RadioVisie

  • .
    .

NRJ Vlaanderen nu ook op DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

NRJ Vlaanderen werd vanmiddag toegevoegd aan de DAB+ multiplex Vlaanderen 2 van Norkring. Dat brengt het aantal stations op die mux nu op drie. Het signaal wordt eveneens doorgegeven aan 96 kbp/s.

Slim gezien is alvast dat de schermaanduiding werd ingevuld als “ N R J”. Door die – blijkbaar opzettelijke – spatie voor de N verschijnt het station bij een herscan meteen helemaal bovenaan in de alfabetische lijst van DAB+ stations en niet naast de Waalse NRJ Belgique (voor wie die in Vlaanderen kan ontvangen).

Al blijft het voor de rest wel bijna pijnlijk stil op vlak van communicatie rond deze tweede commerciële mux. Op de gespecialiseerde radionieuwssites na maakte nog geen enkele Vlaamse krant of mainstream-medium melding van de start van deze mux. Zenderoperator Norkring zwijgt ook in alle talen over hoeveel zenders al in de lucht zijn of welke dekking er momenteel wordt bereikt. Uit de vele reacties blijkt wel dat de ontvangst van 5A/5D zeker nog niet kan tippen aan die van 11A.

Meer nog: op de officiële website van het verzamelde speelveld van DAB+ in Vlaanderen is er van de nieuwe mux noch van de drie toegevoegde stations (Stadsradio Vlaanderen, Tomorrowland One World Radio en NRJ) enige sprake of vermelding. De website is blijkbaar al maanden, sinds de week van de digitale radio, niet meer geactualiseerd. Dat merk je onder meer aan het oude logo van Studio Brussel dat nog steeds wordt gebruikt.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radionajaar van 2022: NRJ

Na vier jaar weten we dat ze bij NRJ Vlaanderen vooral goed zijn in het Lees verder

NRJ Vlaanderen en de fabel van Animal Farm

NRJ verdubbelt deze zomer je energie, door zelf zijn inspanningen te halveren. Il faut le Lees verder

NRJ: special olympics atleet kiest de muziek (video)

Afgelopen vrijdag - 29 april - was DJ Jack Amai M’n Klak, beter bekend als Lees verder

Gers Pardoel gaf vaderlijk advies aan NRJ-luisteraar Davy (video)

NRJ-luisteraar Davy Dirix zal vrijdag 1 april niet snel vergeten. De 29-jarige Antwerpenaar wordt binnenkort Lees verder

NRJ serveert een tutorial for life…

‘You can go the distance, you can go the mile.’ The Script wist het al Lees verder

Zwarte panter stopt blonde Angèle in een… bol

NRJ liet vorige week officieel weten dat ze winnende luisteraars op citytrip stuurt naar zotte Lees verder

Adele op 1 in NRJ’s ‘2000 sinds 2000’

De generatie die opgroeide met de hits van 2000 tot nu heeft z’n stem laten Lees verder

A high level of NRJ

NRJ France en hun wereldwijde filialen hebben hun jingle-pakket uitgebreid met een nieuwe reeks stationsidentificaties, Lees verder

Meer over NRJ Vlaanderen

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan Stuer
15 maart 2019 - 23:03 23:03

Vandaag heeft Norkring blijkbaar ook de zender van Sint-Niklaas aangezet voor het 5A gedeelte van de mux.
Het signaal van 5A was hier gewoon te zwak en nam hij het signaal van 5D van Antwerpen.
Dat is blijkbaar nu verholpen.

Johan
Johan
16 maart 2019 - 18:30 18:30
Antwoord aan  Johan Stuer

is Egem eigenlijk al actief, want noch in tielt, noch in aalter ontvang ik geen enkele van de zenders, tenzij dat het met heel beperkt vermogen zou zijn…

Johan Stuer
16 maart 2019 - 22:07 22:07
Antwoord aan  Johan

Er zijn tot nu toe nergens gegevens te vinden ,van hoeveel zendmasten en hun vermogen reeds in dienst zijn voor 5A/5D,

Dat de zender van Sint-Niklaas vrijdag on line was heb ik toevallig ondervonden, doordat ik in de ondergrondse parkeergarage nu ineens wel ontvangst had, en 100 % ook.
Je zal het zelf moeten ondervinden denk ik.

Ik heb wel de indruk dat ze slechts stapsgewijs hun zenders in dienst nemen, zo was dit ook het geval bij 11A.

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
17 maart 2019 - 12:38 12:38
Antwoord aan  Johan Stuer

Zou het kunnen dat er (maar) één technische ploeg is, die bepaalde fysische werkzaamheden aan de zenders uitvoert, om de omschakeling van 12A naar 5A/5D te realiseren? Tot nu toe kwam zowat 1 zender per werkdag actief op 5A/5D.
Door dan maar met een beperkt vermogen op te starten, kan men tijdelijk een duidelijker beeld detecteren van de ontvangst per individuele zender (geen overlapping van het signaal met dat van andere buurzenders). Later wordt dan het volle vermogen ingezet om tot een 100%-dekking van de beoogde regio te komen.

Kenner
Kenner
18 maart 2019 - 11:16 11:16
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Alles kan, alleen is er geen omschakeling van 12A naar 5A/5D…

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
18 maart 2019 - 14:20 14:20
Antwoord aan  Kenner

12A (VRT-mux) wordt niet meer door Norkring verdeeld (hun concessie liep officieel ten einde op 5 maart 2019), maar door de nieuwe zenderexploitant Broadcast Partners. Hierdoor komen die Norkring-zenders in principe vrij.
Deze zouden dus kunnen worden ingezet om de nieuwe mux 5A/5D (“Vlaanderen 2”) op te starten met andere programma’s. Dit is actueel aan het gebeuren: geleidelijk worden nieuwe stations in de mux operationeel. De exploitatieconcessie (15 jaar) voor 5A/5D ligt bij Norkring. Die moet zelfs contractueel begin 2019 deze 5A/5D opstarten.
Doordat die bedrijven een niet zo open politiek voeren qua info naar het publiek, moeten wij het doen met allerhande vaststellingen door luisteraars, om hieruit bepaalde ‘logische’ conclusies te trekken. Verkeerde interpretaties zijn dus steeds mogelijk.

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
15 maart 2019 - 04:52 04:52

Onprettig neveneffect sinds het aanzetten door Norkring van mux “Vlaanderen 2” op 5A/5D in Gent (Boekentoren?; Belgacomtoren?) op maandag 11/03/2019: erge storing op het analoge kabeltelevisie-kanaal E5 (175,25 MHz) van Telenet, waarop het regionale TV-station “AVS” wordt doorgegeven.
Dit komt door praktisch onvermijdelijke instraling, op nochtans goed geïsoleerde bekabeling, in een dakappartement, 9 verdiepingen hoog.
Deze Norkring-zender werd tot afgelopen maandag ingezet om de VRT-multiplex op 12A (223,936 MHz) uit te stralen. Tot dan ondervond het anologe Telenet-kanaal “Play Sports” op kanaal E12 (224,25 MHz) diezelfde hevige storing.
Sinds zenderexploitant Broadcast Partners de VRT-mux op 12A uitstraalt, is er nog steeds storing op dit Telenet-kanaal, maar veel minder.
Waar zou overigens deze zender voor Gent en omgeving staan? (hoogspanningsmast in het Havengebied?). Wie heeft hierover info?
Sinds het opstarten van de commerciële mux “Vlaanderen 1” op 11A (216,928 MHz) door Norkring (halfweg januari 2018 in Gent), wordt ook het analoge Telenet-kanaal “Canvas” op kanaal E11 (217,25 MHz) behoorlijk erg gestoord.

sieuw eddy
sieuw eddy
14 maart 2019 - 21:18 21:18

kan nu alles beter ontvangen van5a/5d in wevelgem hebben bellegem(kortrijk) opgestart vandaag en ook nrj is er bij gekomen.

INDI
INDI
15 maart 2019 - 20:12 20:12
Antwoord aan  sieuw eddy

En vandaag was het de beurt aan zender Oostvleteren. Zo te zien kan de uitrol nu vlot gaan, nu VRT verdwenen is bij Norkring.

Kevin
Kevin
14 maart 2019 - 18:21 18:21

De ontvangst van multiplex Vlaanderen 2 is de afgelopen dagen in het Hageland in ieder geval fors verbeterd. Ik vermoed dat Norkring de zender in Attenrode nu ook heeft aangestoken of versterkt. Waar ik vroeger enkel boven ontvangst had (en dan beperkt), nu ook beneden zonder problemen volle ontvangst.

Jos
Jos
14 maart 2019 - 17:39 17:39

dure prijzen, duistere communicatie. T’ja niet van te schrikken dat dan een grote klant (VRT) naar de concurentie gaat. Benieuwd hoelang al deze commerciele zenders de hoge huurprijzen blijven betalen aan NK. VBRO heeft het ook al lastig en in het verleden was er nog Zen FM, Radio Stad en FG die het niet meer konden betalen. Blijkbaar geen succesformule deze Norkring.

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx