RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

NPO Radio 2 zet de zaken weer recht

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De meest recente luistercijfers leerden ons dat de Nederlanders de voorbije kerstdagen en de overgang van oud naar nieuw zo gezellig mogelijk vierden. Dat men daarbij z’n toevlucht zocht tot de meest ‘sfeervolle’ radiostations, verbaasde niemand. Sky Radio, zoals voorspeld, en Radio 10 deden uitstekende zaken. Weliswaar een eind achter de al even klassieke eindejaarsmarathon van NPO Radio 2: de Top 2000, die alles en iedereen buitenspel zette. Met dank aan Emmely de Wilt en Jeroen van Inkel.

Vooraf werd uitermate sceptisch gereageerd over het welslagen van het hitlijsten-evenement tussen kerstmis en nieuwjaar. Het ontbreken van de gezelligheid in het Top 2000 Café, dat het zonder publiek moest doen, en het versneld plaatsen van beeldschermen om de virtuele activiteit te bevorderen, stuitte op ongenoegen en stelde zelfs het voortbestaan van de marathon in vraag. Wat aanvankelijk op een kille en een saaie vertoning leek, evolueerde toch tot een kleurrijke en een grappige wisselwerking tussen de volgers en de dj’s. 

Het publiek herontdekte Jeroen van Inkel als in zijn hoogdagen bij Radio Veronica. Alle eer ging evenwel naar Emmely de Wilt, wiens betrokkenheid met de muziek en met de thuisblijvers, zeer aanstekelijk werkte. Haar enthousiasme leek onuitputtelijk. Ze slaagde er in om de ‘Top 2000’ naar een nog vrolijker niveau te tillen. Resultaat: met een forse winst van 5,6% heroverde NPO Radio 2 de leiderspositie ten koste van Qmusic dat aanzienlijk terrein verloor.

En alweer Sky

Ook Sky Radio kende een meer dan rendabele periode. De non-stop kersthits, tot en met 27 december, waren een gouden zet. Gevolg: 1,8% beter dan tijdens de vorige meting, om net onder de 10% te eindigen. En tegelijk ook een signaal voor Qmusic dat de omschakeling van Maximum Hits naar Qmusic Christmas, niet echt het meest geniale idee was.

Radio 10 handhaafde zich als het uithangbord van Talpa. De ‘Top 4000’ lokte voldoende belangstelling en was goed voor een stijging van het marktaandeel met 0,98%. Een hele opluchting na een jaar van kommer en kwel waarbij herstructureringen en talrijke afdankingen door het coronavirus schering en inslag waren.

Niet alleen Qmusic maar ook Radio 538 probeerde de schade te beperken. Niet eenvoudig, maar wellicht min of meer berekend en hopend op betere tijden. De ‘Global Dance Chart Top 40’ met Wessel van Diepen verwende de liefhebbers met een jaarmix en met een uitgebreid overzicht. Werk aan de winkel dus. Zelfde verhaal, min of meer, voor Qmusic, dat wellicht en ondanks de ‘Top 1000’ gokt om tijdens het komende voorjaar de zaken recht te zetten en om de eerste plaats terug over te nemen. (FVM)

De details achter de cijfers

° De luistercijfers over de periode november – december 2020 worden bekend gemaakt door Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO). De rapportage is gebaseerd op een representatieve landelijke steekproef van 8.262 respondenten van tien jaar en ouder.

° Als standaard tijdvak wordt 06.00 tot 24.00 uur gehanteerd. De gemiddelde luistertijd bedroeg in deze periode 02:51uur per dag, dat is dertien minuten meer dan in de vorige periode. De gemiddelde luistertijd is 04:26 uur, zestien minuten meer dan vorige maand.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

NPO Radio 2 blijft autoritair leider in Nederland

Luistercijfers over de periode juli-augustus De tweede oprukkende golf van het coronavirus beïnvloedde tijdens de Lees verder

NPO Radio 2 blijft op kop

Er werd met meer dan gewone belangstelling naar de nieuwste machtsverhoudingen in de radiosector uitgekeken. Lees verder

Qmusic schuift verder op in Nederland

Ondanks de tweede coronagolf bleef de hiërarchie in het Nederlandse radiolandschap bijna ongewijzigd. Dit blijkt Lees verder

Nederland: Luistertijd nam met 10% toe

Dat er steeds meer naar de radio wordt geluisterd sinds Covid-19 de maatschappij op z’n Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic domineerde de zomer

De luistercijfers van juli en augustus bevestigen de dominante positie van Qmusic. Radio 10 blijft Lees verder

Blad 1591: podcast, presenteren, radiorapport

• Waarom radiomakers overstappen naar podcast • Presenteren kun je leren • Hans leverde alweer Lees verder

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1589: Radio2, Symphony, Veronica Vintage (video)

• Radio2-ochtend: West-Vlaamse provincieraad vervoegt protest • Symphony: de Netflix voor klassieke concerten • Start Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx