RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2019: de details

Bij de start van de ‘week van de digitale radio’ werden maandag al de ‘grote conclusies’ bekendgemaakt van het tweede onderzoek over digitale radio in Vlaanderen. Het onderzoeksbureau Ipsos deed deze enquête bij 2.005 Vlamingen tussen 2 september en 7 oktober.

Intussen staan de volledige resultaten van het onderzoek online op de CJSM-website. We zetten de resultaten meer gedetailleerd op een rijtje.

Eerst wat algemene weetjes: 92 procent van de ondervraagden heeft vandaag thuis toegang heeft tot het internet (vorig jaar 91 procent). 90 procent bezit een tv-toestel met digitale tv (2018: 92 procent), 81 procent bezit een radiotoestel (2018: 82 procent) en 84 procent is in het bezit van een smartphone (2018: 82 procent). 79 procent bezit een draagbare computer (2018: 78 procent), 65 procent heeft een tablet (2018: 63 procent) en het aantal mensen met een vaste computer daalt van 46 naar 44 procent. Overigens heeft 41 procent nog steeds een tv-toestel in huis met ‘gewone’ kabel.

De radioconclusies voor Vlaanderen:

  • De bekendheid van DAB+ is duidelijk toegenomen sinds de nulmeting vorig jaar. Vandaag kent 27 procent van de Vlamingen DAB+ én geeft een correcte uitleg.
  • De bekendheid van DAB+ is aanzienlijk gestegen bij Vlamingen van alle leeftijden. De bekendheid blijft echter het laagst bij 12-18 jarigen en 55+ers.
  • De stijging zet zich door in alle sociale groepen, weliswaar iets minder sterk in de laagste sociale klassen.
  • In 2019 herkent meer dan de helft van de Vlamingen DAB+ na het voorlezen van de definitie, wat neerkomt op een toegevoegde waarde van 16 procent op één jaar tijd (van 39 naar 55 procent). Bij mannen gaat het om 65 procent, bij de vrouwen om 46 procent. In de leeftijdsgroep 25-34 stijgt de bekendheid van DAB+ (geholpen) naar 71 procent. De positieve trend zet zich niet volledig door bij -24 jarigen. Ook de groep 55-64 lijkt minder geraakt door de DAB+ campagnes.
  • 16 procent van de Vlamingen heeft op dit moment één of meerdere DAB+ toestellen. Nog eens 12% overweegt een toestel aan te kopen. 55 procent geeft aan geen DAB+ te zullen kopen (28 procent zeker niet, 27 procent waarschijnlijk niet). Vorig jaar lag dit cijfer nog op 62 procent.
  • Bij de Vlamingen die nog geen DAB+ toestel hebben wordt een lichte stijging vastgesteld van de aankoopintentie.
  • De penetratie van DAB+ toestellen zit bij 25-54 jarigen Vlamingen reeds rond 20 procent.
  • Met de kennis van de voordelen van DAB+ – een vraag die vorig jaar nog niet werd gesteld – kan het duidelijk nog beter. 1 op drie Vlamingen weet dat DAB+ een betere geluidskwaliteit heeft. Wel blijken de Vlamingen die al een DAB+ toestel hebben meer belang te hechten aan verschillende voordelen van de DAB+ technologie.
  • De bekendheid van luisteren via internet en digitale tv (dtv) blijft stabiel over alle leeftijdsgroepen.
  • 77 procent van de Vlamingen kent vandaag een vorm van digitale radio. Een stijging van 7 procent die vooral wordt gedreven door een hogere kennis van DAB+. Meer en meer Vlamingen kennen minstens 1 vorm van digitale radio, hetzij DAB+ of luisteren via internet/dTV.
  • Er hebben minder Vlamingen de afgelopen maanden via FM naar radio geluisterd, DAB+ wint aan populariteit, 17 procent van de Vlamingen heeft afgelopen maanden via DAB+ geluisterd. Drie procent geeft aan enkel via DAB+ te luisteren. De stijging van DAB+ zet zich door in alle leeftijdsgroepen, behalve bij jongeren.
  • 70 procent van de Vlamingen die een DAB+ toestel bezit, luisterde ook effectief via dat toestel naar de radio. Een duidelijke stijging tegenover de 59 procent van vorig jaar.
  • De luisterfrequentie naar een DAB+ toestel ligt meer en meer in lijn met luisterfrequentie naar een FM-toestel. Bij FM bedraagt de dagelijkse luisterfrequentie 71 procent, bij DAB+ stijgt die van 46 naar 60 procent. Bij internetradio en dTV ligt die dagelijkse luisterfrequentie respectievelijk op slechts 28 en 23 procent.
  • Het aantal Vlamingen dat soms nog luistert via de analoge kabel daalde van 11 naar 10 procent. Een cijfer dat Telenet ongetwijfeld zal interesseren in het kader van de geplande uitschakeling van het analoge radioaanbod. In luistervolume is de analoge kabel nog goed voor een aandeel van drie procent. Bij de 65-plussers bedraagt dit luistervolume nog 7 procent.
  • In luistervolume blijven de globale cijfers stabiel. 76 procent van de Vlamingen luistert op een gemiddelde dag 3 uur en 31 minuten naar de radio (2 minuten meer dan vorig jaar). De belangrijkste verschuiving is bij FM (van 76 naar 71 procent) en bij DAB+ (van 3 naar 9 procent).
  • De stijging in digitaal luistervolume zet zich het sterkst door bij 25-34 jarigen, waar nu digitaal meer dan een derde van het totale luistervolume opeist.
  • Opmerkelijk is ook dat het luistervolume via het internet fors daalde in de groep 12-24, maar navenant steeg in de groep 25-34, waardoor het globale luistervolume via online stabiel blijft op 12 procent.

De volledige toelichting bij het onderzoek vind je hier. De resultaten van de nulmeting kun je hier terugvinden. Het volgende gelijkaardige onderzoek zal overigens pas in het najaar van 2021 plaatsvinden.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Geert
Geert
5 november 2019 - 17:31 17:31

Dit artikel geloof je toch zelf niet? Wat ik hier lees doet me denken aan de propagandapraktijken van de DDR of van de USSR uit de koude oorlogen tijd. Kijk we hebben niks tegen digitale radio hèèl zeker niet maar hier gaat het enkel of toch voor 95% over DAB+. Denk dat ze hun huiswerk mogen hermaken en dan nog eens mogen komen herkansen. DAB+ is al voorbijgestreefd zonder het zelf te beseffen. Ik heb geen FM en geen DAB meer nodig om naar de radio te luisteren. Tot zover, tot morgen 🙂

Haveve
5 november 2019 - 16:01 16:01

Het Grote Mirakel! In dit artikel worden cijfers weergegeven die gebaseerd zijn op twee verschillende gegevens voor hetzelfde jaar! In de link voor 2019 (onderaan in artikel) staat voor 2018 (blz. 11): ‘73% correcte uitleg’ en ‘25% al gehoord van DAB+’. In de link voor 2019 (eveneens onderaan in het artikel) staan echter voor 2018 (blz. 12) deze gegevens: ‘67% correcte uitleg’, en 16% kent DAB+ en geeft correcte uitleg’. De aangepaste cijfers geven ongeveer weer wat ik elders al opmerkte, nl. dat er vorig jaar ten onrechte ‘niet-juiste’ gegevens als ‘correcte uitleg’ werden weergegeven, waardoor het percentage van ‘al gehoord van’ ten onrechte verhoogde. Anderzijds mag iemand mij altijd eens proberen uit te leggen hoe die 73% en 67% die ‘correct zijn’ worden samengesteld (ook voor de 69% van 2019). Als de groen gekleurde cijfers (die vorig jaar als juist werden aangeduid) worden samengeteld komt men tot heel andere percentages. Oh ja, ik zal zelf al drie een negatieve duim proberen te geven voor mijn reactie, anders moeten ‘anderen’ dat nog (laten) doen.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx