Omroep MAX dwingt Radio Max (Aalter) tot naamswijziging Stakingsrechter geeft Nederlandse omroep gelijk in geschil rond naam

Leestijd: 2 minuten

Radio Max, de lokale radio voor de regio Aalter en het Meetjesland, moet van de stakingsrechter onmiddellijk van naam veranderen. De rechter gaat daarmee in op de eis van de Nederlandse Omroep MAX. Die had vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen de zender uit het Meetjesland.

“Blijkbaar waren wij een doorn in hun oog. Het vonnis was vernietigend voor ons. Alhoewel wij ons door deze uitspraak heel diep gegriefd voelen kunnen wij niet anders dan ons hierbij voorlopig en deels neer te leggen”, zegt het radiostation in een bericht op zijn website.


Lees verder onder de advertentie


Radio Max had onder meer geargumenteerd dat Max een “doodgewone voornaam” is, dat er nog meerdere radio’s zijn met die naam, waaronder eentje in Wallonië, dat het station zuiver lokaal is en dat – mocht Radio Max een bedreiging zijn – Omroep MAX dan logischerwijze alle andere stations met die naam had moeten dagvaarden.

Volgens recente Europese wetgeving en rechtspraak is dat laatste echter niet nodig. “Omroep MAX heeft het recht persoonlijk en kieskeurig aan te vallen. De stakingsrechter hield zelfs geen rekening met het feit dat een naamswijziging op heel korte tijd bijna onbegonnen werk is. We moeten onmiddellijk van naam veranderen.”

Bij Radio Max laten ze de moed echter niet zakken. De ganse crew werkt momenteel keihard aan een nieuwe naam, nieuw logo, nieuwe website en de nodige aanpassingen aan de app om online te luisteren. Uiterlijk op 1 februari wil Max een doorstart maken onder een nieuwe naam en met een nieuw logo. “Opgeven staat niet in onze woordenboek. Voor de rest wijzigt er niets. We blijven het leuke, trendy station dat maximaal radio zal blijven brengen!”

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Expres wil terug de radio van ’t stad worden Voorlopig is het wachten op het 'herstelplan'... Radio Expres Antwerpen staat te popelen om te mogen uitzenden. De legendarische stadsradio is klaar met de voorbereidingen; er is een nieuw opgefrist logo, het format is bekend en ...
Test Radio FG wil(de) vooral iets bewijzen 'Met een laagvermogen een goed bereik kan hebbe... Wordt 2019 een even ‘spannend’ radiojaar als 2018? Het is koffiedik kijken, maar de verwachtingen zijn ’positief’. Tenminste wat de onvoorspelbaarheid betreft. Er moet immers nogal...
Radio FG verrassende come back in Antwerpen (audio) Vraag blijft enkel hoelang dit zal dur... Het minste wat men kan zeggen als het over Antwerpen gaat, is dat de FM-ether er beweegt. Op de valreep van 2018 begon A-town aan z’n avontuur, zo goed als op de voet gevolgd door ...
FM Goud werd echt een beetje Kerstman Lokale zender laat hele specifiek wensen in vervulli... Het Noord Limburgse FM Goud, te beluisteren in de ruime regio rond Bree op FM 99.3 en in de ruime regio rond Kinrooi op FM 107.9, lanceerde op 14 december een bijzondere wedst...
Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop Raad van State buigt zich op 21 januari over dossier Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een behoorlijke kans maakt om de procedure bij de Raad van State te winnen, die het...
Er is ‘leven’ op de 107 in Antwerpen "We bekijken de dingen helemaal anders" Sinds kort is er ‘leven’ op de 107 in Antwerpen Stad (en een beetje verder). De FM-frequentie (25 Watt) die toebehoort aan A-Town. Wat valt er te beleven? Khalid Naciri (foto - rec...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

12
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
8 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
8 Personen die reageerden
NielsRadio FreakgertEricHaveve Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Rezeetje
Gast
Rezeetje

Maak er gewoon Radio Max’s van of zo, simpel en ze hebben geen poot om op te staan die triestigaards …

Keith Flameyghh
Gast
Keith Flameyghh

Beste,
Ook namen die auditief klinken op MAX mogen niet volgens de stakingsrechter. Zoals Maxime of Maxima, om maar een simpel voorbeeld te geven.

Met vriendelijke groeten,
Keith Flameygh
Presentator & graficus MAX

Radio Freak
Lid
Radio Freak

Meneer Flameygh , Ik ben geen kenner en heb ook niks te maken met het station waar het hier over te doen gaat.

Maar ik denk en vermoed dat het station de naam FM achter de naam wel mag geen gebruiken vermits zijn wel op de FM band uitzenden in Belgie en privaat zijn , en jullie in het publieke bestel zitten. Als ze de naam ” max FM ” als merknaam hier in Belgie laten registeren dan hebben ze rechten. Maar zoals eerder al vermeld dat is voer voor kenners en of Advocaten ? Daarom hebt ik ze aan geraden via een mail op zeer dringend de nodige info te gaan halen bij een Advocaat in éérstelijns hulp hier in Belgie, al waar ze terecht kunnen met alle nodige vragen.

Wat mij zeer verbaasd is dat men zo lang gewacht heeft om tot actie over te gaan. En daarmee bedoel ik informatie te gaan sprokkelen want er zijn daarvoor echt wel genoeg kanalen en zelfs gratis ook. Dat doet me denken dat dit een gebrek aan ervaring is en misschien ook al de nodige centen niet op zak hebben ? Want ze zijn een VZW in Belgie wat in Nederland staat voor een Stichting beide hebben rechten maar ook plichten en meer is er me niet van bekend.

Maar als de naam Maxim niet gebruikt mag worden , dan moeten jullie ook weer naar de rechter gaan want in de straat waar ik woon is een Drank en Eetgelegenheid gevestigd met de naam en nu mag jij 3 x raden ? juist Brasserie Maxine.

Als zal daar het verschil wel in zitten dat Brasserie Maxine Drank en Eten verkoopt en ter plekke kan gegeten worden , en dan jullie oa muziek uitzenden en gesproken woord zowel op Radio als TV in Nederland.

In hoe verre is dat gelijkend of niet wat de naam betreft bedoel ik dan en Nationale wetten staan soms hoger dan Europese wetten als ik goed ingelicht ben ?

Graag uw mening omtrent deze ?

Herman

Eric
Gast
Eric

Een merknaam wordt minstens geregistreerd voor de Benelux én voor bepaalde welomschreven sectoren, in dit geval media, radio en tv. Frituur Max moet zich geen zorgen maken. 🙂

muziekman
Gast
muziekman

probleem volgens mij is dat het initiele logo waar radio max Aalter mee uitpakte bijna identiek was aan dat van NPO radio Max, zelfde lettertype ook in een ovaal, enkel in blauwe kleur ipv oranje.. daarnaast profileert men zich bvb op facebook ook als radio max belgium, bediend men een deel van Zeeuws vlaanderen, het is dus heel verwarrend, bepaalde mensen denken dus dat het dezelfde max is, gewoon in een ander kleurtje, men pakt dan ook nog eens uit, Max kom je tegen hier en daar, met zelfs in die verhaallijn, een foto van het Max omroepgebouw in Nederland….tja… en dan achteraf alles minimaliseren, van we zijn maar een lokale radio….. het was om problemen zoeken… er zijn inderdaad nog verschillende andere radio Max, maar deze pretenderen zich niet als belgium, en copieren het logo niet, die hebben er eentje in eigen stijl…men heeft een oplossing gevonden om als niet erkende radio verder te kunnen, het is nu enkel een nieuwe naam zoeken , en men kan weer verder…

Radio Freak
Lid
Radio Freak

Ja en daar was ik ook net achter gekomen en ik heb het station in Aalter een mail gestuurd en hen dat ook gemeld. En ze door verwezen naar Het Justitiehuis en daar kunnen ze gratis éérstelijns hulp van een Advocaat krijgen en die kan wel het nodige vertellen.

Met alle respect voor de mensen van Max FM maar ik vermoed dat het hen ontbreekt aan ervaring op dit gebied en dat ze daar denken dat zij alleen geviseerd worden ? Want ze schrijven zelf dat ze het niet echt goed weten. En mij zegt dat dat ze geen ervaring hebben. Maar je kan ze eigenlijk ook niet veel verwijten want als je jong bent dan moet je alles leren.

Als ze zich hebben verdedigt in deze zaak op eigen houtje dan val je heel vaak al leek zo door de mand en ben je niet opgewassen tegen gewiekste en gesleten Advocaten met pakken ervaring en als je ook bv geen geld genoeg hebt om een Advocaat onder de arm te nemen dan ben je zeker een vogels voor de kat.

En ik had nog nooit eerder gehoord van een Stakingsrechter , want ik dacht eerst dat is toch iets als men aan het staken is ? haha blijkt dus niet zo te zijn en heeft wel degelijk met zulke zaken te maken en , met iets gedwongen moeten stoppen heeft ook wel iets te maken met het woord staken dus. En dus nu snap ik al veel beter en zo hups weer iets bij geleerd.

Radio Max FM heeft ook wel erg lang gewacht om dit probleem aan te pakken vindt ik , als Omroep Max vorig jaar al een klacht heeft ingediend kan je mij dan ook niet echt wijsmaken dat je amper 30 dagen voor het einde je iets te horen krijgt. Soms mag je sommige zaken niet laten lopen of je ben de klos. Maar het kan ook zijn dat ze bewust gewacht hebben om er mee naar buiten te komen dat kan ook ?

Niels
Gast
Niels

Ik denk inderdaad dat niet zozeer de naam maar wel de vormgeving van het originele logo tot problemen heeft geleid. Het was overduidelijk zo dat het blauwe logo verregaand geïnspireerd was opdat van Omroep Max. Eerlijk gezegd verwachtte ik dergelijke actie al meteen. Het heeft al bij al nog lang mogen duren.

Radio Freak
Lid
Radio Freak

Met alle begrip voor de Nederlandse Omroep Organisatie MAX maar dit is er toch echt wel te ver over maw volslagen belachelijk. Volgens mij kan je daar gewoon Radio Max FM van maken. Probleem opgelost. Ik zou denk ik in hoger beroep gaan vermoed ik ? maar ja wie ben ik.

Trouwens vroeger was er ook zo een verwarring met Radio 2 en daar werd niks aan gedaan. Je had in Nederland Radio 2 NL want nu NPO Radio 2 ook niet te vatten waarom ze er NPO van gemaakt hebben want met tv was het gewoon Nederland 2 nu is het NPO 2. En in Belgie meer bepaald Vlaanderen is het VRT Radio 2.

Wie via de kabel luisterde zag dan op de RDS staan Radio 2 en dan had je het raden ernaar van welk land het was Belgie of Nederland ? Loekie de Leeuw zou zeggen ” asje me nou ” haha.

En als ze dan echt Radio Max willen aanpakken dan moeten ze dat met all max’en doen. Trouwens is de naam wel beschermd ? Als dat nu wel het geval zou zijn , ja kijk dan hebben ze recht van klagen. Als dat niet bescherm is dan hebben ze geen poot om op te staan. Misschien moet Radio Max FM gewoon de naam Max FM laten beschermen en dan heeft Omroep Max een probleem vermoed ik ?

Radio Max die laat zich volgens mijn bang maken ? en kiest voor de weg van de minste weerstand en laat zich in t’zak zetten. Eerst had ik nog respect voor Omroep Max ik keek er zo nu en dan wel eens naar op TV maar nu met dit gedoe denk ik daar toch wel heel anders over.

Ik ben haast zeker dat een beetje een goeie Advocaat daar wel reed mee weet om hieraan een mouw aan te passen en er voor te zorgen dat Radio Max gewoon de naam kan blijven gebruiken. Ik vermoed en ik ben géén Advocaat of kenner van de wet. Maar als FM achter Radio Max zet dat er wel legaal ok moet zijn ? maar wie ben ik.

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@radio freak: misschien in ’t vervolg eerst even gewoon ‘max fm’ intikken in de zoekmachine van het merkenregister, dan zou je de Britse Max FM als beschermd merk voor de Benelux gevonden hebben. De rest is dan ‘onzin’. https://www.boip.int/nl/merkenregister

Radio Freak
Lid
Radio Freak

Hugo ,

Ha ok zal ik eens doen. Maar de UK valt straks wel tussen wal en schip bij wijze van spreken dan ivm met al of niet een Brexit , dan is de vraag ook al is een overgang periode of dat al dan niet rechts geldig is ? Voer voor kenners die het misschien zelf niet weten. Je kan dat vierkant gedoe ook wel denk ik.

gert
Gast
gert

wie ligt er nu wakker van lokale radio en een naam allee komaan,ge kunt hem amper ontvangen in meetjesland 🙂

Radio Freak
Lid
Radio Freak

Gert , Denk je nu echt dat ik er wakker van lig ? haha , maar stel dat jij geld betaald om een logo te laten deponeren dan zal je dat dan misschien wel net iets anders over gaan denken ?

Meer in Lokale helden
Expres wil terug de radio van ’t stad worden
Test Radio FG wil(de) vooral iets bewijzen
Radio FG verrassende come back in Antwerpen (audio)
FM Goud werd echt een beetje Kerstman
Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop
Er is ‘leven’ op de 107 in Antwerpen
Sluiten