RadioVisie

 • .
  TVV Sound
  .

Ondanks faillissement gaan Onkyo, Pioneer, Elite door als audio- en videomerken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Onkyo, producent van onder meer versterkers en luidsprekers, heeft het faillissement aangevraagd voor de rechtbank van Osaka, zo meldde Nikkei Asia. Het bedrijf werd al in augustus vorig jaar van de beurs gehaald en zou zo’n 22 miljoen euro aan schulden hebben. Toch zullen de audio- en videomerken van Onkyo en Pioneer blijven voortleven.

Het zat er al enkele jaren aan te komen dat de Onkyo die we kenden – het Japanse bedrijf met een geschiedenis die teruggaat tot 1946 en waarvan de meerderheid in handen was van de familie Ohtsuki – zou ophouden te bestaan.

Zoals we dat traditioneel kennen van Japanners bood Toru Hayashi, President en CEO van Onkyo Home Entertainment Co. Ltd bij de faillissementsaanvraag zijn diepste verontschuldigingen aan iedereen “voor het niet slagen in hun poging om Onkyo weer op het goede spoor te krijgen”.

De achteruitgang van Onkyo Home Entertainment liet zich de laatste jaren als volgt samenvatten:

 • Oktober 2019: Een deal met Sound United om Onkyo/Pioneer te kopen gaat niet door
 • Juli 2020: Onkyo USA sluit distributie in de VS
 • Juli 2020: De AV-divisie van Onkyo/Pioneer wordt verkocht aan Voxx International, moederbedrijf van Klipsch
 • November 2020: Onkyo worstelt met insolventie
 • Augustus 2021: Onkyo wordt geschrapt van de Tokyo Stock Exchange
 • Januari 2022: Onkyo presenteert nieuwe lijn AV-ontvangers op CES ’22
 • April 2022: Twee grote Onkyo-divisies (Onkyo Sound Co. Ltd en Onkyo Marketing Co. Ltd.) vragen het faillissement aan
 • Mei 2022: Onkyo vraagt ​​faillissement aan, staakt activiteiten

Onkyo vertelde Nikkei Asia dat het “probeerde om op kleinere schaal zaken te doen, maar niet kon voorkomen dat de cashflowproblemen verergerden”. Volgens Yuji Masaki, hoofd van de onderzoeksafdeling van het regionale kantoor van Teikoku Databank, probeerde Onkyo via verschillende bedrijven – onder meer hoofdtelefoons en ‘oortjes’ (earphones) – in leven te blijven, maar de uitvoering liep te veel vertraging op.

De ondergang van het bedrijf zegt ook meer over de veranderingen in de consumentenelektronica-industrie en de verschuiving/diversificatie van fysieke media naar software en internet-verbonden mediaconsumptie. De uitdagingen die in de hele sector werden gevoeld, werden nog verergerd door de pandemie en de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders, die vooral Onkyo teisterden.

Dat belemmerde het bedrijf om nieuwe producten te introduceren of om de huidige te kunnen leveren. Het chipstekort verhinderde ook een opschaling van Onkyo’s eigen OEM-productieactiviteiten, aangezien OEM-klanten ook niet genoeg chips voor hun projecten konden krijgen.

De audio/video-activiteiten van het bedrijf zijn intussen eigendom van Voxx International en dat heeft een contract met Sharp om zijn AV-producten te produceren. De meeste consumenten in dat domein zullen wellicht niets merken van de verandering. Premium Audio Co, een joint venture van Voxx en Sharp, beheert sinds september 2021 verschillende populaire audio-videomerken voor thuis, waaronder Onkyo, Pioneer, Elite en Integra, plus de luidsprekers van Klipsch, HECO en Energy.

Fans van home audio zullen dus nog geruime tijd de bekende naamplaatjes van Onkyo, Pioneer en Elite op hun AV-ontvangers zien, zij het onder de koepel van Voxx. De productie en de garanties blijven gerespecteerd, op voorwaarde uiteraard dat de levering van chips niet nog erger wordt.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx