RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Ontvangstervaringen FM-frequenties BNL

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Netwerkradio’s: heel veel frequenties waarop met een eerder beperkt vermogen één signaal mag worden uitgezonden. Een zware technische investering en navenante kosten. In het verleden zijn gekomen en gegaan: Maeva FM, Be One, Mango, Exqi FM, Story FM. We vergeten er een paar. Tegenwoordig maken van dit versnipperde ‘nationale’ bereik gebruik: StadsradioVlaanderen, TOPradio, NRJ en BNL. Die laatste nam enkele maanden terug de fakkel over van VBRO. 

Veel luisteraars staat niet enkel gelijk aan een juist format voor de juiste doelgroep, maar is nog meer afhankelijk van de ontvangst. En net daar wringt het bij die netwerken. In en en rond de grotere steden is het prima te doen. Daarbuiten valt het vaker tegen dan mee. Of toch niet? De proef op de som nemen, kan een antwoord bieden. 

Van Zuid-Holland naar Luik (en terug)

Rudi Koot reserveerde op 29 augustus jongstleden een bezoekje aan het museum Megalietenhuis in Wéris (Durbuy) en combineerde dit met de ontvangst van BNL. Van de gelegenheid maakte hij gebruik om ook de middengolffrequentie van Radio Caroline te testen. In principe zijn er drie routes. Heen volgde hij route 1, op de terugweg koos hij voor route 2.

  • 1) Numansdorp – Antwerpen – Mechelen – Brussel – Waver – Namen – Marche-en-Famenne – Wéris (Durbuy). (02:43 uur – 237 km). Heen gevolgd.
  • 2) Wéris (Durbuy) – Sougné Remouchamps – Luik – Bilzen – Hasselt – Geel – Antwerpen – Numansdorp (02:58 uur – 248 km). Terug gevolgd.
  • 3) Wéris (Durbuy) – Sougné Remouchamps – Luik – Maastricht – Eindhoven – Breda – Numansdorp (04:01 uur – 297 km). Niet gekozen.

Het testrapport

Ad 1) In Numansdorp, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, kan ik de 100.2 FM Antwerpen ontvangen maar met sterke ruis. De muziek is te volgen maar de spraak is niet te verstaan. Ten zuiden van de Haringvlietbrug (grens Zuid-Holland en Noord-Brabant) is het meteen beter. Bij Bergen op Zoom veranderde de aanduiding 100.2 in VBRO, bij de grens Nederland met België werd het BNL. Bij Brussel was de ontvangst zwak en met ruis waarbij de zenders 99.0 Mechelen en 105.0 Brussel elkaar afwisselden. 

De 105.0 FM liet de tekst van het lied zien wat eerder niet het geval was. Na Brussel Hoofdstedelijk Gewest was er geen ontvangst in Vlaams-Brabant van de BNL FM-frequenties. DAB+ 11A (Joe 60’s & 70’s en Nostalgie Vlaanderen) en DAB+ 5A/5D (NRJ VL) waren horen in Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Radio Caroline met 1 kilowatt vanuit Engeland was te beluisteren op AM 648 kHz in de provincies Namen en (Belgisch) Luxemburg. Ik moest de volumeknop opendraaien maar de muziek en de spraak waren goed te verstaan. In dorpjes met bovengrondse elektriciteitsleidingen was er storing.

Ad 2) Tussen Wéris (Durbuy) en Luik was er in de diepste dalen geen ontvangst van Radio Caroline, wel daarbuiten, maar met geknetter. De muziek en spraak waren verstaanbaar. DAB+ 11A en DAB+ 5A/5D hadden pas na Luik goede ontvangst. Het was wachten tot op zestien kilometer van Hasselt voor er iets te horen was op 103.8 FM Hasselt (zender liet even tekst lied zien) en 104.3 Genk. Tussen Hasselt en de stad Antwerpen was er van BNL niks te bespeuren, wel van een Franstalige zender op 100.2. Pas op twintig kilometer van de stad Antwerpen kon ik spreken van een goede ontvangst van BNL op 100.2.

De conclusies

BNL heeft geen dekkend FM-netwerk over Vlaanderen. Het zijn eilandjes. Dat was niet wat ik verwacht had, wel een dekkend FM-netwerk net als bij DAB+ 11A (en bijna ook met DAB 5A/5D). De autoradio zoekt wel het sterkste FM-signaal van BNL. Echter als je uit het ontvangstgebied gaat en je rijdt er ergens anders weer in dan moet je de FM-frequentie uit je hoofd kennen. Bij DAB+ is de naam van het station voldoende. 

Ik had zelf in mijn autoradio vijf FM-frequenties van BNL vastgelegd (89.6 Brugge, 96.3 Gent, 100.2 Antwerpen, 99.0 Mechelen en 103.8 Hasselt) in de hoop dat je dan heel Vlaanderen te pakken hebt, maar dat was niet realistisch gezien BNL zeventien frequenties heeft. Mijn verwachting voor route 3 is dat er hier en daar ontvangst van BNL FM frequenties is in Nederland, maar niet in het hele zuiden. Mijn eerdere idee dat DAB+ zou kunnen volstaan blijkt juist te zijn (als je het kunt betalen).

Met een trucje?

Ik heb zelf vrij lang naar de middengolf in de auto geluisterd (tot en met 2013) en ben vrij vroeg in 2014 overgestapt op DAB+. Met FM in de auto heb ik dus vrij weinig ervaring. Mogelijk zijn er handigheidjes waarvan ik niet op de hoogte ben. Hoewel ik het prachtig en onverwacht vond dat ik Radio Caroline met die ene kilowatt vanuit Engeland op AM 648 kHz kon ontvangen in Belgisch Luxemburg (en naar verwachting ook in een groot deel van Nederland en Vlaanderen), is dat voor de gewone luisteraar en adverteerder niet echt aanlokkelijk. Je moet wel een heel toegewijde fan zijn.

Wat mij in het algemeen opvalt is dat er maar weinig tunnels zijn waar je radio-ontvangst heb. De Drechttunnel bij Dordrecht is een mooi voorbeeld waar dat wel het geval is. Maar de Heinenoordtunnel (Zuid-Holland), Kennedytunnel (in Antwerpen richting Gent), de Lode Craybeckxtunnel (in Antwerpen richting Mechelen), de tunnels in Brussel en de tunnels in/bij Luik geven geen radio-ontvangst. (Rudi Koot)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1642: HLN-audionieuws, NRJ, WorldDAB Summit (video)

• HLN-nieuws luisteren, maar waar hoorden we dat nog? • NRJ zoekt uw 2000 favoriete Lees verder

Blad 1624: Joe 60’s & 70’s, Sublime, NRJ (video)

• 60's Top 500 via Joe 60's & 70's • Marvin Gaye ook op 1 Lees verder

Blad 1606: Jan Van den Brande, TOPradio, Sky Radio (audio)

• Jan Van den Brande, radiopionier in Asse, overleden • Stagiair Toon zoekt collega's voor Lees verder

Erkenning Stadsradio Vlaanderen: episode nummer… onbekend

Raad van State beslist om procedure alsnog ten gronde te behandelen

Het radionajaar van 2022: TOPradio

Vanaf maandag 19 september gaat de radiozender door het leven met ‘We Make You Move’ Lees verder

Blad 1578: NRJ, Radio 1, Manx Radio

• NRJ geeft een gouden concertticket weg '• Het uur van de waarheid' vervangt Interne Lees verder

Het radionajaar van 2022: NRJ

Na vier jaar weten we dat ze bij NRJ Vlaanderen vooral goed zijn in het Lees verder

Blad 1512: Ken Siereveld, Aurélie Boffé, Stefan Stasse

• Ken Siereveld maakt dj-debuut bij NRJ • Belfius Persprijs voor de VRT-podcast 'Snapt ge Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
3 september 2020 - 13:26 13:26

In het midden van Vlaanderen heeft BNL de meest vrije frequenties in handen Aalst 90.0 en Mechelen 99.0 sluiten goed op elkaar aan en ook Antwerpen 100.2 en Gent 96.3 lijken het iets makkelijker te hebben dan de colleganetwerken. NRJ mag in Antwerpen, Gent en Brussel dan wel meer power hebben maar hun frequenties zijn hier alles behalve vrij te noemen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx