RadioVisie

  • .
    .
Heynen

NRJ Vlaanderen en de fabel van Animal Farm

NRJ Vlaanderen stuurde gisteravond een persbericht uit over de komende zomerprogrammering. Bottomline: tijdens de zomermaanden wordt de ochtendshow (7-9 uur) gewoon nog eens herhaald tussen 9 en 11 en hetzelfde gebeurt ook met de namiddagshow (15-17 uur), integraal te herbeluisteren tussen 17 en 19 uur.

De manier waarop NRJ deze ordinaire besparing in een persbericht ook nog eens tracht te verkopen als een ‘unieke zet’ doet echt wel pijn aan de ogen.

«Vanaf 4 juli gebeurt er dan iets wat tot nu toe ongehoord was: een radiozender die zich aanpast aan het bioritme van de luisteraar!

Van 7u tot 9u kan je wakker worden met Get Up & Play. Is dat te vroeg? Geen probleem, luister gewoon opnieuw van 9 tot 11u, want in Get Up & Replay wordt het héle programma herhaald! Dus als jouw dag start om 9u, hoef je niets te missen van de ochtend die voor anderen om 7u begon.

Happy Hour, de namiddagshow is er van 15u tot 17u. En als dat te vroeg voor je is, of je nog op een matras op de zee ligt, kan je van 17 tot 19u gewoon opnieuw luisteren, da’s dan Happy Hour Again.

NRJ40 hoor je deze zomer niet enkel op zaterdag, maar nu ook op zondag een replay met alleen maar de nieuwste hits.»

Dus NRJ verdubbelt je energie, door zelf zijn inspanningen te halveren. Il faut le faire. Bij het lezen dachten we spontaan “tiens, wat zou de Vlaamse Regulator voor de Media daarvan vinden? Strookt dat allemaal nog met de basisvoorwaarden van het ingediende dossier waar een erkende netwerkradio zich ‘te allen tijde’ dient aan te houden?”

Hier zegt NRJ dus letterlijk zelf dat ze gedurende een ganse zomer – gedurende 23 uur per week tijdens de daguren – géén live-radio meer gaan brengen, maar gewoon identieke programma’s van twee uur eerder herhalen. Ook de top 40 op zaterdag wordt zondag identiek herhaald. Dan tellen we zelfs de dagelijkse non-stopmuziek tussen 11 en 15 uur nog niet mee, waarvan je je ook kunt afvragen welk aspect hier nog ‘live’ is. We spreken hier nota bene over netwerkradio 1, waar in 2017 het stevigst werd voor gevochten. SBS kreeg toen deze licentie omdat men ‘een actieve dagprogrammering’ beloofde.

Enkele jaren geleden behandelde de VRM al enkele klachten tegen SBS/NRJ door ClubFM, dat eveneens kandidaat was voor het eerste netwerk. Je vindt de toenmalige beslissingen hier en hier terug. Hoewel het toen echt wel om stevig onderbouwde klachten ging, durfde de VRM het niet aan om de radiozender van Mediahuis en Telenet minstens te vermanen. Het stak allemaal iets te schril af met meerdere VRM-beslissingen waarbij lokale radio’s en andere netwerkradio’s wél werden/worden aangemaand om exact te voldoen aan de basisvoorwaarden van hun ingediende dossier.

Dit soort discrepanties leidde bij RadioVisie (onder meer) tot een vierdelige reeks ‘Wie reguleert de regulator?’ (deel eendeel tweedeel driedeel vier). Het lijkt allemaal steeds meer op George Orwell’s honderd jaar oude fabel ‘Animal Farm’. U weet wel: “alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere”. Benieuwd of de VRM het dit keer wel de moeite vindt om op eigen initiatief minstens een onderzoek op te starten. Of moet er eerst weer een externe klacht volgen, die dan wordt behandeld als de vakantie al lang weer voorbij is en ze bij NRJ beseffen dat dit soort zomerprogrammering best niet meer voor herhaling (sic) vatbaar is?

Heynen

Weet ook dat het dit soort netwerkradio is dat mee achter het politieke manoeuvre zit om de frequenties van netwerk 2 (Nederlandstalig profiel) niet meer opnieuw uit te geven en wat er toe zal leiden dat sommige netwerkradio’s in de nabije toekomst mogelijk in sommige steden over een dubbele FM-dekking zullen beschikken. Kortom, met deze zomer-van-de-herhaling durft NRJ minister Dalle ook nog eens recht in het gezicht uit te lachen. (RDS)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over NRJ Vlaanderen
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
David
David
24 juni 2022 - 00:06 00:06

Mochten ze nu bij NRJ rekenen dat ieder oor luistert… dan verdubbelen ze hun luistercijfers. Niet 10000 luisteraars voor NRJ per dag maar 20000 luisterende oren per dag. Klinkt toch al beter. Nu het dubbele van 0 is… En de helft van 0 is … Bij NRJ zijn cijfers niet van belang. Het is duidelijk de inhoud van de programma’s. Ik stel voor dat ze op dab+ een NRJ+ opzetten met hetzelfde programma van NRJ maar met twee uur vertraging.
Het begin van het einde van een begin die nooit startte?

Dimitri
Dimitri
23 juni 2022 - 23:35 23:35

Ik vrees dat NRJ een beetje een verloren zaak is. Ze doen min of meer hetzelfde als StuBru maar dan zonder de Tijdloze en zonder een stevige FM dekking al moeten ze hier en daar toch wel niet klagen.

jaques
jaques
23 juni 2022 - 12:01 12:01

hitmusic only !!

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx