RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Offshore radio-dj’s in de rij voor reünie (video)

Terwijl in Zeebrugge vanaf vandaag één week lang de ‘Offshore Days’ doorgaat, met in hoofdzaak aandacht voor Mi Amigo, een project dat trouwens werd georganiseerd door de kortegolfzender Radio Mi Amigo International, sluit haast naadloos een andere offshore-radio-reünie daarbij aan. Maar dit keer moeten we daarvoor wel Het Kanaal over.

Op 14 en 15 augustus, in samenwerking met Carillon Wellbeing Radio, is het geluid van de zeezenders nog maar eens terug op de 1476 kHz AM. Naast eerdere succesvolle projecten gaat dit tweedaagse pirate radio-evenement dit jaar opnieuw door op Harwich Quay. Een flink aantal DJ’s komen van heinde en verre om programma’s te presenteren vanaf het gerestaureerde lichtschip LV18 (foto bovenaan). Dit als eerbetoon aan de offshore radio uit de jaren 60 van de vorige eeuw.

Het on-air team staat dit keer onder leiding van Program Director en Trustee Garry Lee. De locatie is niet zomaar gekozen, maar net vanaf die plek, de Ha’penny Pier in Harwich, werden heel wat zendschepen bevoorraad. Het havenstadje is trouwens ook de vaste ligplaats van de LV18. De crew wordt aangevuld met twee Amerikaanse DJ’s en muziekkenners, terwijl ook ex Pirate BBC Essex-presentator Tim Gillett en ex BBC Suffolk-presentator Stephen ‘Foz’ Foster, mee aanschuiven.

Deze tweedaagse is niet enkel te beluisteren, maar ook te zien. De klok rond, vanaf zaterdag 12.00 uur tot zondagnacht 12.00 uur. De uitzending zal eveneens te volgen zijn op de Carillon-radiowebsite. Fans kunnen het zendschip op zondag de 15 augustus ook bezoeken en de nieuwe ‘Pirate Radio Exhibition’ bekijken, die werd gefinancierd door Harwich Haven Authority via de Essex Community Foundation. De tentoonstelling is voorzien van nieuwe interactieve audio/visuele systemen doorheen het hele schip. 

Het eerbetoon aan Radio Caroline, Radio London en verschillende anderen die in de jaren zestig voor de kust van Harwich verschenen en een revolutie teweegbrachten in radio-uitzendingen, is een vervolg op eerdere gelijkaardige reünies vanaf de LV18. Evenementen die telkens enkele duizenden bezoekers lokten.  

° Tekst gaat verder on de filmpjes.

Geschiedenis

In de zomer van 1964 daverde de saaie Britse publieke omroep op haar grondvesten door de lancering van de offshore radiostations Atlanta, Caroline, City en London. Een bom, die nog steeds zorgt voor natrillingen. Daarom wordt in het weekend van 14 en 15 augustus dit tweedaagse evenement georganiseerd in Harwich. Het gerestaureerde erfgoedschip Lightvessel LV18 is de plek van het gebeuren.

Harwich was in die tijd het centrum van deze offshore radio-activiteiten, met duizenden toeristen die op de stranden van Clacton, Walton, Frinton, Harwich en Brightlingsea zaten te luisteren naar hun favoriete DJ’s op transistorradio’s. Op 14 augustus is het 54 jaar geleden dat de Britse regering een einde maakte aan het fenomeen met de Marine Offenses Act, zoals te zien in de film ‘The Boat that Rocked’ (2009), waarin de LV18 ook figureerde tijdens de opnames in Portland, Dorset.

De Pharos Trust heeft eerder enkele zeer succesvolle offshore-radio–evenementen georganiseerd op de LV18 en heeft, samen met Pirate BBC Essex in de afgelopen twintig jaar, duizenden bezoekers naar de stad gelokt. Bij eerdere uitzendingen waren onder andere inconische radiomakers als Johnnie Walker, Emperor Rosko, Dave Cash, Keith Skues, Tony Blackburn en vele andere ‘piratenradio’-beroemdheden betrokken. (TB)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1385: Radio WFM, Tineke, Ben Bode (audio)

• Van Vrije Radio Heultje tot We Feel Music: 40 jaar Radio WFM • Groots Lees verder

Ben Bode zal nooit meer een plaatje draaien (audio)

Zopas bereikte ons het bericht - via Paul Rusling - dat Ben Bode is overleden. Lees verder

Terug naar ‘Veronica 828’ (video)

Al is het alweer vele decennia geleden dat de grootste avonturen van zeezenderradio achter ons Lees verder

Oud-Veronica techneut Maarten van der Harst overleden

Het nieuws raakte nu pas bekend, medio december 2021 reeds is Maarten van der Harst Lees verder

Radio Monique, de laatste dame met zeezendersbenen(audio)

Was Radio Mi Amigo de laatste grote Nederlandstalige zeezender? De minder beslagen luisteraar zal, na Lees verder

Blad 989: Qmusic, Caroline, Philip Birch (video)

• Eén luisteraar wint één miljoen* bij Qmusic • Caroline adverteert in Nederlandse OOR • Lees verder

Zendschepen Museum geopend (video)

Zaterdag 4 december werd in Alkmaar het ‘Zendschepen Museum’ geopend. Dat is een onderdeel van Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x