fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Jos ON8VRT uit Blankenberge – slot (audio)

In 2004 werden de studio’s van RVi vernieuwd. De blijdschap werd echter alweer vergald in de maand oktober van datzelfde jaar. Ik vernam in ‘Het Journaal’ van TV1 dat Radio Vlaanderen Internationaal helemaal zou stoppen met de anderstalige uitzendingen vanaf maart 2005. Een zeer snelle beslissing want zelfs de eigen medewerkers waren vooraf niet op de hoogte gebracht. Het personeel werd zoveel mogelijk verspreid bij de andere netten. In totaal bleven nog een tiental mensen actief werken voor de nu uitsluitend Nederlandstalige uitzendingen van RVi.

Van openbare naar ‘gesloten omroep 

Het programmaschema bestond trouwens grotendeels uit overnames van de andere publieke radionetten. De uitzendingen werden enkel nog richting Zuid-Europa uitgestraald. Het gevolg was dat er opnieuw heel veel reacties en protestbrieven naar de VRT werden gestuurd. Helaas de ‘openbare’ omroep werd meer en meer een ‘gesloten’ omroep waar steeds minder rekening werd gehouden met de luisteraars. Op brieven of emails werd nauwelijks nog gereageerd. Intussen had ook Frans Vossen (foto) zijn allerlaatste aflevering van ‘Radio World’ aangekondigd.

Minister van Media Geert Bourgeois zei dat de luisteraars zouden beslissen over de toekomst van RVi. Het gastenboek op hun website bulkte van de protesten, maar er kwam geen reactie van RVi of VRT. Het leek wel of ze het zwijgen waren opgelegd. De neerwaartse spiraal zette zich door. In maart 2008 werd ook de middengolfzender op 1512 kHz uitgeschakeld. De AM-zenders van Radio 2 volgden. Het was slechts het topje van de vele besparingen bij de nationale omroep.

Laatste keer op middengolf

RVi was nu nog slechts te ontvangen op de enige overgebleven AM zender; 927 kHz. Maar dat signaal was minder goed te ontvangen in het buitenland dan op de 1512 kHz. Uiteraard was de VRT niet de enige omroep die aan het besparen ging. Zowat overal in het buitenland gebeurde hetzelfde. Programma’s en uitzendingen in andere talen werden afgeschaft, zenders uitgeschakeld, antenne-parken afgebroken, de briefwisseling via post of internet stopte.

Mijn fantastische hobby werd stuk voor stuk afgebroken. Dan maar naar Brusssel getrokken en examen afgelegd voor zendamateur bij het B.I.P.T (2005), waar ik 24/24 haalde en sindsdien door het leven ga als ON3VRT. Maar het zal nooit hetzelfde gevoel geven. Het definitieve einde van RVi kwam eind december 2011. De allerlaatste AM-zender van de VRT, 927 kHz in Wolvertem werd uit de lucht gehaald. Een stil einde. Op de andere VRT-netten was er geen aandacht voor. Alleen enkele DXA-ers hielden vol tot de laatste minuut. 

Het is inmiddels allemaal digitaal geworden. Internetradio en DAB+. Wat moet ik doen op vakantie in het buitenland? Mijn laptop onder de arm nemen en hopen op een internetverbinding, of een satellietontvanger meenemen? Een (technisch) bezoekje brengen aan het (openbaar) omroepgebouw, waarvan de geur na al die jaren nog altijd in mijn geheugen zit, is aards moeilijk geworden. Ik denk en droom bij mijn vele foto’s dat het vroeger toch beter was. Of zou ik toch te oud worden?

Radiogroeten uit Blankenberge van Jos Gurdebeke – BDXC0893 en ON8VRT


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Vandaag 31 augustus, na een afwezigheid van meer dan zestien jaar, kan Vlaanderen opnieuw afstemmen
Ook Samsung heeft een slimme luidspreker Ook Samsung lanceert nu een slimme luidspreker; de Galaxy
Radio 1 gaat samen met de Nederlandse regionale stations Omroep Brabant, Omroep Zeeland, plus het
Morgen, zaterdag 1 september wordt radio MIG officieel gelanceerd in Ninove en Zottegem. Dat gebeurt
Herinneringen kunnen van grote vreugde zijn of een slechte smaak in de mond achterlaten. Bij
U las het gisteren al, gratis naar één, Canvas of Ketnet kijken met een digitale

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 28 (video)

JLB gaat (soms) naar zee (28)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 22 (video)

Nostalgische column Hans Knot (26)

De Coverack Dossiers (7)

Plaatje maar weer – 17 (video)

Sluiten