RadioVisie

 • ..
TVV Sound

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2021: de details

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In opdracht van de Vlaamse overheid deed het onderzoeksbureau Ipsos voor het vierde jaar op rij een enquête bij 2.000 Vlamingen (12+) over de stand van zaken van DAB+ en digitale radio in het algemeen. De bevraging gebeurde tussen 1 september en 22 oktober. De grote lijnen gaven we maandag al mee. Intussen kregen we de beschikking over het volledige onderzoeksverslag.

We zetten de belangrijkste conclusies meer gedetailleerd op een rijtje.

 • Het aantal mensen dat spontaan aangeeft al van DAB+ te hebben gehoord bleef status quo. Net als in 2020 gaat het om 53 procent, maar het aantal mensen dat een correcte omschrijving kan geven is gestegen van 38 naar 43 procent. In de leeftijdscategorieën 25-54 is DAB+ bekend bij twee op de drie mensen en met enige hulp loopt dit zelfs op tot 80 procent.
 • Globaal is er een licht positieve evolutie bij de -34 jarigen, de overige leeftijdsgroepen behalen identieke bekendheidscores, behalve bij 65-plussers die nu echt achterop hinken op gebied van bekendheid met DAB+. Ook het verschil tussen mannen (63 procent) en vrouwen (44 procent) blijft opmerkelijk. Bij de consumenten die DAB+ kennen denkt 14 procent (foutief) aan radio via internet.
 • Het bezit van DAB+ toestellen stagneert, ook de afbouw in weerstand is gestopt (van 49 naar 48 procent). 2021 geeft stabiele scores tegenover 2020. De dalende kennis bij 65+ resulteert in meer weerstand ten opzichte van een aankoop van een DAB+ toestel. In de leeftijd 12-34 is er dan weer een stijging van het aantal mensen dat al een DAB+ heeft.
 • De gemiddelde Vlaming is meer en meer vertrouwd met de verschillende voordelen van DAB+. Meer mensen weten dat hun favoriete radiozender(s) overal goed te ontvangen zijn via DAB+, wat bij FM niet het geval is en dat er via DAB+ meer radiozenders te ontvangen zijn dan via FM.
 • Er is weinig evolutie op gebied van belang van voordelen van luisteren via internet en/of digitale televisie. Het belang van goede ontvangst en kwaliteit is vergelijkbaar voor het luisteren via DAB+ en via internet/dTV. De overige voordelen (zenders gemakkelijk vinden, extra informatie, groter aanbod) winnen aan belang voor DAB+ maar zijn nog steeds belangrijker voor luisteren via internet/dTV.
 • De bekendheid van luisteren via internet/dTV is wel licht toegenomen vooral door een grotere bekendheid bij de 12-24 jarigen. De positieve evoluties bij de 35-54 jarigen wordt dit jaar bevestigd. In de groep 25-54 is driekwart bekend met het luisteren via internet of digitale televisie. Dat maakt dat nog steeds 81 procent een vorm van digitale radio kent (tegenover 83 procent een jaar geleden).
 • Het aantal FM-luisteraars neemt gestaag af, nu heeft slechts 2 op 3 de voorbije maanden naar FM geluisterd. 60 procent beweert naar een vorm van digitale radio te hebben geluisterd. Het aandeel exclusieve digitale luisteraars neemt toe van 16 tot 21 procent. De proportie in exclusieve digitale luisteraars neemt vooral binnen de groep 18-54 toe.
 • Het aantal deelnemers dat verklaarde de voorbije maanden niét naar de radio te hebben geluisterd steeg van 10 naar 13 procent. Vooral bij de 65-plussers is er een stijging (van 12 naar 16 procent). In de groep 12-24 verklaart 17 procent niet naar de radio te luisteren, maar dat cijfer is al enkele jaren redelijk stabiel.
 • Het gebruik van FM neemt sterk af binnen de doelgroep 18-54, DAB+ en internet nemen over. Het gebruik DAB+ bij 65-plussers ligt nu ver achter het gebruik binnen 25-64 jarigen.
 • Het DAB+ toestel wordt gebruikt zoals een FM toestel, zeer frequent, frequenter in vergelijking met andere digitale vormen. Wie via de FM-radio luistert, die doet dat voor 86 procent dagelijks tot meermaals per week. Bij DAB+ ligt dat op 84 procent, bij internetradio op 58 procent, bij digitale tv op 49 procent en bij kabel op 59 procent.
 • 72 procent van de geënquêteerde Vlamingen heeft ‘gisteren’ naar de radio geluisterd, gemiddeld zo’n 3 uur en 20 minuten. In 2020 lag dit nog op 3 uur en 39 minuten. Meer dan 40 procent van dat volume gaat via een digitaal kanaal, bijna een verdubbeling op 3 jaar tijd ten nadele van FM radio. Tussen 2018 en 2021 zakte het luistervolume via FM van 76 naar 59 procent.
 • Bij 25 tot 54 jarigen is het luistervolume via digitaal al gestegen naar 47 procent. Ook gaan de luistervolumes per locatie weer meer richting de cijfers uit 2019 (pre-Corona). 56 procent van de totale luistertijd wordt thuis gespendeerd (65 procent in 2020), gevolgd door 27 procent op het werk (20 procent in 2020) en 15 procent in de auto (12 procent in 2020).
 • Vooral het volume via DAB+ in de auto neemt jaar na jaar sterk toe en ligt nu al op 34 procent. Het aandeel van het luisteren via FM daalde sinds 2018 van 93 naar 65 procent.
 • 8 procent beweert een campagne over digitale radio te hebben gehoord, 84 procent wijst dit toe aan radio.

De volledige PDF van de vierde golf van het Ipsos-onderzoek vind je hier.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2020: de details

In opdracht van Digitale Radio Vlaanderen deed het onderzoeksbureau Ipsos voor het derde jaar op Lees verder

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2019: de details

Bij de start van de ‘week van de digitale radio’ werden maandag al de ‘grote Lees verder

Internationaal onderzoek: automobilist vindt ‘free-to-air’ radio onmisbaar

Wereldwijd blijft radio de meest geprefereerde bron van entertainment in de auto. Dat zegt een Lees verder

Nulmeting digitale radio: de details

Afgelopen maandag, bij de start van de ‘week van de digitale radio’ werden al de Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx