RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

‘NPO Radio 5 jaagt digitalisering enorm aan’

NPO Radio 5 is een klein fenomeen in het Nederlandse medialandschap. In de Lage Landen tout court, want een vergelijkbare zender bestaat er niet in Vlaanderen. En dat kunnen we enkel maar betreuren. Het aparte van dit station is niet enkel het format – bedoeld voor de 55-plussers -, maar het feit dat ze niet actief zijn in de FM-band. Ondanks deze afwezigheid, is hun marktaandeel vrij hoog. Net geen 6% is naar Nederlandse normen meer dan goed. En er is nog meer…

NPO Radio 5 blijkt nu ook de digitalisering enorm aan te moedigen, net door hun afwezigheid in de traditionele omroepbanden. Dit vertelde Jurre Bosman (foto bovenaan), directeur audio van de NPO. Ondanks het feit dat luisteraars al langer vragende partij zijn om de FM-fequenties van 3FM of Radio 4 over te nemen, omdat zij minder marktaandeel scoren, zijn daar geen plannen voor.

“Het is niet zo dat de zenders met de meeste luisteraars de volgende dag automatisch de FM-frequentie krijgen”, legt Bosman uit. “Radio 1, 2, 3FM en 4 zitten al tientallen jaren op de FM. Ze daaraf halen, welke zender dan ook, zou eigenlijk een nadeel zijn voor de luisteraars van die zender. En we zien bij Radio 5 dat juist die zender de digitalisering enorm aanjaagt. Dat luisteraars zoveel van Radio 5 houden en moeite willen nemen om die zender aan te hebben, dat je ziet dat mensen zich erin verdiepen.”

‘Radio 5 heeft FM niet nodig’

Momenteel luistert al ruim een kwart van de Radio 5 luisteraars via DAB+, terwijl een derde (ook) voor internet kiest. “Ik denk dat Radio 5 bewijst dat je FM niet nodig hebt om een heel trouw publiek te vinden, dat moeite wil nemen en elke dag terugkomt naar de zender, waar ze ook zijn.”

Ook denkt Bosman dat het belang van FM de komende jaren afneemt. Hij bevestigt daarmee het standpunt dat Paul Römer, Radio- en TV-baas van Talpa(538, Veronica, LINDA), eerder dit jaar al innam. “We zien al dat het terugloopt. Ook bij andere zenders luisteren mensen steeds vaker digitaal. Tot dat de FM een keertje uitgaat. En we hebben er nu voor gekozen, samen met de omroepen, om de FM-frequenties zoals we die hebben, te houden zoals het nu is.”

De komende maanden moet het gros van de Radio 5-luisteraars echter op zoek naar een andere manier om te luisteren. Ziggo is namelijk begonnen met het afschakelen van analoge kabelradio. Eind dit jaar moet die hele operatie afgerond zijn. “Dat is niet onze beslissing, dat beslist Ziggo zelf,” verduidelijkt Bosman.

De radiobaas van de NPO vraagt zich af of het niet eens tijd is voor een gedragsverandering. “Mensen zijn vaak wel gewend om eens in de zoveel jaar een nieuwe telefoon te kopen en een radio moet soms wel veertig jaar meegaan. Maar ik denk dat je daarvan ook moet zeggen ‘Ik koop eens een nieuwe met meer mogelijkheden’.” (radio.nl) (Foto: Michel Schnater | NPO)


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

NPO Radio 5: 75 jaar Arbeidsvitaminen

Radio 5 viert van maandag 15 tot en met vrijdag 19 februari '75 jaar Arbeidsvitaminen' Lees verder

Blad 789: Robin Keyaert, Joe, NPO Radio 5

• Van BFF naar BMF: Ingeborg en zoon Robin worden eenmalig radioduo • How much Lees verder

Blad 780: NPO Radio 5, KL85 en RFE/RL

• NPO Radio 5 doet het met iconische sixties-albums • Wat voorafging aan: ’18 april, Lees verder

Presentator nam live ontslag om ‘coronafeestje’

Johan Anthierens en Arno liepen ooit weg uit de tv-studio van de publieke omroep tijdens Lees verder

Blad 840: BBC, Facebook, NPO Radio 4 (video)

• Een jaarlijks radioprogramma van 30 minuten, maar met een wereldwijde fanbase • Podcasts beluisteren Lees verder

Qmusic.nl: Borsato koning van de foute hits

De ene Qmusic is de andere niet, maar ze zijn wel hele naaste familie van Lees verder

Het is vandaag 19 juni… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Blad 839: Victoria, Arrow, Magic FM, Glenn Pellis (video)

• Een pop-upstudio voor Radio Victoria in Halle-centrum • Arrow Classic Rock en Magic FM Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Willy’s tweede Riff Top 100

Het is vandaag 11 juni… 1972 (audio)

Het Radiodagboek van 11 juni

Sluiten