RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Online piraat ‘Olympia’ gaat voor hattrick

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Al twee keer wist Olympia Radio, de online piratenzender met DJ’s uit Drenthe en Overijssel, door te dringen tot de laatste vijf stations bij de landelijke Online Radio Awards in Hilversum. Dit jaar haalt het station alles uit de kast om weer bij de laatste vijf te komen. 

Duidelijk tekst voor onze Nederlandse lezers, misschien een stuk minder verstaanbaar in Vlaanderen. Een extra inleiding dan maar. Enerzijds worden sinds vorig jaar in Nederland prijzen uitgedeeld voor de betere en beste podcasts. Nog niet in Vlaanderen. Anderzijds is deze ‘online piraat’ geen illegaal radiostation, maar verwijst ‘piraat’ eerder naar een genre muziek dat niet tot nauwelijks populair is in Vlaanderen. 

Alhoewel Olympia Radio wel een illegale voorgeschiedenis heeft. Eind jaren 90 als ‘echte piraat’ gestart, maar gefnuikt door de torenhoge boetes en dwangsommen, zocht men in april 2014 de veiligheid van het internet op. De website Olympia Radio werd gelanceerd. Al snel sloten piraten als Radio Saturnus, Studio 68, Allie Amstel en Speedfight aan. Nu dit weer duidelijk is, kunnen we verder… 

Online piraat ‘Olympia’ gaat voor een hattrick in Hilversum

Piratenmuziek zit in de Nederlandse lift. Dat merkt Freddy Sallomons (foto bovenaan), oprichter van Olympia Radio ook. Het station telt een zestigtal dj’s, waarvan een deel ook illegaal te horen is via de FM. “Het online gedeelte is legaal. En ondanks dat de activiteit op de FM de afgelopen jaren is toegenomen, blijft Olympia Radio online ook groeien. Databundels worden steeds goedkoper en luisteraars weten online de weg naar het station steeds beter te vinden.”  

Alfred Hoogezand, die iedere vrijdag zijn programma heeft, ziet ook een duidelijke groei. “Ik hoef mijn telefoonnummer maar te noemen en de Whatsapp-berichten blijven binnenstromen. Het mooie is dat we met onze muziek ook een hele nieuwe doelgroep bereiken. Mensen die bijvoorbeeld in de randstad of zuid Nederland wonen. Voor deze groep is het lastiger om via de FM piraten te ontvangen”. 

Alfred doet dit jaar zelfs in twee categorieën mee. Hij startte in januari ook een piraten podcast met de naam ‘Lomp’. Daarin interviewt hij wekelijks piraten die over hun hobby vertellen. “Podcasting kan als een nieuwe vorm van radio maken worden gezien. Veel mensen vinden het leuk om via onze podcast de verhalen achter hun favoriete piratenzenders te horen”. 

De Online Radio Awards worden jaarlijks in samenwerking met en tijdens de Dutch Media Week uitgereikt aan de meest opvallende online radio makers. De initiatiefnemers Spreekbuis.nl en verenigde Online Radiostations (v-OR) zien door de huidige anderhalve meter regels geen mogelijkheid voor een groot fysiek event. De derde editie van de Online Radio Awards zal daarom online via een livestream te volgen zijn voor geïnteresseerden. 

Als Olympia Radio en de podcast Lomp opnieuw tot de laatste vijf weten door te dringen, zullen ze een negenkoppige jury met onder andere Erik de Zwart en Adam Curry moeten overtuigen van hun kwaliteiten. Luisteraars kunnen tot en met 15 september stemmen via Online Radio Awards.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx