RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens de eindejaarsdagen van 1972 in de Amsterdamse haven belandde maar er begin 1973 opnieuw aan de aandacht van de autoriteiten ontsnapte, beleefde op 19 maart 1980 haar meest dramatische avontuur.

De MV Mi Amigo verkeerde in een erbarmelijke staat waardoor herstellingen zich opdrongen. De koppige Ierse eigenaar, Ronan O’Rahilly voelde er echter niets voor om een haven op te zoeken uit vrees voor een nieuwe inbeslagname. Geen wonder dat de situatie uiteindelijk, tijdens de stormachtige nacht van 19 op 20 maart 1980, dramatisch eindigde.

Nieuwe huwelijkskandidaten dienen zich aan

Het totaal versleten zendschip baarde reeds tijdens de periode van Radio Mi Amigo enorme zorgen. Wonder boven wonder ontsnapten de medewerkers verschillende keren aan het ergste. Een resem klachten over de onveiligheid aan boord werd steevast weggewuifd door de verantwoordelijken. Toen enkele incidenten toch de pers haalden was de maat voor de baas van de uitermate populaire Vlaamse zeezender Sylvain Tack meer dan vol. Een laatste gesprek met Ronan O’Rahilly, in een Parijs hotel op 31 juli 1978, leverde helemaal niets op waardoor de samenwerking voortijdig werd beëindigd.

Vreemd genoeg ontbrak het niet aan interesse om de avonturen van Radio Mi Amigo op te volgen vanaf het zendschip. Nieuwe drijvende projecten dienden zich aan. De Amerikaanse religieuze sekte Plain Truth stelde voor om in een droogdok de nodige werkzaamheden uit te voeren. Men zou nadien voor de kust van Engeland uitzenden. Ook de zakenman en de voormalige dj Joost den Draaijer, alias Willem van Kooten, opperde het idee om vanaf de MV Mi Amigo de programma’s van Radio Hollandia uit te zenden. De vooraf opgenomen shows zouden in ziekenhuizen, in horecazaken en door andere radiostations gebruikt worden. Het bleef echter bij de oprichting van de exploitatiemaatschappij BV De Hoge Noot.

Telkens op het nippertje

Toen er op 20 oktober 1978, rond de middag rookwolken uit de resterende generator opstegen, viel het doek over Radio Mi Amigo. Ronan O’Rahilly bewoog dadelijk hemel en aarde om zijn troetelkind terug in de lucht te krijgen. Hernieuwde contacten met Gerard van Dam leidden tot een overeenkomst. In ruil voor de levering van een degelijke generator mocht Radio Delmare de tweede aanwezige zender gebruiken. Het overbrengen van het op de kermis ‘gevonden’ gevaarte verliep trouwens niet zonder problemen. Tijdens het takelen werd de brug van het zendschip beschadigd. Uiteindelijk gebeurde datgene wat niemand nog voor mogelijk hield. Radio Caroline keerde op 15 april 1979 om 12:00 uur terug.

Op 19 januari 1979 maakte het  zendschip zoveel water dat iedereen in zeven haasten geëvacueerd werd. Dankzij een ultieme inspanning kreeg zendtechnicus Peter Chicago alsnog de pompen aan de praat. Alweer gered. Op de valreep. Tijdens de vliegende storm van 19 maart 1980 escaleerde de zaak helaas volledig toen de enige nog aan boord werkende Nederlander Hans Verlaan vast stelde dat het schip en het anker zich hadden verplaatst. Samen met de Engelse medewerkers lukte het hem om een reserveanker in zee te droppen waardoor de dolle vaart stopte. Men was echter op een zandbank beland waarbij de schuit door de kolkende golven steeds opnieuw werd opgetild om vervolgens met een harde knal terug te vallen.

Kanarie Wilson overleeft!

De reguliere programma’s werden door het weerbericht en de codes vervangen. Pogingen van de bemanning om op de inderhaast ter hulp geroepen Engelse reddingsboot over te springen, draaiden aanvankelijk op niets uit. Rond middernacht toen het binnenstromende water niet meer tegen te houden was, volgde de capitulatie. Na ‘The killing of Georgie’ van Rod Stewart werd even voor 01:00 uur de tune van Radio Caroline gestart om na een kort afscheid en de belofte om snel terug te keren, de zender uit te schakelen. Het overspringen lukte dit keer wel voor Hans Verlaan, Tom Anderson, Nick Richards en Stevie Gordon. Ook kanarie Wilson werd geëvacueerd. Een half uur later doofden de lichten van de MV Mi Amigo en verdween een stuk geschiedenis in de golven.

Binnen- en buitenlandse media bestempelden het zinken van de MV Mi Amigo als groot nieuws en zorgden voor uiteenlopende bijdragen. Niet de politiek maar de niets ontziende golven in de monding van de Thames hadden het radioschip definitief het zwijgen opgelegd. Tot 1986 was het wrak een toeristische attractie vermits een deel van de zendmast nog steeds zichtbaar was. (FVM)

Heynen


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx