fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

NRJ Vlaanderen nu ook op DAB+

NRJ Vlaanderen werd vanmiddag toegevoegd aan de DAB+ multiplex Vlaanderen 2 van Norkring. Dat brengt het aantal stations op die mux nu op drie. Het signaal wordt eveneens doorgegeven aan 96 kbp/s.

Slim gezien is alvast dat de schermaanduiding werd ingevuld als “ N R J”. Door die – blijkbaar opzettelijke – spatie voor de N verschijnt het station bij een herscan meteen helemaal bovenaan in de alfabetische lijst van DAB+ stations en niet naast de Waalse NRJ Belgique (voor wie die in Vlaanderen kan ontvangen).

Al blijft het voor de rest wel bijna pijnlijk stil op vlak van communicatie rond deze tweede commerciële mux. Op de gespecialiseerde radionieuwssites na maakte nog geen enkele Vlaamse krant of mainstream-medium melding van de start van deze mux. Zenderoperator Norkring zwijgt ook in alle talen over hoeveel zenders al in de lucht zijn of welke dekking er momenteel wordt bereikt. Uit de vele reacties blijkt wel dat de ontvangst van 5A/5D zeker nog niet kan tippen aan die van 11A.

Meer nog: op de officiële website van het verzamelde speelveld van DAB+ in Vlaanderen is er van de nieuwe mux noch van de drie toegevoegde stations (Stadsradio Vlaanderen, Tomorrowland One World Radio en NRJ) enige sprake of vermelding. De website is blijkbaar al maanden, sinds de week van de digitale radio, niet meer geactualiseerd. Dat merk je onder meer aan het oude logo van Studio Brussel dat nog steeds wordt gebruikt.


Amptec

Meer over NRJ Vlaanderen

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Tourist LeMC wordt (even) DJ bij NRJ

Hiphop, R&B en rap first, zijn de ingrediënten in oktober bij NRJ. Met op vrijdag Lees verder

Oktober is hiphop-maand bij NRJ

Hiphop, R&B en rap first, nog de hele maand oktober bij NRJ. Met op vrijdag Lees verder

FM-licentie Energy Hamburg 10 jaar verlengd

De Duitse Medienanstalt Hamburg/Schleswig-Holstein (MA HSH) heeft de FM-vergunning van Energy Hamburg alsnog met tien Lees verder

NRJ: een duik in 30 jaar (Belgische) hiphop

De hele maand oktober krijgt NRJ de stempel ‘NRJ hiphop’, met niets dan... hiphop, R&B Lees verder

Julie Vermeire: onverwacht de nationale pers gehaald als radiomaker

Als radiomaker heb je beduidend minder kans om op te vallen in de reguliere pers. Lees verder

TheColorGrey! Laatste gast in ‘NRJ Terrazza’

Zelfs in c-tijden vliegt de tijd. Dat weten ze inmiddels ook bij NRJ want het Lees verder

De ‘kickstart’ van NRJ

Na de betere CIM-cijfers van afgelopen week staat het team van het NRJ-netwerk klaar voor Lees verder

NRJ-najaar start op 17 augustus (video)

NRJ Vlaanderen stelde deze voormiddag zoomgewijs de programmatie voor die op 17 augustus in voege Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan Stuer
15 maart 2019 - 23:03 23:03

Vandaag heeft Norkring blijkbaar ook de zender van Sint-Niklaas aangezet voor het 5A gedeelte van de mux.
Het signaal van 5A was hier gewoon te zwak en nam hij het signaal van 5D van Antwerpen.
Dat is blijkbaar nu verholpen.

Johan
Johan
16 maart 2019 - 18:30 18:30
Antwoord aan  Johan Stuer

is Egem eigenlijk al actief, want noch in tielt, noch in aalter ontvang ik geen enkele van de zenders, tenzij dat het met heel beperkt vermogen zou zijn…

Johan Stuer
16 maart 2019 - 22:07 22:07
Antwoord aan  Johan

Er zijn tot nu toe nergens gegevens te vinden ,van hoeveel zendmasten en hun vermogen reeds in dienst zijn voor 5A/5D,

Dat de zender van Sint-Niklaas vrijdag on line was heb ik toevallig ondervonden, doordat ik in de ondergrondse parkeergarage nu ineens wel ontvangst had, en 100 % ook.
Je zal het zelf moeten ondervinden denk ik.

Ik heb wel de indruk dat ze slechts stapsgewijs hun zenders in dienst nemen, zo was dit ook het geval bij 11A.

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
17 maart 2019 - 12:38 12:38
Antwoord aan  Johan Stuer

Zou het kunnen dat er (maar) één technische ploeg is, die bepaalde fysische werkzaamheden aan de zenders uitvoert, om de omschakeling van 12A naar 5A/5D te realiseren? Tot nu toe kwam zowat 1 zender per werkdag actief op 5A/5D.
Door dan maar met een beperkt vermogen op te starten, kan men tijdelijk een duidelijker beeld detecteren van de ontvangst per individuele zender (geen overlapping van het signaal met dat van andere buurzenders). Later wordt dan het volle vermogen ingezet om tot een 100%-dekking van de beoogde regio te komen.

Kenner
Kenner
18 maart 2019 - 11:16 11:16
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Alles kan, alleen is er geen omschakeling van 12A naar 5A/5D…

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
18 maart 2019 - 14:20 14:20
Antwoord aan  Kenner

12A (VRT-mux) wordt niet meer door Norkring verdeeld (hun concessie liep officieel ten einde op 5 maart 2019), maar door de nieuwe zenderexploitant Broadcast Partners. Hierdoor komen die Norkring-zenders in principe vrij.
Deze zouden dus kunnen worden ingezet om de nieuwe mux 5A/5D (“Vlaanderen 2”) op te starten met andere programma’s. Dit is actueel aan het gebeuren: geleidelijk worden nieuwe stations in de mux operationeel. De exploitatieconcessie (15 jaar) voor 5A/5D ligt bij Norkring. Die moet zelfs contractueel begin 2019 deze 5A/5D opstarten.
Doordat die bedrijven een niet zo open politiek voeren qua info naar het publiek, moeten wij het doen met allerhande vaststellingen door luisteraars, om hieruit bepaalde ‘logische’ conclusies te trekken. Verkeerde interpretaties zijn dus steeds mogelijk.

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
15 maart 2019 - 04:52 04:52

Onprettig neveneffect sinds het aanzetten door Norkring van mux “Vlaanderen 2” op 5A/5D in Gent (Boekentoren?; Belgacomtoren?) op maandag 11/03/2019: erge storing op het analoge kabeltelevisie-kanaal E5 (175,25 MHz) van Telenet, waarop het regionale TV-station “AVS” wordt doorgegeven.
Dit komt door praktisch onvermijdelijke instraling, op nochtans goed geïsoleerde bekabeling, in een dakappartement, 9 verdiepingen hoog.
Deze Norkring-zender werd tot afgelopen maandag ingezet om de VRT-multiplex op 12A (223,936 MHz) uit te stralen. Tot dan ondervond het anologe Telenet-kanaal “Play Sports” op kanaal E12 (224,25 MHz) diezelfde hevige storing.
Sinds zenderexploitant Broadcast Partners de VRT-mux op 12A uitstraalt, is er nog steeds storing op dit Telenet-kanaal, maar veel minder.
Waar zou overigens deze zender voor Gent en omgeving staan? (hoogspanningsmast in het Havengebied?). Wie heeft hierover info?
Sinds het opstarten van de commerciële mux “Vlaanderen 1” op 11A (216,928 MHz) door Norkring (halfweg januari 2018 in Gent), wordt ook het analoge Telenet-kanaal “Canvas” op kanaal E11 (217,25 MHz) behoorlijk erg gestoord.

sieuw eddy
sieuw eddy
14 maart 2019 - 21:18 21:18

kan nu alles beter ontvangen van5a/5d in wevelgem hebben bellegem(kortrijk) opgestart vandaag en ook nrj is er bij gekomen.

INDI
INDI
15 maart 2019 - 20:12 20:12
Antwoord aan  sieuw eddy

En vandaag was het de beurt aan zender Oostvleteren. Zo te zien kan de uitrol nu vlot gaan, nu VRT verdwenen is bij Norkring.

Kevin
Kevin
14 maart 2019 - 18:21 18:21

De ontvangst van multiplex Vlaanderen 2 is de afgelopen dagen in het Hageland in ieder geval fors verbeterd. Ik vermoed dat Norkring de zender in Attenrode nu ook heeft aangestoken of versterkt. Waar ik vroeger enkel boven ontvangst had (en dan beperkt), nu ook beneden zonder problemen volle ontvangst.

Jos
Jos
14 maart 2019 - 17:39 17:39

dure prijzen, duistere communicatie. T’ja niet van te schrikken dat dan een grote klant (VRT) naar de concurentie gaat. Benieuwd hoelang al deze commerciele zenders de hoge huurprijzen blijven betalen aan NK. VBRO heeft het ook al lastig en in het verleden was er nog Zen FM, Radio Stad en FG die het niet meer konden betalen. Blijkbaar geen succesformule deze Norkring.

Meer in dab+, netwerkradio
RadioVisie’s DAB+ weekrapport (7)

Een ‘Green Day’ bij NRJ (video)

VRT op DAB+: van 20 naar 36 zenders

Het Ochtendblad van 8 maart (audio)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (6)

Frankrijk: CSA kiest 24 stations voor nationale DAB+

Sluiten