RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

OEM 198 is verschenen (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Tip voor de fans van offshore radio en het nog niet verleerd zijn om een mooi, op papier gedrukt tijdschrift vast te houden en – uiteraard – te lezen. De meest recente editie van het ‘Offshore Echos Magazine’ (nummer 198), het enige gedrukte maandblad nog in deze sector, is zopas verschenen. Oerdegelijk als vanouds, boordevol offshore radio nieuws en een hele brok nostalgie met veel foto’s uit die roemruchtige radioperiode.

Deze ‘kerstboomeditie’ telt 58 bladzijden met daarin hoofdrollen voor Radio Caroline en het Zweedse Radio Syd Story (deel 12). Tussenin is er een interview met Paul Hollingdale. (Paul Wynn: 30 maart 1938 – 5 juli 2017). Hij presenteerde op 30 september 1967 het eerste programma op BBC Radio 2. Zijn carrière startte in 1950 op BFN (British Forces Network). Hij werkte in 1962 ook mee aan het Engelstalige Radio Veronica project CNBC. De Brit kan gezien worden als de eerste Engelse zeezender disc jockey. In dit OEM nummer wordt ook teruggekeerd naar 1964 met Colin Nicol, de stichter van Radio Atlanta en later dj bij Radio Caroline en Swinging Radio England. Paul Hollingdale interviewde hem over de begindagen van British offshore radio.

‘Lady in distress’ is een reeks verhalen van Tony Kirk over zijn leven aan boord van de MV Ross Revenge. In dit nummer, deel 1, dat de periode juli 1989 beschrijft waarin Kirk terugkeert naar het zendschip. Hij wilde in eerste instantie een boek te schrijven over zijn periode aan boord, maar dat lukte uiteindelijk niet. Wel bleven een resem verhalen achter, die in deze OEM van start gaan. Wàt gebeurde er echt op de Ross, dertig jaar geleden? Een terugkerende rubriek is ‘Radio Caroline – The 1972 Return‘. Nieuwjaar 1973, de MV Mi Amigo werd naar open zee gesleept en de zender aan boord werd opnieuw aangezet. Een overzicht over wat de Nederlandse kranten toen schreven over die doorstart van Radio Caroline.

Een geschiedenis die al een tijdje wordt vervolgd in OEM is deze van Radio Syd. In deel 12 gaat het voornamelijk over de plannen om ook met tv-uitzendingen te beginnen. Op de cover staat de tv-studio aan boord van de Cheetah II (foto bovenaan- credits: rcsocietysales.co.uk). Verder in nummer 198 is er een interview met Mike Raven. Een neef van Oliver Smedley. De CEO van Radio Atlanta, Mike Raven (Austin Churton Fairman) vervoegde het station vooraleer het in de lucht kwam. Later werkte hij nog bij Radio 390, Radio Luxembourg en BBC Radio One. Hij overleed in 1997. Zijn radiodagen worden verhaald in een historisch interview, bewerkt door David Burton.

Ruime aandacht ook voor de raid op de Ross Revenge van zaterdag 19 augustus 1989 in de rubriek ‘Raiders of the Ross Revenge’. Government Files zijn documenten die door de Britse overheid en rechtbank pas vrijgegeven worden na x-aantal jaren. De meeste worden geheim gehouden voor een periode van dertig jaar. Dat gold ook voor de offshore radio documenten. Sommige van die dossiers zijn nu openbaar gemaakt. Een overzicht van die offshore files leest je in deze OEM-editie.

Een abonnement nemen op OEM is nog steeds mogelijk. (GvD)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Voorstelling : ‘Zo te sterven op het water ’ (video)

Op 18 juni was er de voorstelling van het nieuwe boek van Leo Weijers (foto Lees verder

Recensie: “Fuck de media, red de pers”

Over dit spraakmakende boek van Guido Van Liefferinge zegt Rik Van Cauwelaert in zijn voorwoord: Lees verder

Boek: BV-DAY’ van de mysterieuze Chris Van Gansbeke (video)

Een nieuw boek met een oude 'portatief' op de cover. Het trok meteen onze aandacht. Lees verder

VRT NWS en BRUZZ slaan de handen in elkaar

Sinds deze week neemt VRT NWS webartikels van BRUZZ over op vrtnws.be.

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Tom De Cock: gastheer van ‘De Zomerboekathon’

Tom De Cock (foto bovenaan) die je vooral van de radio moet kennen, heeft ook Lees verder

Blad 1497: DPG Media, Toon Smet, Nostalgie

• De duistere dividendendans van DPG Media • Toon & Kirsten: een MNM-huwelijk • Wallonië: Lees verder

War on talent: Pieter van der Wielen van publieke omroep naar NRC

Hij maakt deze zomer de overstap van de Nederlandse publieke omroep naar NRC, een mediaconcern Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx