NPO wil FM-zenders 3FM behouden Maar eigenlijk draait het vooral om... reclamegeld

Leestijd: 2 minuten

Een radiostation dat binnen een enkele jaren zowat tien procent marktaandeel verliest, het komt zelden voor. En toch is dit wat met het Nederlandse 3FM gebeurde. Begin 2014 was men zelfs even marktleider, dankzij ‘Het Glazen Huis” , met 12,1 procent. Inmiddels is dit minder dan 3,0 procent geworden. Los van het feit dat het tij maar niet lijkt te keren, werd de voorbije maanden steeds vaker de vraag gesteld of de publieke omroep  dan nog wel het dure FM-zenderpark moest behouden.

3FM is een radiostation dat zich richt tot jongeren en die kiezen meer en meer andere manieren om te luisteren. Anderzijds is er NPO Radio 5, een zender die zich specifiek richt op de 50-plussers en geen FM-zenderpark heeft. De omroep  is momenteel enkel via het radio-aanbod van tv-aanbieders, online en via DAB+ te ontvangen. Ondanks het gebrek aan FM-etherdistributie is het marktaandeel tot boven de vier procent gestegen.


Lees verder onder de advertentie


Tel daarbij op dat de iets oudere luisteraars ook minder vertrouwd zijn met de nieuwe digitale luistertechnieken. Ligt het dan niet voor de hand dat de dure FM-frequenties beter naar NPO Radio 5 zouden gaan? ’Nee’ zegt een woordvoerder van de NPO heel stellig, tegen De Telegraaf. Met het publiekelijk vasthouden aan de FM-verspreiding van 3FM wil NPO een einde maken aan de ontstane publiekelijk discussie. 

Opmerkelijk omdat juist de radioluisteraars jaarlijks, via het betalen van belasting, de subsidie van honderden miljoenen euro’s aan de NPO bekostigen. Kenners zijn het erover eens dat met FM-verspreiding van NPO Radio 5, in plaats van 3FM, en veel groter publiek bereikt zou worden. Het marktaandeel van NPO Radio 5 zou volgens ingewijden naar een recordhoogte stijgen. Dit komt vooral omdat de oudere leeftijdsdoelgroep met FM – en juist minder met online en DAB+ – is opgegroeid.

Een nadeel van het succes van NPO Radio 5 is evenwel dat de doelgroep voor adverteerders minder interessant is dan de veel jongere luisteraars van 3FM. Hierdoor zouden de reclame-inkomsten van de STER nog verder onder druk komen. Omdat het aantal lineaire tv-kijkers meer afneemt dan eerder verwacht, moet de NPO de komende tijd jaarlijks zestig miljoen euro extra bezuinigen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: 13 procent bezit een DAB+ Amper twee procent meer dan in 2017 Volgens de nieuwste cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft ongeveer 13 procent van de Nederlanders momenteel een radio in huis met DAB+. Het gaa...
Het Weekendblad van 17 & 18 november (video) Maandag 19 november is er opnieuw een Av... Linde verliefd, Maarten wederom papa Mocht u het perse willen weten en daar gaat Linde Merckpoel zelf van uit, want ze maakte ‘het nieuws’ eigenhandig bekend; de StuBru stem- en...
DAB+ in Frankrijk: mijlpaal in zicht (video) Vanaf 2019 verplicht digitale capaciteit in a... Op 5 december gaat in Frankrijk DAB+ van start in de regio’s van Straatsburg en Lyon. Dat brengt het totaal op zes regio’s, na Parijs, Marseille en Nice waar ze al sinds 2014 DAB+ ...
Joggen met DAB+? Hier is de ‘DABman’ Ook gadgets beginnen DAB+ op te pikken Op deze laatste dag van de eerste Vlaamse 'Week van de digitale radio' focussen we ook even op een nieuwe gadget, verkrijgbaar via Amazon Duitsland voor een spotprijsje van ne...
Het Avondblad van 15 november Eric terug naar VTM, Noordrijn-Westfalen krijgt toch DAB+, n... Eric Hofman voice-over van vernieuwde Blind Date Precies één week geleden was het dag op dag vijftien jaar geleden dat Eric Hofman zijn afscheid aankondigde bij VTM, de zender w...
DAB+ in Wallonië: provinciale muxen gestart Testperiode gedurende 9 maanden in afwachting ... De RTBF heeft gisteren, zoals al beloofd was, de twee nieuwe Waalse DAB+ netwerken gelanceerd, elk bestaande uit vier provinciale multiplexen. De netwerken, die beheerd worden door...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

6
Reageer op dit artikel

avatar
6 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
6 Personen die reageerden
Radio FreakPieter Van BandenHerman BGuyDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Evert De Smedt
Gast
Evert De Smedt

Staatszenders is iets dat niet meer van deze tijd is. NPO, VRT,… opdoeken die handel! Dat ze het belastingsgeld voor andere zaken gebruiken! Wat de VRT betreft, eerst de reclamemarkt leegtrekken en dan nog eens langs de belastingskassa passeren, 50 euro per persoon/jaar (een gezin van 4 mag 200/jaar dokken) is een schande.

Dimitri
Gast
Dimitri

Oud 3FM dj’s trekken samen met hun luisteraars naar Radio 2 en de jongeren van vandaag hebben veel meer keuze zowel via FM als over het internet. In Vlaanderen blijft men langer naar MNM/Stu Bru luisteren omdat hun format verderaf ligt van Radio 2 dan in Nederland.

Guy
Gast
Guy

Ooit nog luisteraar geweest in de topperiode, maar nu absoluut geen fan meer. Het is niet omdat iemand technisch goed is, dat die ook een goed radioprogramma kan maken. Feeling, verbinding en sfeer zijn het belangrijkste voor goeie radio, de techniek van het radiomaken is maar een hulpmiddel om dit over te brengen. Ook creativiteit is belangrijk, maar dan wel gekoppeld aan de leefwereld van de luisteraars of het wordt veel te gekunsteld en te veel op de radiomakers zelf gericht, terwijl het wel degelijk de bedoeling is dat je als radiomaker alles uitsluitend op je publiek richt. Vroeger “pakte” het om jezelf op de radio interessant te maken, nu echt niet meer. 3FM is echt hopeloos achterop momenteel. Zelfs Radio 5 is qua radiomaken vaak hipper dan 3FM. Zonde.

Herman B
Gast

Dé zin die de ongelooflijke domheid en zelfs dwaasheid van de marketingboys illustreert, is wel deze: “Een nadeel van het succes van NPO Radio 5 is evenwel dat de doelgroep voor adverteerders minder interessant is dan de veel jongere luisteraars van 3FM.”

Het zijn de 50-plussers die het geld hebben, niet de jongeren. Maar je moet uiteraard wel iets meer moeite doen om hen te overtuigen, want ze zijn niet zo naïef. Marketeers zijn dus eigenlijk gewoon lui.

Pieter Van Banden
Lid

Herman, ik zou het zelf niet beter kunnen formuleren !

Radio Freak
Gast
Radio Freak

NPO Radio 5 had gewoon moeten blijven uitzenden via de MG , want als ze nu op FM willen gaan uitzenden dan is er gewoon géén plaats want de FM Band zit nu als stamp vol. De middengolf zenders werden uit gezet onder het mom niemand die daar nog naar luistert. Niet dus wat vooral 50+’s en zeker 60 en 70’s+ zijn net het MG publiek. Er moest bespaard worden en daarom moesten de MG zenders uit. De zelfde vuile truck in Belgie met dank van achterwerk maw Gatz. Een persoon die kan liegen dat de pot zwart ziet. Hij beweerd ooit dat de MG niet geschikt is voor muziek onzin en dat het allemaal geschikt is voor het praat station’s.

In Nederland is een ooit zo een Talk Station geweest en dat is na een tijd gestopt omdat er haast niet geluisterd werd in de VS is dat net iets anders. Maar daar hebben ze nieuws en sport in de UK werkt dat wel beter. En Gatz zijn betoog dat de kwaliteit slecht is op de middengolf is het warme water trachten opnieuw uit te vinden want dat is al zo oud als de straat en zolang dat de middengolf bestaat. Geef mij maar de MG waar ik mee opgeroeid ben want de FM band daar voel ik me niet echt goed bij het klink te glad vind ik.

Maar het luisteren naar de MG is met de dag achteruit aan het gaan door de schuld van digitale storing wat het luisteren om zeep help. Enkele dagen geleden liep ik nog eens met een draagbare middengolf radio op straat. En ik liep van de ene storing naar de andere en zelfs total ruis als ik te dicht bij een blok Flats kwam van 67 stuks om zot van te worden door de ruis dan een en al digitale storing. Vroeger had je bv betere ontvangst als de de radio tegen een lantarenpaal hielp door de stroom kabels die als antenne fungeerde maar toen lang daar geen tv kabel bij nu dus wel en dat maakt veel storing.

Misschien moet sommige FM luisteraars toch maar eens de AM knop induwen en dan naar 648 khz (482 m) daar zend Radio Caroline uit en ja die hebben best een goed Rock en Album format. Probeer eens ?

Meer in Actueel
Google lanceert een eigen podcast app
Het Middagblad van 22 juni (audio & video)
‘Online Radio Awards’ van start
VS: Monsterboetes voor radiopiraten
Het Middagblad van 21 juni (video)
De laatste twaalf: Wie zijn ze? (3)
Sluiten