fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

NRJ Vlaanderen nu ook op DAB+

NRJ Vlaanderen werd vanmiddag toegevoegd aan de DAB+ multiplex Vlaanderen 2 van Norkring. Dat brengt het aantal stations op die mux nu op drie. Het signaal wordt eveneens doorgegeven aan 96 kbp/s.

Slim gezien is alvast dat de schermaanduiding werd ingevuld als “ N R J”. Door die – blijkbaar opzettelijke – spatie voor de N verschijnt het station bij een herscan meteen helemaal bovenaan in de alfabetische lijst van DAB+ stations en niet naast de Waalse NRJ Belgique (voor wie die in Vlaanderen kan ontvangen).

Al blijft het voor de rest wel bijna pijnlijk stil op vlak van communicatie rond deze tweede commerciële mux. Op de gespecialiseerde radionieuwssites na maakte nog geen enkele Vlaamse krant of mainstream-medium melding van de start van deze mux. Zenderoperator Norkring zwijgt ook in alle talen over hoeveel zenders al in de lucht zijn of welke dekking er momenteel wordt bereikt. Uit de vele reacties blijkt wel dat de ontvangst van 5A/5D zeker nog niet kan tippen aan die van 11A.

Meer nog: op de officiële website van het verzamelde speelveld van DAB+ in Vlaanderen is er van de nieuwe mux noch van de drie toegevoegde stations (Stadsradio Vlaanderen, Tomorrowland One World Radio en NRJ) enige sprake of vermelding. De website is blijkbaar al maanden, sinds de week van de digitale radio, niet meer geactualiseerd. Dat merk je onder meer aan het oude logo van Studio Brussel dat nog steeds wordt gebruikt.


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over NRJ Vlaanderen

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Vanaf maandag 7 oktober trekt NRJ erop uit. Zeven weken lang worden achtereenvolgens Antwerpen, Hasselt,
NRJ start met podcast-serie 'Taxi Toon' Ondanks het feit dat het marktaandeel van NRJ in
Netwerkradio NRJ Vlaanderen presenteert dit najaar enkele nieuwigheden in de programmatie. Emma Salden Emma Salden,
NRJ raakt blijkbaar niet uit de startblokken Een periode van negen maanden  Begin 2018 startte
Meer luisteraars? Ga ze thuis overtuigen met een BBQ! NRJ wordt 25 (in Wallonië) -
Deze ochtend, maandag 17 juni, kozen Flip Kowlier en DVTCH NORRIS Antwerpenaar Astro als winnaar
We schreven het al eerder deze week: ‘Wie het breed heeft, laat het breed hangen’.
NRJ gaat alweer op zoek naar talent. Tijdens de eerste editie van ‘NRJ Open Mic’ werd

11
Reageer op dit artikel

avatar
5 Aantal reacties
6 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
8 Personen die reageerden
Luc Van CoillieKennerJohan StuerJohanINDI Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Johan Stuer
Lid

Vandaag heeft Norkring blijkbaar ook de zender van Sint-Niklaas aangezet voor het 5A gedeelte van de mux.
Het signaal van 5A was hier gewoon te zwak en nam hij het signaal van 5D van Antwerpen.
Dat is blijkbaar nu verholpen.

Johan
Gast
Johan

is Egem eigenlijk al actief, want noch in tielt, noch in aalter ontvang ik geen enkele van de zenders, tenzij dat het met heel beperkt vermogen zou zijn…

Johan Stuer
Lid

Er zijn tot nu toe nergens gegevens te vinden ,van hoeveel zendmasten en hun vermogen reeds in dienst zijn voor 5A/5D,

Dat de zender van Sint-Niklaas vrijdag on line was heb ik toevallig ondervonden, doordat ik in de ondergrondse parkeergarage nu ineens wel ontvangst had, en 100 % ook.
Je zal het zelf moeten ondervinden denk ik.

Ik heb wel de indruk dat ze slechts stapsgewijs hun zenders in dienst nemen, zo was dit ook het geval bij 11A.

Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

Zou het kunnen dat er (maar) één technische ploeg is, die bepaalde fysische werkzaamheden aan de zenders uitvoert, om de omschakeling van 12A naar 5A/5D te realiseren? Tot nu toe kwam zowat 1 zender per werkdag actief op 5A/5D.
Door dan maar met een beperkt vermogen op te starten, kan men tijdelijk een duidelijker beeld detecteren van de ontvangst per individuele zender (geen overlapping van het signaal met dat van andere buurzenders). Later wordt dan het volle vermogen ingezet om tot een 100%-dekking van de beoogde regio te komen.

Kenner
Gast
Kenner

Alles kan, alleen is er geen omschakeling van 12A naar 5A/5D…

Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

12A (VRT-mux) wordt niet meer door Norkring verdeeld (hun concessie liep officieel ten einde op 5 maart 2019), maar door de nieuwe zenderexploitant Broadcast Partners. Hierdoor komen die Norkring-zenders in principe vrij.
Deze zouden dus kunnen worden ingezet om de nieuwe mux 5A/5D (“Vlaanderen 2”) op te starten met andere programma’s. Dit is actueel aan het gebeuren: geleidelijk worden nieuwe stations in de mux operationeel. De exploitatieconcessie (15 jaar) voor 5A/5D ligt bij Norkring. Die moet zelfs contractueel begin 2019 deze 5A/5D opstarten.
Doordat die bedrijven een niet zo open politiek voeren qua info naar het publiek, moeten wij het doen met allerhande vaststellingen door luisteraars, om hieruit bepaalde ‘logische’ conclusies te trekken. Verkeerde interpretaties zijn dus steeds mogelijk.

Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

Onprettig neveneffect sinds het aanzetten door Norkring van mux “Vlaanderen 2” op 5A/5D in Gent (Boekentoren?; Belgacomtoren?) op maandag 11/03/2019: erge storing op het analoge kabeltelevisie-kanaal E5 (175,25 MHz) van Telenet, waarop het regionale TV-station “AVS” wordt doorgegeven.
Dit komt door praktisch onvermijdelijke instraling, op nochtans goed geïsoleerde bekabeling, in een dakappartement, 9 verdiepingen hoog.
Deze Norkring-zender werd tot afgelopen maandag ingezet om de VRT-multiplex op 12A (223,936 MHz) uit te stralen. Tot dan ondervond het anologe Telenet-kanaal “Play Sports” op kanaal E12 (224,25 MHz) diezelfde hevige storing.
Sinds zenderexploitant Broadcast Partners de VRT-mux op 12A uitstraalt, is er nog steeds storing op dit Telenet-kanaal, maar veel minder.
Waar zou overigens deze zender voor Gent en omgeving staan? (hoogspanningsmast in het Havengebied?). Wie heeft hierover info?
Sinds het opstarten van de commerciële mux “Vlaanderen 1” op 11A (216,928 MHz) door Norkring (halfweg januari 2018 in Gent), wordt ook het analoge Telenet-kanaal “Canvas” op kanaal E11 (217,25 MHz) behoorlijk erg gestoord.

sieuw eddy
Gast
sieuw eddy

kan nu alles beter ontvangen van5a/5d in wevelgem hebben bellegem(kortrijk) opgestart vandaag en ook nrj is er bij gekomen.

INDI
Gast
INDI

En vandaag was het de beurt aan zender Oostvleteren. Zo te zien kan de uitrol nu vlot gaan, nu VRT verdwenen is bij Norkring.

Kevin
Gast
Kevin

De ontvangst van multiplex Vlaanderen 2 is de afgelopen dagen in het Hageland in ieder geval fors verbeterd. Ik vermoed dat Norkring de zender in Attenrode nu ook heeft aangestoken of versterkt. Waar ik vroeger enkel boven ontvangst had (en dan beperkt), nu ook beneden zonder problemen volle ontvangst.

Jos
Gast
Jos

dure prijzen, duistere communicatie. T’ja niet van te schrikken dat dan een grote klant (VRT) naar de concurentie gaat. Benieuwd hoelang al deze commerciele zenders de hoge huurprijzen blijven betalen aan NK. VBRO heeft het ook al lastig en in het verleden was er nog Zen FM, Radio Stad en FG die het niet meer konden betalen. Blijkbaar geen succesformule deze Norkring.

Meer in Actueel
Het Avondblad van 14 maart (video)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (7)

Een ‘Green Day’ bij NRJ (video)

Het ochtendblad van 14 maart

Het Avondblad van 13 maart (video)

Nederland: ‘Michael Jackson moet op radio blijven’

Sluiten