fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Ochtendman vertrekt in stijl

Redelijk nationale radioramp in Nederland; Edwin Evers heeft zijn laatste ochtendshow gepresenteerd bij Radio 538. Niet enkel zijn vaste luisterschare was er getuige van, ook de occasionele fan vond de weg naar de commerciële zender, ook nog eens aangevuld met heel veel extra luisteraars, die toch wel eens wilden weten waar al die heisa nu eigenlijk over ging. 

Geen tienduizenden maar miljoenen werkende Nederlanders ontwaakten gedurende 21 jaar met deze ochtendjock en trokken daarna welgemutst naar hun werk. Het zenuwslopende fileleed verdween door zijn humor en door de spitsvondige sidekicks naar de achtergrond. Er werd niet enkel gelachen maar ook flink gehuild. Afgelopen vrijdag 21 december trok Edwin Evers tijdens een marathonuitzending van twaalf uur de deur van 538 voorgoed achter zich dicht.

Marc, Paul, Marco en vele anderen

De laatste keer wakker worden op een onredelijk uur om vervolgers vanuit zijn woonplaats Harderberg de tot Radio 538-weg herdoopte snelweg richting Hilversum te nemen. Bij het betreden van het vertrouwde werkplein melden de journalisten en de televisiestations zich in dichte drommen. Geen enkel spoor van emotie maar vooral genieten van een spetterende finale die om 06:00 uur met ‘This Is The Last Time’ van Keane wordt afgetrapt. Het duurt niet lang vooraleer de eerste bekenden opduiken.

Umberto Tan, de vaste vervanger van Edwin Evers tijdens de zomervakantie, bevestigt tussendoor datgene wat talrijke kranten reeds dagenlang schrijven; De relatie tussen de eigenaar van Radio 538 – televisieproducent Talpa en RTL – bevindt zich in zwaar weer. Zeker nu men volop de kijkcijferhits ‘Dance Dance Dance’, ‘It Takes 2’ en ‘The Voice’ bij SBS onderbrengt. Met een rondje Surinaamse muziek krijgt het gesprek een prettig einde.

Wanneer Marco Borsato en de minister-president Mark Rutte aanschuiven, regent het complimenten. Vooral de zanger reconstrueert hoe zijn muziek aanvankelijk op onbegrip stuitte maar toch bij Edwin Evers met open armen werd ontvangen. De vaak belaagde politicus onderstreept het voordeel van de verkeersproblemen ‘want zo kon men ondanks de soms lompe humor langer maar vooral supergezellig naar de baas van de morgen luisteren’.

Megalomane cijfers en tranen

Als John de Mol de studio betreedt en met statistieken strooit, worden de verdiensten van de vertrekkende ‘koning van de ochtend’ duidelijk. 4088 uitzendingen met 200.000 platen, 698 keer kwam een typetje ter imitatie langs en er werd maar liefst 180.000 keer gelachen. Of hoe de voormalige medewerker van Hitradio Veronica en van Radio 3 tot een fenomeen uitgroeide en de concurrenten continu in de strijd om de gunst van de luisteraars versloeg.

Als Peter Heerschop, naar vrijdagse gewoonte de column ‘Lieve Marianne’ uit zijn pen tovert, wijkt het lachen snel voor spontane emoties. Het team wordt in een rake en in een krachtige stijl, aan de hand van talloze anekdotes, geportretteerd. Het enthousiaste publiek in de overvolle studio wordt er heel stil van en huilt zacht mee. Aangrijpende ogenblikken met een olympische rand, gezien de rechtstreekse uitzendingen van de ochtendshow vanuit het ‘Heineken House’ in de gaststeden zoals Athene, Turijn, Londen, Peking en Sidney. Edwin Evers in een polyvalente rol; die van pretmaker en in die van sportpresentator.

Het verdriet

Naast het schilderij de ‘Ochtendwacht’ sleutelden de medewerkers van de ochtendshow in stilte aan een gigantische verrassing. Onder leiding van ex 538-directeur Erik de Zwart waren een aantal vrienden van de show waarbij Glennis Grace, Gerard Joling, Jan Smit, Guus Meeuwis en radiocollega’s Gerard Ekdom en Giel Beelen in een opnamestudio samen gekomen voor het coveren van ‘We Are The World’ van USA For Africa.

Het eindresultaat werd een pakkend afscheidslied voor Edwin Evers. Hij zelf maakte van de gelegenheid gebruik om het slotwoord van een waanzinnige ‘roadtip’ in het teken van de dankbaarheid te plaatsen. “Lieve mensen, bedankt voor alles en tot ziens!” waarop de groep Blöf het zeer toepasselijke ‘Vreemde wegen’ inzette. (FVM)


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, nederland
Het Avondblad van 23 december (audio)

‘Media Network’ van RNW afgestoft (audio)

M fm verliest veelzijdig radiomaker

Het Avondblad van 22 december (filmpjes)

Het Avondblad van 21 december (audio)

Nostalgische column Hans Knot – 52 (audio)

Sluiten