RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Offshore radio-dj’s in de rij voor reünie (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Terwijl in Zeebrugge vanaf vandaag één week lang de ‘Offshore Days’ doorgaat, met in hoofdzaak aandacht voor Mi Amigo, een project dat trouwens werd georganiseerd door de kortegolfzender Radio Mi Amigo International, sluit haast naadloos een andere offshore-radio-reünie daarbij aan. Maar dit keer moeten we daarvoor wel Het Kanaal over.

Op 14 en 15 augustus, in samenwerking met Carillon Wellbeing Radio, is het geluid van de zeezenders nog maar eens terug op de 1476 kHz AM. Naast eerdere succesvolle projecten gaat dit tweedaagse pirate radio-evenement dit jaar opnieuw door op Harwich Quay. Een flink aantal DJ’s komen van heinde en verre om programma’s te presenteren vanaf het gerestaureerde lichtschip LV18 (foto bovenaan). Dit als eerbetoon aan de offshore radio uit de jaren 60 van de vorige eeuw.

Het on-air team staat dit keer onder leiding van Program Director en Trustee Garry Lee. De locatie is niet zomaar gekozen, maar net vanaf die plek, de Ha’penny Pier in Harwich, werden heel wat zendschepen bevoorraad. Het havenstadje is trouwens ook de vaste ligplaats van de LV18. De crew wordt aangevuld met twee Amerikaanse DJ’s en muziekkenners, terwijl ook ex Pirate BBC Essex-presentator Tim Gillett en ex BBC Suffolk-presentator Stephen ‘Foz’ Foster, mee aanschuiven.

Deze tweedaagse is niet enkel te beluisteren, maar ook te zien. De klok rond, vanaf zaterdag 12.00 uur tot zondagnacht 12.00 uur. De uitzending zal eveneens te volgen zijn op de Carillon-radiowebsite. Fans kunnen het zendschip op zondag de 15 augustus ook bezoeken en de nieuwe ‘Pirate Radio Exhibition’ bekijken, die werd gefinancierd door Harwich Haven Authority via de Essex Community Foundation. De tentoonstelling is voorzien van nieuwe interactieve audio/visuele systemen doorheen het hele schip. 

Het eerbetoon aan Radio Caroline, Radio London en verschillende anderen die in de jaren zestig voor de kust van Harwich verschenen en een revolutie teweegbrachten in radio-uitzendingen, is een vervolg op eerdere gelijkaardige reünies vanaf de LV18. Evenementen die telkens enkele duizenden bezoekers lokten.  

° Tekst gaat verder on de filmpjes.

Geschiedenis

In de zomer van 1964 daverde de saaie Britse publieke omroep op haar grondvesten door de lancering van de offshore radiostations Atlanta, Caroline, City en London. Een bom, die nog steeds zorgt voor natrillingen. Daarom wordt in het weekend van 14 en 15 augustus dit tweedaagse evenement georganiseerd in Harwich. Het gerestaureerde erfgoedschip Lightvessel LV18 is de plek van het gebeuren.

Harwich was in die tijd het centrum van deze offshore radio-activiteiten, met duizenden toeristen die op de stranden van Clacton, Walton, Frinton, Harwich en Brightlingsea zaten te luisteren naar hun favoriete DJ’s op transistorradio’s. Op 14 augustus is het 54 jaar geleden dat de Britse regering een einde maakte aan het fenomeen met de Marine Offenses Act, zoals te zien in de film ‘The Boat that Rocked’ (2009), waarin de LV18 ook figureerde tijdens de opnames in Portland, Dorset.

De Pharos Trust heeft eerder enkele zeer succesvolle offshore-radio–evenementen georganiseerd op de LV18 en heeft, samen met Pirate BBC Essex in de afgelopen twintig jaar, duizenden bezoekers naar de stad gelokt. Bij eerdere uitzendingen waren onder andere inconische radiomakers als Johnnie Walker, Emperor Rosko, Dave Cash, Keith Skues, Tony Blackburn en vele andere ‘piratenradio’-beroemdheden betrokken. (TB)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1985: Eerste Radio Monique Top 50 in retrojasje (audio & video)

Zaterdag 18 mei 1985 was een belangrijke datum in de geschiedenis van de zeezender Radio Lees verder

Voorstelling : ‘Zo te sterven op het water ’ (video)

Op 18 juni was er de voorstelling van het nieuwe boek van Leo Weijers (foto Lees verder

Recensie: ‘Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden’

Hij heeft het andermaal waar gemaakt, Leo Weijers, de alleskenner op het gebied van de Lees verder

Blad 1493: Nozema, RadioScape Music, Ross Revenge (video)

• Omroep Zender Museum moet alweer verhuizen • Een nieuwe country-jingleworp van Radio Scape Music Lees verder

Ondanks bijna onmogelijke bevoorradingen toch nog een Mi Amigo Top 50

Het was een woelige zaterdag aan boord van het zendschip de MV Mi Amigo. In Lees verder

Radiozendschip houdt open dagen (video)

Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al Lees verder

Bijzonder Radio Caroline weekend op komst

Een groep dj's die in de jaren '70 op het radiozendschip de MV Mi Amigo Lees verder

Release party nieuw boek Leo Weijers

De release party voor pers en genodigden van ‘Zo te sterven op het water; een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx