RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

NPO Radio 5: Eerbetoon voor Tom Mulder (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een radioprogramma over een radiocollega. Dat gebeurt enkel als die persoon tot het kleine kransje van bijzondere collega’s hoort of behoorde. Tom Mulder, over hem gaat het, is dan ook iemand die de radio in de Lage Landen mee ‘uitgevonden’ heeft. Eén van de pioniers die mee de basis heeft gelegd waarop de populaire radio vandaag de dag nog steeds verder op borduurt.

Wie tussen 1969 en 2004 naar de radio luisterde, kent hem, want bij het luistervolkje was hij bijzonder populair. Begonnen bij de zeezender Radio Veronica in 1969 en noodgedwongen moeten stoppen in 2004 bij Radio 10, geveld door een hersenbloeding. Tussenin maakte hij vele jaren het mooie weer bij omroepverenging TROS, op Hilversum 3.

Die Tom Mulder krijgt deze namiddag bij NPO Radio 5 een flink eerbetoon tijdens ‘Bert Op 5’ (16:00-18:00 uur). Een wekelijks programma dat stilstaat bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Het radioprogramma is de basis van een meer uitgebreide podcast, die telkens vlak na de uitzending, verschijnt in de reeks ‘RadioReuzen’ van en met Bert Kranenbarg.

Eerder al maakte hij in deze serie al portretten over ondermeer het legendarische laatavond programma ‘Met het oog op morgen, De toestand in de wereld’ (door mr. G.B.J. Hiltermann), ‘Cappuccino’ van Sjors Fröhlich, ‘In de rooie haan/Spijkers met koppen’, de ochtendshows met Edwin Evers, ‘Theater van het Sentiment’ en het ‘Radionieuws’. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via NPO Radio 5 en de bekende podcastkanalen.

Later vandaag bij ‘Bert op 5’

In de uitzending van vandaag komen maar liefst veertien collega’s aan het woord over Tom Mulder. Erik de Zwart: “Een heel unieke radiomaker met een volstrekt eigen geluid en wie kan dat anno 2020 nog zeggen.” Frits Spits vertelt: “Hij wist precies wat zijn publiek wilde horen”. “Tom was een echte radiofreak,” zegt Ad Roland die jarenlang met hem in het TROS Hilversum 3-team zat. “Hij was de meester, geweldig in ironie en grapjes,” horen we van Eddy Keur.

Ook Giel Beelen denkt nog wel eens aan deze “Waanzinnige radiomaker. Tom was de eerste radiobaas die mij ontslagen heeft.” En er komen nog veel meer collega’s aan het woord. Ook Hans Schiffers, Felix Meurders, Peter van Bruggen, Jeroen van Inkel, Ron Brandsteder, oud-producer Ger Loogman en oud-technici Ad Bouman, Herman Dales en Juul Geleick, doen mee.

Wie was Tom Mulder?

Tom Mulder overleed op 2 januari van dit jaar. In 2004 werd hij getroffen door een hersenbloeding, met kerst 2019 werd hij opnieuw ziek. Tijdens het Radiogala op 30 januari in Gooiland in Hilversum heeft Erik de Zwart Tom Mulder herdacht. Op radio en televisie is veel aandacht geweest voor zijn overlijden. Maar Bert Kranenbarg vindt dat hij postuum een plek verdient in zijn podcastserie ‘RadioReuzen’.

Daarom is aflevering 25 van de serie gewijd aan de man die in 1969 begon als Klaas Vaak bij Veronica. (Foto bovenaan) In 1973 stapte hij over naar de TROS, waar hij vanaf 5 april 1979 opeens Tom Mulder heette. Collega’s spreken in deze aflevering uitgebreid over de onvergetelijke Havermoutshow, 50 pop of een envelop, Poster en Nachtwacht. Ook de periode vanaf 1988 komt aan bod, aanvankelijk Cable One, daarna Radio 10.

° ‘BertOp5′ over Tom Mulder, met veertien radiomakers, donderdag 30 juli, van 16:00 tot 18:00 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5. (BVP)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Tom Mulder nam voor het laatst de trein (audio)

Als Klaas Vaak hielp hij de zeezender Veronica populariseren, onder zijn echte naam Tom Mulder, Lees verder

Release party nieuw boek Leo Weijers

De release party voor pers en genodigden van ‘Zo te sterven op het water; een Lees verder

Documentaire over het iconische ‘Countdown’ (video)

Wie drie 'begrippen' zou moeten geven om 'Veronica' te definiëren komt ongetwijfeld uit op offshore Lees verder

Veronica: vallen, opstaan en weer doorgaan (audio & video)

Op 1 september 1995 startte de Vereniging Veronica als onderdeel van de Holland Media Groep (HMG Lees verder

Terug naar ‘Veronica 828’ (video)

Al is het alweer vele decennia geleden dat de grootste avonturen van zeezenderradio achter ons Lees verder

Veronica start nieuwe programmering

Zendermanager Rob Stenders en zijn team trekken met steile verwachtingen het pas gestarte jaar in. Lees verder

Oud-Veronica techneut Maarten van der Harst overleden

Het nieuws raakte nu pas bekend, medio december 2021 reeds is Maarten van der Harst Lees verder

‘Wat moet dat hier jongens?’ (audio)

Als ik zeemeeuwen hoor krijsen, denk ik aan Radio Veronica en zie ik in gedachten Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x