RadioVisie

  • .
    .

NPO schakelt over naar DVB-T2

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

VRT stopt per 1 december de uitzendingen in de digitale ether van Eén, Canvas en Ketnet. ‘Te duur en te weinig kijkers’, was de uitleg, maar dan iets langer en meer diplomatisch gebracht. Het duurdere kostenplaatje heeft vooral te maken met de voortschrijdende digitale uitzendtechniek. Gebeurt dit momenteel nog in DVB-T, straks wordt dat DVB-T2.

Maar blijkbaar is die overgang niet overal even duur of beschikken nationale omroepen elders over meer geld, want in Nederland bijvoorbeeld blijven de publieke kanalen na de omzetting ongecodeerd uitzenden en gratis te bekijken. De overzetting naar DVB-T2 in combinatie met HEVC zorgt in veel gevallen wel voor gebruik van nieuwe ontvangstapparatuur. Alleen nieuwe Ultra HD-televisies zijn geschikt om de landelijke en regionale publieke omroep te ontvangen. In alle andere gevallen dient een DVB-T2/HEVC settopbox gebruikt te worden.

Koninklijke PTT Nederland (KPN), de nationale leverancier van telecommunicatie en ICT-diensten, die de consumenten ook televisie aanbiedt, begint vanaf 2 oktober de omzetting van de digitale ethertelevisie, Digitenne, naar DVB-T2 in de provincies Groningen en Drenthe. Gelijktijdig worden ook de kanalen van NPO (nationaal) en RPO (regionaal) naar DVB-T2 omgezet. Vanaf dat moment ook in HD te bekijken.

Digitenne informeert klanten via een persoonlijk schrijven over het tijdstip van de overgang. Ook zijn er roterende informatie-banners te zien op het scherm. Van de gratis kijkers van NPO- en RPO-kanalen zijn geen persoonsgegevens bekend. Daarom wordt iedereen via de televisie opgeroepen om naar de nieuwe DVB-T2 etherverspreiding over te stappen.

Digitenne heeft momenteel zo’n 200.000 abonnees in Nederland. Het exacte aantal personen dat enkel naar de gratis ongecodeerde NPO- en RPO-kanalen in de ether kijkt, is onbekend. De kans bestaat dat het gebruik van Digitenne na de omzetting naar DVB-T2/HEVC, en hierdoor het HD-aanbod uitbreidt, een nieuwe impuls geeft. De hele operatie moet in april 2019 voltooid zijn. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
31 juli 2018 - 10:57 10:57

Momenteel ontvang ik de Nederlandse publieke TV zenders in de regio Aalst via DVB-T met een kleine oude UHF dakantenne (perfect geschikt daarvoor én zonder antenneversterker).Ik ga er van uit dat ik die ook zal kunnen plukken nadat ze overgeschakeld zijn naar DVB-T2.En zo’n DVB-T2/HEVC ontvangertje koop je al voor minder dan €40 via het internet.Dus onoverkomelijke kosten (!!!) zouden dat dan ook weer (voor de brave burger) niet zijn mocht de VRT toch (nog) besluiten om na 1 december hun signalen gratis ter beschikking te stellen van hun…landgenoten die tevreden zijn met het eigen aanbod waarvoor we per slot van rekening ook belasting betalen! Zoniet moet ik dan maar kijken naar de signalen van de RTBF wil ik het journaal willen bekijken uit eigen land…

Danny uit Gent
Danny uit Gent
31 juli 2018 - 09:09 09:09

Hopelijk word de beeldkwaliteit van de NPO zenders even goed als de Franse zenders,want die is werkelijk fantastisch te noemen. Franse zenders zijn hier prima te ontvangen via dvb t met buitenantenne op het dak in de regio Gent.

Marc
Marc
31 juli 2018 - 08:10 08:10

Over de voor en nadelen van DVBT2, de fransen zenden uit in HD zonder DVBT2, over die voordelen gaan we het net hebben. Drukken van omzet en BTW?

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx