fbpx

RadioVisie

 • .
  .

Nulmeting digitale radio: de details

Afgelopen maandag, bij de start van de ‘week van de digitale radio’ werden al de grote lijnen bekendgemaakt van de zogenaamde ‘nulmeting’ over digitale radio in Vlaanderen. Het onderzoeksbureau Ipsos deed deze enquête bij 2.000 Vlamingen tussen 6 september en 12 oktober. Intussen heeft het kabinet Media de volledige resultaten van het onderzoek vrijgegeven.

Een eerste ‘nuttig om weten’ is dat 91 procent van de ondervraagden vandaag thuis toegang heeft tot het internet. 92 procent bezit een tv-toestel met digitale tv, 82 procent bezit een radiotoestel en eveneens 82 procent is in het bezit van een smartphone. Bij de computers valt het op dat 78 procent een draagbare computer (laptop) bezit, 63 procent een tablet en ‘slechts’ 46 procent heeft een vaste computer.

We fietsen even door de andere conclusies:

 • 25% van de Vlamingen beweert spontaan dat ze DAB+ kennen. Bijna 3 op 4 onder hen kan spontaan iets correct vertellen over DAB+
 • De bekendheid van DAB+ is het hoogst bij mannen en bij de 25- tot 34- jarigen. Ook Vlamingen behorend tot de hogere sociale klassen zijn meer vertrouwd met DAB+. Bij de 65+ers is de kennis opvallend lager ten opzichte van de andere leeftijdsgroepen.
 • De bekendheid van DAB+ stijgt in alle leeftijdsgroepen quasi evenveel door toevoeging van de definitie. Meer dan 60% van de 25-34 jarigen kent DAB+, slechts 26% bij de 65+ers. Als belangrijkste voordelen worden gezien: een betere geluidskwaliteit en dat je overal je favoriete radiozender kunt beluisteren.
 • De Vlamingen die DAB+ al kennen zijn meer overtuigd van alle voordelen, waarbij tot 70% het goed ontvangen van hun favoriete radiozenders en de digitale geluidskwaliteit als belangrijk aanziet. Jongeren (-25 jarigen) vinden alle voordelen van DAB+ belangrijker dan de oudere generaties.
 • 7% van de Vlamingen heeft al een DAB+ toestel; 11% heeft een positieve aankoopintentie t.o.v. een DAB+ toestel. Daarnaast is er nog 20 procent die antwoordt met ‘misschien’. 62% geeft aan dat ze op dit moment waarschijnlijk tot zeker niét zullen overgaan tot een aankoop van een DAB+ toestel. De aankoopintentie is het hoogst bij de ondervraagden die al van DAB+ hadden gehoord.
 • Luisteren via internet of digitale tv (dTV) teert in dezelfde mate op de voordelen van digitaal luisteren via DAB+. De favoriete radiozender(s) zijn makkelijker te vinden, overal goed te ontvangen via internet of digitale TV, wat bij FM niet het geval is, de digitale geluidskwaliteit via internet of digitale TV is beter dan via FM. In mindere mate spelen ook de ruimere keuze aan stations en de extra informatie (via tekst en/of beeld) een rol.
 • De voordelen rond gebruiksvriendelijkheid en meer info/ meer zenders worden belangrijker geacht bij luisteren via internet en dTV, gedreven door een hogere vertrouwdheid met de technologie.
 • 70% van de Vlamingen kent een vorm van digitale radio hetzij radio luisteren via internet of dTV, hetzij radio luisteren via DAB+
 • 89% van de Vlamingen heeft “de voorbije maanden” naar de radio geluisterd. Dat deden ze via FM (81%), een vorm van digitale radio (in totaliteit 50%), via internet (33%), via digitale TV (29%), DAB+ (8%), analoge kabel 11 (%). 11 procent verklaarde de voorbije maanden geen enkele vorm van radio te hebben opgezet.
 • 76% van de Vlamingen luistert op een gemiddelde dag naar radio. De gemiddelde Vlaming luistert dagelijks 3 uur en 29 minuten naar radio.
 • 3/4e van die radiotijd gebruikt men de klassieke FM-radio. 21% van de tijd gebruikt men een vorm van digitale radio (12% internet, 6% digitale tv en 3% DAB+).
 • Digitaal luisteren neemt al 38% van het totale luistervolume in beslag bij 12-24 jarigen en dat daalt naarmate de leeftijd stijgt. Bij 65+ers is slechts 12% van het luistervolume via een digitale drager.
 • De luisterfrequentie via DAB+ sluit nauwer aan bij het luistergedrag via FM dan bv. luisteren via internet of dTV.
 • Amper drie procent geeft aan al een mogelijke ‘campagne’ te hebben opgemerkt over digitale radio, dit voornamelijk via radio zelf.

De volledige toelichting bij het onderzoek vind je hier.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Er is ‘leven’ op de 107 in Antwerpen

Sinds kort is er ‘leven’ op de 107 in Antwerpen Stad (en een beetje verder). Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio)

Ik heb deze ochtend de kalenders voor 2019 al klaar gelegd. Morgen ga ik ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart Vandenbroucke
Bart Vandenbroucke
15 november 2018 - 11:15 11:15

DAB+ klinkt helemaal niet beter dan standaard FM en de ontvangst is ondermaats !

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
16 november 2018 - 16:32 16:32
Antwoord aan  Bart Vandenbroucke

Ik ben het niet helemaal eens met de stelling van Bart. DAB+ geeft wel degelijk een meerwaarde, geen storingen meer door andere zenders en de geluidskwaliteit is beter. De ontvangst van het aantal DAB+ zenders is sterk afhankelijk van waar je luistert en de combinatie van tuner met antenne. Gisterenavond kon ik een record aantal stations perfect beluisteren met vierkleuren logo en info. Blijkbaar spelen, net als bij AM en FM de weersomstandigheden een belangrijke rol, vandaag geen ontvangst van bijvoorbeeld NPO en andere (commerciële) zenders uit Nederland.

ONL11021
ONL11021
29 december 2020 - 18:24 18:24
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

Van zodra je met zenders bezig bent en dus via de ” ether ” ben je altijd gebonden aan bepaalde fysische en atmosferische wetten. Zo kan het signaal ’s morgens en ’s avonds sterker zijn dan overdag ( zon ) , of nog , verdere zenders kunnen ( tijdelijk ) ontvangen worden. Het is bij DAB+ de bedoeling om meer lokaal te werken en ook met verticale polarisatie voor mobiele en/of draagbare toestellen. Het ontvangen van meerdere zendlocaties (SFN) maakt juist de ontvangst sterker en dus ook stabieler. In de auto , of thuis ( isolatie van de muren ) kan door de lage antenne opstelling en het reliëf soms het signaal wegvallen ( schaduw zones ). De exploitant tracht dit op te vangen met meerdere zendmasten in die regio’s te plaatsen. Denk aan het begin van de GSM in de jaren 90 , toen was er ook niet overal dekking.Dit is nu ook sterk verbeterd.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Dick is (nog steeds) radio actief – 9 (audio)

Europees Parlement verplicht digitale autoradio

Het Avondblad van 14 november (video)

Sluiten