fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

NPO wil FM-zenders 3FM behouden

Een radiostation dat binnen een enkele jaren zowat tien procent marktaandeel verliest, het komt zelden voor. En toch is dit wat met het Nederlandse 3FM gebeurde. Begin 2014 was men zelfs even marktleider, dankzij ‘Het Glazen Huis” , met 12,1 procent. Inmiddels is dit minder dan 3,0 procent geworden. Los van het feit dat het tij maar niet lijkt te keren, werd de voorbije maanden steeds vaker de vraag gesteld of de publieke omroep  dan nog wel het dure FM-zenderpark moest behouden.

3FM is een radiostation dat zich richt tot jongeren en die kiezen meer en meer andere manieren om te luisteren. Anderzijds is er NPO Radio 5, een zender die zich specifiek richt op de 50-plussers en geen FM-zenderpark heeft. De omroep  is momenteel enkel via het radio-aanbod van tv-aanbieders, online en via DAB+ te ontvangen. Ondanks het gebrek aan FM-etherdistributie is het marktaandeel tot boven de vier procent gestegen.

Tel daarbij op dat de iets oudere luisteraars ook minder vertrouwd zijn met de nieuwe digitale luistertechnieken. Ligt het dan niet voor de hand dat de dure FM-frequenties beter naar NPO Radio 5 zouden gaan? ’Nee’ zegt een woordvoerder van de NPO heel stellig, tegen De Telegraaf. Met het publiekelijk vasthouden aan de FM-verspreiding van 3FM wil NPO een einde maken aan de ontstane publiekelijk discussie. 

Opmerkelijk omdat juist de radioluisteraars jaarlijks, via het betalen van belasting, de subsidie van honderden miljoenen euro’s aan de NPO bekostigen. Kenners zijn het erover eens dat met FM-verspreiding van NPO Radio 5, in plaats van 3FM, en veel groter publiek bereikt zou worden. Het marktaandeel van NPO Radio 5 zou volgens ingewijden naar een recordhoogte stijgen. Dit komt vooral omdat de oudere leeftijdsdoelgroep met FM – en juist minder met online en DAB+ – is opgegroeid.

Een nadeel van het succes van NPO Radio 5 is evenwel dat de doelgroep voor adverteerders minder interessant is dan de veel jongere luisteraars van 3FM. Hierdoor zouden de reclame-inkomsten van de STER nog verder onder druk komen. Omdat het aantal lineaire tv-kijkers meer afneemt dan eerder verwacht, moet de NPO de komende tijd jaarlijks zestig miljoen euro extra bezuinigen.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De zomer is niets, twee en een halve maand geleden was ik bang dat ik
In deze vijfde en laatste aflevering van onze artikelenreeks over radioportals willen we de internetradio-meerwaardezoeker
Oud-radiomaker Rik Joossens is niet meer [caption id="attachment_22466" align="alignright" width="175"] klik om te vergroten[/caption] In
Welke 60-plusser herinnert zich niet de demonstratie van 18 april 1973 in Den Haag, de
Augustus 1979  Mi Amigo wordt drijvend ‘Bedevaartoord’ Op een ogenblik dat nog maar weinig Mi
PROS krijgt twee broers Radio PROS schakelt een versnelling hoger en gaat van start met

5
Reageer op dit artikel

avatar
5 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
Pieter Van BandenHerman BGuyDimitriEvert De Smedt Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Pieter Van Banden
Lid

Herman, ik zou het zelf niet beter kunnen formuleren !

Herman B
Gast

Dé zin die de ongelooflijke domheid en zelfs dwaasheid van de marketingboys illustreert, is wel deze: “Een nadeel van het succes van NPO Radio 5 is evenwel dat de doelgroep voor adverteerders minder interessant is dan de veel jongere luisteraars van 3FM.”

Het zijn de 50-plussers die het geld hebben, niet de jongeren. Maar je moet uiteraard wel iets meer moeite doen om hen te overtuigen, want ze zijn niet zo naïef. Marketeers zijn dus eigenlijk gewoon lui.

Guy
Gast
Guy

Ooit nog luisteraar geweest in de topperiode, maar nu absoluut geen fan meer. Het is niet omdat iemand technisch goed is, dat die ook een goed radioprogramma kan maken. Feeling, verbinding en sfeer zijn het belangrijkste voor goeie radio, de techniek van het radiomaken is maar een hulpmiddel om dit over te brengen. Ook creativiteit is belangrijk, maar dan wel gekoppeld aan de leefwereld van de luisteraars of het wordt veel te gekunsteld en te veel op de radiomakers zelf gericht, terwijl het wel degelijk de bedoeling is dat je als radiomaker alles uitsluitend op je publiek richt. Vroeger “pakte” het om jezelf op de radio interessant te maken, nu echt niet meer. 3FM is echt hopeloos achterop momenteel. Zelfs Radio 5 is qua radiomaken vaak hipper dan 3FM. Zonde.

Dimitri
Gast
Dimitri

Oud 3FM dj’s trekken samen met hun luisteraars naar Radio 2 en de jongeren van vandaag hebben veel meer keuze zowel via FM als over het internet. In Vlaanderen blijft men langer naar MNM/Stu Bru luisteren omdat hun format verderaf ligt van Radio 2 dan in Nederland.

Evert De Smedt
Gast
Evert De Smedt

Staatszenders is iets dat niet meer van deze tijd is. NPO, VRT,… opdoeken die handel! Dat ze het belastingsgeld voor andere zaken gebruiken! Wat de VRT betreft, eerst de reclamemarkt leegtrekken en dan nog eens langs de belastingskassa passeren, 50 euro per persoon/jaar (een gezin van 4 mag 200/jaar dokken) is een schande.

Meer in Actueel
Google lanceert een eigen podcast app

Het Middagblad van 22 juni (audio & video)

‘Online Radio Awards’ van start

VS: Monsterboetes voor radiopiraten

Het Middagblad van 21 juni (video)

De laatste twaalf: Wie zijn ze? (3)

Sluiten