RadioVisie

 • .
  .
TVV Sound

NPO Radio 4: Bach is de koning van de Klassieke Top 400

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach staat op de eerste plaats in de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4, gevolgd door het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt maakt de top 3 compleet.

Het Requiem van Fauré is op positie 4 te vinden. Op de vijfde plek dit jaar een mooie verrassing: het Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Deze compositie stond vorig jaar nog op nummer 8. Ook opmerkelijk is dat De Vier Jaargetijden van Vivaldi voor het eerst de top 10 van de Klassieke Top 400 haalt.

Uitzending

De Klassieke Top 400 is een toplijst van de vierhonderd mooiste klassieke muziekstukken, gekozen door de luisteraars van NPO Radio 4. Alle werken zijn van maandag 18 tot en met vrijdag 22 oktober tussen 07:00 en 23:00 uur te horen. Op vrijdag 22 oktober eindigt de lijst met de nummer 1 om 20:00 uur. Zie hier voor het complete overzicht en meer informatie over de programmering.

De top 10 van de Klassieke Top 400:

 1. Bach – Matthäus Passion
 2. Mozart – Requiem
 3. Pärt – Spiegel im Spiegel
 4. Fauré – Requiem
 5. Ten Holt – Canto Ostinato
 6. Dvořák – Symfonie nr. 9
 7. Grieg – Peer Gynt
 8. Vivaldi – De Vier Jaargetijden
 9. Purcell – Dido and Aeneas
 10. Händel – Messiah

Verrassen

“Ik vind het mooi om te zien dat deze lijst echt leeft en elk jaar weer weet te verrassen met iets nieuws of opvallends. Zo komt dit jaar veel Bach voor, meer dan ooit tevoren: bijna 10% van de lijst zijn werken van Bachs hand, 39 van de 400 titels. Vorig jaar waren dat er nog 28. Hij is dan ook met afstand de meest geliefde componist in de Klassieke Top 400”, zegt Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4.

“Ook filmmuziek blijft favoriet: het aantal titels stijgt iets ten opzichte van vorig jaar, van 15 naar 17. Nederland ontdekt en omarmt klassiek, met Bach, filmmuziek en nog 344 indrukwekkende andere werken. Muziek om even stil van te worden, om mee te zingen, een traan bij weg te pinken of simpelweg van te genieten. Ik kijk nu al uit naar de heerlijke week die komen gaat!”

In de Klassieke Top 400 van 2021 staan werken van 119 verschillende componisten. Na Bach zijn Mozart (20 noteringen), Beethoven (17) en Schubert (16) het vaakst vertegenwoordigd. De lijst telt elf titels van in totaal zeven Nederlandse componisten: Simeon ten Holt, Jan Pieterszoon Sweelinck (2x), Rogier van Otterloo (2x), Henriette Bosmans (3x), Daan Manneke, Douwe Eisenga en Louis Andriessen.

Meer dan 15 procent (63 titels) van de Klassieke Top 400 bestaat uit muziek van hedendaagse componisten. Aanzienlijk meer dan vorig jaar: toen waren er 39 titels van hedendaagse componisten. De hoogste nieuwe binnenkomer is de Mauthausen Trilogie van de onlangs overleden componist Mikis Theodorakis. NPO Radio 4 zendt tijdens de Klassieke Top 400 een Nederlandstalige versie uit met Liesbeth List.

Online NPO Radio 4 Festival

In de aanloop naar de Klassieke Top 400 is er het NPO Radio 4 Festival: een vierdaags festival over en met klassieke muziek, maar dan online. Van donderdag 14 tot en met zondag 17 oktober biedt het festival op vaste momenten van de dag een lunchconcert, live podcast of avondprogramma aan. Van de nieuwste podcast over liedjesschrijver Jules de Corte tot een rustgevend concert met minimal music en optredens van jong klassiek talent. Het NPO Radio 4 Festival is te volgen op NPO Radio Festival. De optredens zijn ook na afloop nog terug te zien.

Klassieke Top 400 Concert

Op vrijdag 15 oktober was er een feestelijke kick-off van de Klassieke Top 400 met het Klassieke Top 400 Concert vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Sander Teepen, het Nationaal Kinderkoor, Nationaal Jongenskoor, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en solisten bracht een live concert met het mooiste uit de Klassieke Top 400, van Vivaldi tot Pärt.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Geert
Geert
17 oktober 2021 - 17:26 17:26

Dat is stukken beter dan die ene bohemerse rapsody

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx