RadioVisie

  • .
    .
Heynen

NPO Radio 2 komt met ’Top 40 Hitdossier’ (audio)

Terwijl Qmusic de vinger aan de pols houdt van de actuele muziektrends op vrijdag via de reguliere Top 40, zorgt (alweer) NPO Radio 2 voor een zomerse stunt met de programmering van het ‘Top 40 Hitdossier’. Vanaf 20 juli tot en met 13 augustus aanstaande laten Wouter van der Goes en Erik de Zwart tijdens ‘Wout2Day’ van 18:00 tot 20:00 uur de hits en de klassiekers van weleer herleven. Pure nostalgie, gekruid met de nodige tekst en uitleg. Het wordt een spannende en een allesbehalve saaie zomer bij de marktleider in het Nederlandse radiolandschap.

Wat ooit door Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer uit de Verenigde Staten werd geïmporteerd en bij Radio Veronica op 2 januari 1965 in première ging, werd razendsnel een mateloos populair begrip. De ‘Veronica Top 40’ belandde na de gedwongen sluiting van de zeezender in 1974 bij de publieke omroepvereniging TROS als de ‘Nederlandse Top 40’.

Daarna volgde een zwerftocht via de V.O.O. en zelfs Radio Mi Amigo zond de lijst ooit uit, tot er een vaste stek werd gevonden bij Radio 538. Vorig jaar volgde een nieuwe episode en pas na veel juridische heibel, kon Qmusic de fakkel overnemen.

In al die jaren raakten de luisteraars vertrouwd met gastheren als Ferry Maat, Jeroen Nieuwenhuize, Wessel van Diepen, Jan van Veen, Frans van der Drift, Lex Harding, Joost den Draaijer, Gijs Staverman en met de huidige voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, Erik de Zwart. Vanaf maandag aanstaande zal hij bij NPO Radio 2 elke werkdag, met uitzondering van de vrijdag, tussen 18:00 en 20:00 uur voor de begeleidende commentaren zorgen.

Wouter van der Goes was op zoek naar een origineel idee om de vakantiemaanden nostalgisch in te kleden. Dus waarom niet de oude Top 40-lijsten, op basis van het BBC Radio 2 programma ‘Pick of the Pops’ met Paul Gambaccini, samenvatten tot dagelijkse overzichten, gespreid over twee uren? De positieve reactie liet niet lang op zich wachten. Ideeën werden plannen en in snel tempo gerealiseerd. Het vervolg op het ‘Veronica’s Hitdossier’ dat enkele jaren geleden nog bij de gelijknamige commerciële omroep werd uitgezonden, is een feit. 

Na de eerder aangekondigde verschuivingen voor het komende najaar, is dit zonder meer een stunt van formaat. Voldoende om de luistercijfers nog verder de hoogte in te jagen. (FVM)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx