RadioVisie

  • .
    .

Online ‘Piraat’ Olympia Radio is jarig


Eind 2013 leek het nieuwe beleid van het Nederlandse Agentschap Telecom steeds meer zijn vruchten af te werpen. Torenhoge boetes en dwangsommen zorgden voor het eerst sinds lange tijd weer voor een daling in het aantal FM piraten. 

Freddy Sallomons raakte eind jaren 90 besmet met het piratenvirus. Eerst via de zender van zijn neef in Nieuwlande. Maar al snel daarna ook vanuit zijn eigen studio in Nieuweroord. Maar ook hij ontsprong de dans niet. Na verschillende opgelegde boetes en dwangsommen werd het voor hem in 2013 ook steeds lastiger om zijn hobby te blijven uitoefenen. 

“Dan gaan we het toch via het internet proberen”, was de suggestie van vriend Gerard de Haan. Hoewel Freddy’s eerste reactie was “van m’n leven niet, dan stop ik er nog liever mee”, veranderde hij langzaam toch van mening. In april 2014 moest hij er toch aan geloven. De website olympia-radio.nl werd door Gerard gelanceerd. Al snel voegden piraten als Radio Saturnus, Studio 68, Allie Amstel en de zender Speedfight zich bij het station. 

Internetpiraat Olympia Radio was geboren. Een station dat de klok rond, zeven dagen per week piratenmuziek uitzendt. Met veel live DJ’s overdag, waarna ’s avonds pe muziekcomputer het overneemt. De eerste maanden waren het voornamelijk de DJ’s van het station zelf die afstemden. Maar al snel werden dit tientallen luisteraars per dag, daarna honderden en inmiddels vele duizenden. De behoefte van boeren, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs die tijdens het werk lekker naar een ‘piraat’ wilden luisteren werd ineens weer ingevuld. 

° Lees verder onder de foto

Achteraf gezien was de timing precies goed. Op het moment dat het aanbod op de FM daalde, nam de mobiele internetsnelheid en de grootte van databundels snel toe. De groei van het station kende uiteraard ook technische mankementen. Zoals een instabiele server, die met (te)veel luisteraars begon te haperen. Stapje voor stapje kwamen de juiste mensen erbij en werd het station verder geprofessionaliseerd. Onder andere met Eric van Gorkom, de man achter de techniek.  

Inmiddels viert Olympia Radio haar zesde verjaardag. Het station kent nu circa 65 DJ’s uit Drenthe, Overijssel, Friesland en Gelderland, met vele hoogtepunten. Zoals de jaarlijkse ‘Piraten top 200’, de lancering van een tweede station voor jaren 60-90 hits, een inzamelingsactie voor het Nationaal Ouderenfonds, verschillende feesten, twee nominaties voor de Online Radio Awards in Hilversum, een actie met Henk Wijngaard op het Mediapark en de jaarlijkse DJ BBQ. 

De kracht van Olympia Radio zit hem volgens Freddy in de grote variatie. Iedere DJ draait vanuit zijn eigen studio, met eigen soundprocessing en ook weer een eigen muzieksmaak. Het liefst zou hij uitbreiden naar de FM. De doelgroep van zit in noord en oost Nederland. Maar daar een frequentie bemachtigen is lastig en kost veel geld. “Als we op de FM willen, dan moet het maar illegaal”, aldus Freddy. Wel zijn er plannen om de DAB+ experimenten in Amsterdam en Twente in 2020 uit te breiden. 

Ook Eric van Gorkom heeft mooie ideeën voor de toekomst. “Internetradio wordt steeds populairder, steeds bekender en ook steeds normaler. Qua infrastructuur kunnen we de groei van de komende jaren aan. Ik zou de komende tijd graag willen inzetten op visual radio.”

° In de nieuwe aflevering van de Lomp Podcast vertellen Freddy en Eric over het ontstaan, de afgelopen zes jaar en de toekomst van het station. De aflevering is hier terug te luisteren.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Hilversum wordt ‘overgenomen door radiopiraat’

Olympia Radio voert actie op het Media Park voor meer Nederlandstalige muziek Vorige week is Lees verder

Blad 279: Minerva, Freewave en Olympia Radio (video)

Brexit of geen Brexit, weer of geen weer, niemand houdt die van Linkeroever tegen Het Lees verder

Radiopiraten; immaterieel erfgoed? (video)

Net zoals, fierljeppen, kroketten uit de muur en tulpen zowat synoniemen zijn voor Nederland, zijn Lees verder

DAB+ rapport: Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Nederland, Luxemburg

• Noordrijn-Westfalen: private landelijke DAB+ start op 29 oktober • Thüringen: landelijke DAB+ start nog Lees verder

Storm veroorzaakt schade aan zendtoren in Goes (video)

Radio-uitzendingen van Omroep Zeeland gestoord Ook zo ‘genoten’ van de harde (ruk)wind deze nacht? Het Lees verder

‘Een publieke radiozender op nummer 1 hoort niet’

Qmusic, de nieuwe nummer 1 van Nederland, met dank aan John de Mol Wat al Lees verder

Qmusic Nederland wijst NPO Radio 2 terug (audio)

Gisteren de naakte cijfers, de opgelijste kolommen en de pure feiten, vandaag de analyse. Want Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic onttroont Radio 2

Qmusic is NPO Radio 2 voorbij in de nieuwe luistercijfers. De zender wint 0,5 procentpunt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x