RadioVisie

  • .
    .

NPO Radio 5: veel offshore radio in 120  minuten (audio)

‘RadioReuzen’ over de zeezenders, straks in BertOp5

Het was het begin van de muziekradio in Nederland: de komst van Veronica en andere zeezenders die begin jaren 60, vanaf schepen net buiten de territoriale wateren programma’s uitzonden. Het begon allemaal rommelig en ongeorganiseerd, maar na een paar jaar werd, naar Amerikaans voorbeeld, de horizontale programmering ingevoerd, met een muziekformat en een hitlijst. En er kwam vormgeving: jingles en tunes.

Op 31 augustus 1974 stopte het avontuur, enkele de combinatie Radio Mi Amigo/Caroline ging door. Jaren later gevolgd door Delmare, Monique, 558 en 819. Allen met wisselend succes. Het is onmogelijk om die Nederlandse zeezendergeschiedenis in vijftig minuten te behandelen. Toch doet Bert Kranenbarg vandaag, tussen 16:00 en 18:00 uur op NPO Radio 5, een poging in een gesprek met Ad Bouman (foto bovenaan) die werkte als technicus bij Veronica. Hij weet ook veel over de andere zenders en maakt nog steeds wekelijks zijn beroemd geworden Adje Bouman Top Tien op 192radio.nl.

‘Een ratjetoe’

Bouman vertelt over het belang van stationsherkenning met behulp van vormgeving, Veronica liep daarbij bepaald niet voorop. Hij verklaart ook het succes van ten opzichte van de ‘traditionele radio’ die op Hilversum 1, 2 en later 3 werd gemaakt. “We hadden natuurlijk de mazzel dat ze daar een ratjetoe van maakten. Dus luisteraars haakten gelukkig snel weer af en kwamen terug. Als ze dat meteen heel goed hadden aangepakt had het er allemaal wel eens heel anders uit kunnen zien.”

Bert Kranenbarg (credits: Stijn – KRO/NCRV)

Ook legt Ad Bouman uit waarom de ontvangst van de zeezenders op de Veluwe zo slecht was. Niet alleen Veronica, maar ook Radio Caroline, Mi Amigo, Radio Noordzee Internationaal en Radio 227 komen voorbij in het gesprek. Natuurlijk zijn er veel programmafragmenten en vormgeving van de verschillende zenders te horen.

Ook op podcast

BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. En regelmatig in de vorm van een uitgebreide podcast. In de radio-uitzending van BertOp5 is vandaag ook een verkorte versie te horen de podcastaflevering over regionale radio. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt na de uitzending als aflevering 34 in de podcastserie RadioReuzen.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgenCappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en Hitlijsten. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via NPO Radio5 – RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

° BertOp5 over zeezenders, met Ad Bouman, donderdag 28 oktober, 16:00-18:00 uur


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx