met groet van je “baas” bij Keistad FM. Leuke tijd en een leuke Radio. Soms was het ook daar wat moeilijk om betalingen tijdig te doen maar zonder goede medewerkers heb je ook geen goede radio. Dus daarom soms maar uit privé-zak uitbetalen. En dat had bij Monique volgens mij ook best gekund. (met de ware mensen achter Monique).
Wel leuk is dat we de tapes van MMI gelijktijdig met Monique (Joost, Tony) enkele maanden uitzonden en er nog voor betaalden ook!
Fijne herinneringen.
Groet,

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx