De Belgische dames Pauline Augustyn en Tinneke van Ransbeeck zijn de winnaars van de Nederlandse NTR Podcastprijs 2022 geworden. Dat is een prijs speciaal voor zij die een journalistieke- of kunstopleiding in Nederland of België volgen. Uit alle inzendingen werden tien programma’s genomineerd. Een onafhankelijke vakjury bepaalde welke van de nominaties in aanmerking kwamen.
De podcasts van Pauline Augustyn en Tinneke van Ransbeeck werden beloond met respectievelijk de eerste en de tweede prijs. In een spannende finale moesten ze het opnemen tegen acht andere genomineerde jonge podcastmakers uit beide Lage Landen. De finale vond zondag jongstleden plaats in Tivoli Vredenburg in Utrecht, tijdens het NPO Podcastevent.
° De NTR is een publieke onafhankelijk omroep met wettelijke taken, zonder leden, ontstaan uit een fusie van NPS, Teleac en RVU. Zij streven ernaar om inspirerende programma’s te maken, die een bijdrage leveren aan de persoonlijke groei van mensen.
Kinderdroom waarmaken
Pauline Augustyn maakte met ‘Le village des fous’ een gedramatiseerde documentaire over een onverklaarbare gekkenplaag in een Frans dorpje in 1951. ‘Gedurfd en tof,’ noemde de jury deze inzending in haar juryrapport. ‘De semi-fictieve vorm is intrigerend, de acteurs zijn overtuigend en het geluidsontwerp mooi en gelaagd.’ Met veel enthousiasme kende de jury Pauline de eerste prijs toe.
° Pauline Augustyn studeert radio aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van haar diploma Taal- en Letterkunde aan de UGent, ging ze alsnog voor haar kinderdroom: radiomaakster worden. Naast haar studie, maakt ze momenteel podcasts voor Brussels Jazz Alert en heeft ze een reeks gemaakt in opdracht van Brussels Jazz Weekend.
Nog meer Belgische trots
De tweede prijs ging naar Tinneke van Ransbeeck voor haar documentaire ‘Stormjager’, over drie Nederlanders die op onweer en tornado’s jagen. Volgens de jury ‘een inzending met veel lucht en humor, kleurrijke figuren en een poëtische vertelwijze.’ De eveneens uit Brussel afkomstige studente volgt nog steeds de afdeling radio aan het RITCS School of Arts.
Er was ook nog een publieksprijs die de uit Oud-Herverlee afkomstige Lieselot Mariën in ontvangst mocht nemen. Zij had met het verhaal ‘Roshi’, over een zwerm bijen en de verdwijning van een zenleraar, beduidend meer stemmen binnengehaald dan de overige producties. Lieslot is om den brode schrijver en audiomaker. Ze studeerde filosofie en rechten.
Tot slot reikte de Dutch Directors Guild ook een prijs uit. Rokhaya Seck uit Amsterdam, die het verhaal ‘De ik-en-mijn-pik-man maakte’, kreeg een coachingsbon waarmee zij begeleiding van een ervaren maker kan krijgen bij haar verdere carrière.
° Alle genomineerde inzendingen, aangevuld met interviews met de makers, zijn terug te luisteren in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs.
° Foto bovenaan: Vlnr: Tinneke van Ransbeeck, Pauline Augustyn, Rokhaya Seck en Lieselot Mariën (credits: NTR).