fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Nulmeting digitale radio: de details

Afgelopen maandag, bij de start van de ‘week van de digitale radio’ werden al de grote lijnen bekendgemaakt van de zogenaamde ‘nulmeting’ over digitale radio in Vlaanderen. Het onderzoeksbureau Ipsos deed deze enquête bij 2.000 Vlamingen tussen 6 september en 12 oktober. Intussen heeft het kabinet Media de volledige resultaten van het onderzoek vrijgegeven.

Een eerste ‘nuttig om weten’ is dat 91 procent van de ondervraagden vandaag thuis toegang heeft tot het internet. 92 procent bezit een tv-toestel met digitale tv, 82 procent bezit een radiotoestel en eveneens 82 procent is in het bezit van een smartphone. Bij de computers valt het op dat 78 procent een draagbare computer (laptop) bezit, 63 procent een tablet en ‘slechts’ 46 procent heeft een vaste computer.

We fietsen even door de andere conclusies:

 • 25% van de Vlamingen beweert spontaan dat ze DAB+ kennen. Bijna 3 op 4 onder hen kan spontaan iets correct vertellen over DAB+
 • De bekendheid van DAB+ is het hoogst bij mannen en bij de 25- tot 34- jarigen. Ook Vlamingen behorend tot de hogere sociale klassen zijn meer vertrouwd met DAB+. Bij de 65+ers is de kennis opvallend lager ten opzichte van de andere leeftijdsgroepen.
 • De bekendheid van DAB+ stijgt in alle leeftijdsgroepen quasi evenveel door toevoeging van de definitie. Meer dan 60% van de 25-34 jarigen kent DAB+, slechts 26% bij de 65+ers. Als belangrijkste voordelen worden gezien: een betere geluidskwaliteit en dat je overal je favoriete radiozender kunt beluisteren.
 • De Vlamingen die DAB+ al kennen zijn meer overtuigd van alle voordelen, waarbij tot 70% het goed ontvangen van hun favoriete radiozenders en de digitale geluidskwaliteit als belangrijk aanziet. Jongeren (-25 jarigen) vinden alle voordelen van DAB+ belangrijker dan de oudere generaties.
 • 7% van de Vlamingen heeft al een DAB+ toestel; 11% heeft een positieve aankoopintentie t.o.v. een DAB+ toestel. Daarnaast is er nog 20 procent die antwoordt met ‘misschien’. 62% geeft aan dat ze op dit moment waarschijnlijk tot zeker niét zullen overgaan tot een aankoop van een DAB+ toestel. De aankoopintentie is het hoogst bij de ondervraagden die al van DAB+ hadden gehoord.
 • Luisteren via internet of digitale tv (dTV) teert in dezelfde mate op de voordelen van digitaal luisteren via DAB+. De favoriete radiozender(s) zijn makkelijker te vinden, overal goed te ontvangen via internet of digitale TV, wat bij FM niet het geval is, de digitale geluidskwaliteit via internet of digitale TV is beter dan via FM. In mindere mate spelen ook de ruimere keuze aan stations en de extra informatie (via tekst en/of beeld) een rol.
 • De voordelen rond gebruiksvriendelijkheid en meer info/ meer zenders worden belangrijker geacht bij luisteren via internet en dTV, gedreven door een hogere vertrouwdheid met de technologie.
 • 70% van de Vlamingen kent een vorm van digitale radio hetzij radio luisteren via internet of dTV, hetzij radio luisteren via DAB+
 • 89% van de Vlamingen heeft “de voorbije maanden” naar de radio geluisterd. Dat deden ze via FM (81%), een vorm van digitale radio (in totaliteit 50%), via internet (33%), via digitale TV (29%), DAB+ (8%), analoge kabel 11 (%). 11 procent verklaarde de voorbije maanden geen enkele vorm van radio te hebben opgezet.
 • 76% van de Vlamingen luistert op een gemiddelde dag naar radio. De gemiddelde Vlaming luistert dagelijks 3 uur en 29 minuten naar radio.
 • 3/4e van die radiotijd gebruikt men de klassieke FM-radio. 21% van de tijd gebruikt men een vorm van digitale radio (12% internet, 6% digitale tv en 3% DAB+).
 • Digitaal luisteren neemt al 38% van het totale luistervolume in beslag bij 12-24 jarigen en dat daalt naarmate de leeftijd stijgt. Bij 65+ers is slechts 12% van het luistervolume via een digitale drager.
 • De luisterfrequentie via DAB+ sluit nauwer aan bij het luistergedrag via FM dan bv. luisteren via internet of dTV.
 • Amper drie procent geeft aan al een mogelijke ‘campagne’ te hebben opgemerkt over digitale radio, dit voornamelijk via radio zelf.

De volledige toelichting bij het onderzoek vind je hier.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
In Nederland is de AudioMonitor 2019 verschenen. Dat is een tweejaarlijks onderzoek van de Stichting
De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10
Enkele paneldebatten tijdens de toonaangevende IFA-beurs in Berlijn – de belangrijkste Europese beurs voor consumentenelektronica
Duitsland: DAB+ beleeft momentum Australië: kaap van vijf miljoen toestellen gerond Duitsland: Stilte over tweede
90's herleven op Linkeroever. Maar u moet er wel voor doen om erbij te zijn!
Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in
Zwitserland: definitief einde van FM in 2024, maar wellicht al twee jaar eerder Zuid-Tirol: plan
Wasmachines, vaatwassers, een flatscreen televisie, allemaal gebruiken ze (te)veel stroom, maar radio-ontvangers toch niet? Maar

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Patrick MoedbeckBart Vandenbroucke Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Bart Vandenbroucke
Lid
Bart Vandenbroucke

DAB+ klinkt helemaal niet beter dan standaard FM en de ontvangst is ondermaats !

Patrick Moedbeck
Gast
Patrick Moedbeck

Ik ben het niet helemaal eens met de stelling van Bart. DAB+ geeft wel degelijk een meerwaarde, geen storingen meer door andere zenders en de geluidskwaliteit is beter. De ontvangst van het aantal DAB+ zenders is sterk afhankelijk van waar je luistert en de combinatie van tuner met antenne. Gisterenavond kon ik een record aantal stations perfect beluisteren met vierkleuren logo en info. Blijkbaar spelen, net als bij AM en FM de weersomstandigheden een belangrijke rol, vandaag geen ontvangst van bijvoorbeeld NPO en andere (commerciële) zenders uit Nederland.

Meer in Actueel
Europees Parlement verplicht digitale autoradio

Het Avondblad van 14 november (video)

DVB-T: schakelt VRT drie maanden te vroeg uit?

Ierland krijgt voorlopig niet meer FM-zenders

Het Avondblad van 13 november (video)

Comeback van ‘Het Land van Hoogland’ (video)

Sluiten