fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Onbekende podcast op 1 in de iTunes Top 100

Hitlijsten. Lange tijd waren ze de kers op de taart binnen een radioformat. De artiest die er in stond, mocht rekenen op bekendheid, succes en een mooie carrière. Er werd dan ook van alles geprobeerd om zo hoog mogelijk in dat soort ‘parades’ te komen. 

Niet zelden werden daarvoor ook minder ‘propere’ trucs gebruikt. Artiesten die zelf hun platen opkochten, muziekwinkels die makkelijk ‘beïnvloedbaar’ waren, samenstellers van de lijsten die al eens een cadeau kregen… Net toen we dachten dat het fenomeen niet meer bestond, duikt iets gelijkaardigs op. Te catalogeren als propaganda, beïnvloeding, sturing, verleiding.

Je moet haast al op een andere planeet wonen, om de spannende podcast ‘Serial’ niet te kennen. Die staat dan ook op nummer 1 in de iTunes top 100 van de populairste podcasts, gebaseerd op het aantal abonnees. Dat is al een hele tijd een vast gegeven. De andere plaatsjes in de lijst worden ingenomen door al even bekende kleppers, zoals Dr. Death, Happy Face, The Daily…

En plots veranderde dit. Van de ene week op de andere werd het klassement dooreengeschud en stond bovenaan het vrij onbekende ‘Bulletproof Real Estate’. Gek. Had Apple zich vergist? Of ging het om bedrog? De blog Chartable trok op onderzoek uit. Het hele verhaal kan je hier nalezen. Maar dit is de korte samenvatting: verschillende podcasts die tot eenzelfde netwerk behoren, gaan elkaar aanbevelen onder het mom: ’Luisteraars van deze podcast luisteren ook naar …’. 

De auteur onderzocht de links tussen alle podcasts, deelde hen in in clusters, en kwam tot de conclusie dat er bedrog in het spel is, dat er click farms gebruikt worden om het aantal abonnementen kunstmatig op te drijven. In het artikel wordt trouwens uitgelegd hoe je een vals spelende podcast eigenlijk herkennen kan. 


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
MEDIALAAN bouwde twee nieuwe radiostudio'sFelix Meurders volgt Tineke de Nooij op als winnaar 'Zilveren Reissmicrofoon'Patrick
Ruud de Wild en Giel Beelen in de jury bij selectiedag  Jongerenplatform ZTACK, dat afgelopen
Rani Deconinck wordt (een weekje) vervangen door Ann Van Elsen bij JoeKarolien Debecker kan privé
Vorige week vond in het Amerikaanse Mountain View (Californië) de Google I/O plaats, een ontwikkelaarsconferentie
U weet dat wij fervente fans zijn van podcasts. Niet alleen omdat het om audio
Zevenhonderd Joe-luisteraars en één Bart fietsten de 'Vélo'-routeWereldwijd zijn er 700.000 podcasts. Hoe vindt u
Audio van Radio Veronica: de Tipparade van 5 mei 1973De geschiedenis van de Nederlandse Radio
Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland krijgt er 30.000 cd's bijTV kijken zal nooit meer hetzelfde

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
AudioBurst, de eerste zoekmachine voor gesproken audio
Het weekendblad van 20 en 21 oktober (video)
Radio Wales voor het eerst (overal) op FM (audio)
GMGroup: nationaal nieuws voor lokale radio’s
Het Avondblad van 19 oktober (video)
Francofonen in Vlaanderen treuren om verdwijnen RTBF op AM
Sluiten