RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

NPO Radio 2: Emmely, Jeroen en Danny kleuren sfeerloze Top 2000 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Geen lange rijen wachtende nieuwsgierigen voor een blik in het Top 2000 Café in het Hilversumse museum voor Beeld en Geluid, dit jaar. Dan maar de ruimte vullen met televisieschermen om alsnog de reis langs ontelbare muziekgenres op te fleuren voor de gedwongen thuisblijvers. Covid-19 had voor de zoveelste maal de tradities flink onderuit gehaald waardoor niets meer zoals vroeger leek. Vaak tot grote ontgoocheling van de kijkers en van de luisteraars, die hun opmerkingen en zelfs splijtende kritieken niet spaarden. 

In tegenstelling tot de vorige jaren viel vooral de onverschilligheid van de meeste presentatoren op. Geminimaliseerd tot het aflezen van de noteringen gekoppeld aan een ingestuurde anekdote. Even een glimlach forceren voor de kijkers, die geduldig afwachten. Toeters en bellen à volonté. De luchtgitaren konden gelukkig vaak boven gehaald worden. Metallica, Rammstein, The Red Hot Chili Peppers, ACDC, genoeg materiaal voor toekomstige virtuozen om hun talenten te demonstreren. 

Dat Rob Stenders gemist werd, leidde tot enkele sarcastische bedenkingen. Een fan van Marco Borsato vroeg zich tijdens de doortocht van zijn lievelingsmuziek openlijk af waar Rob zich bevond ‘net nu je hem nodig hebt’. Ruud de Wild waande zich een astronaut tijdens ‘Supermassive Black Hole’ van Muse. De nochtans energieke Gijs Staverman dacht aanspraak te maken op de trofee voor de beste humoristische opmerking. ‘Se Bastasse Una Canzone’ van Eros Ramazotti handelde echt niet over een pizza. Niet bepaald indrukwekkend en de in zeven haasten aangereikte Italiaanse lekkernij bracht nauwelijks de lachspieren in beweging. Pech dus.

Het wonder van Danny

Gelukkig verdween de mislukte poging om in de huid van de pizzaman te kruipen in het niets bij het onverwachte blijde nieuws dat lijstaanvoerder Danny Vera en zijn echtgenote Echa, ouders van dochtertje Lavie Vey waren geworden. Of hoe kerstdag rond 12:30 uur plots een geweldige wending kreeg. De Zeeuwse zanger zou later bij Giel Beelen er aan toevoegen dat de kersverse moeder haar weeën kreeg tijdens het luisteren naar de Top 2000. Dus toch een beetje feest en vrolijkheid in de drankgelegenheid die, ondanks de beperkte aanwezigheid van de technici, stil en verlaten oogde. 

De toevoeging van Jeroen van Inkel aan het team deed aanvankelijk de wenkbrauwen fronsen. Ervaring zat akkoord, maar omgaan met een dergelijke marathon? De logische zenuwachtigheid bij de aftrap met ‘Can’t Get It Out Of My Head’ van Electric Light Orchestra maakte vlug plaats voor een spetterend vuurwerk van snedige intro’s en gejongleer met de beschikbare jingles. Dat hij vervolgens de virtueel aanwezige kijkers tot een dansje aanspoorde, kreeg onmiddellijk navolging. Alsof de ‘stage’ bij Scott Shannon van het New Yorkse Z100 nog nazinderde en het immense succes bij Radio Veronica nooit verdwenen was. Integendeel. Efficiënt, enthousiast en een voorbeeld voor de anderen, die soms met enige tegenzin hun plicht voltooiden. 

De Rotterdamse Queen

Wie helemaal geen last ondervond van de deprimerende sfeer rond het corona-virus en boven alles en iedereen uitsteeg was perfectioniste Emmely de Wilt (foto boven). Deze sprankelende en modieuze verschijning uit havenstad Rotterdam, varieerde haar rustige en poëtische interventies met een bijna totale beleving van de Top 2000. Fladderend als een sierlijke vlinder op ‘Boogie Wonderland’ van Earth, Wind & Fire, spelend met de via Zoom ingelogde volgers op de televisietoestellen en met de cameralens. 

Tussendoor een lading dolle pret met meezingen op ‘Amigo’ van Chef’s Special en een cynische imitatie van Mick Jagger’s typische moves tijdens ‘Start Me Up’. Geen wonder dat de sociale media helemaal uit de bol gingen bij zoveel spontaan enthousiasme. Zeker dat de hartslag bij heel wat mensen naar een hogere versnelling schakelde. Kortom, Emmely’s ‘Bohemian Rapsody’ promoveerde haar probleemloos tot Queen van de Top 2000. Dus weer een stap dichter bij het ‘grote werk’ op NPO Radio 2.

Aftellen

Geen laatste dag zonder een rondleiding langs de monumenten van de popmuziek gekruid met de nodige emoties. Van de ‘Telegraph Road’ met The Dire Straits tot grote vreugde van Wouter van der Goes tot ‘Door de wind’ in de prima versie van Miss Montreal, Pink Floyd, Metallica en de ‘November Rain’ van Guns ’n Roses aangevuld met een huwelijksaanzoek. Kortom, ondanks het ontbreken van de vaak mee zingende en bij wijlen ingetogen aanwezige mensenzee, voelden de dj’s zich niet echt helemaal alleen. 

Helaas maakten weinigen met uitzondering een sprankelende Emmely de Wilt optimaal gebruik van de interactieve mogelijkheden. Jammer dus. Of deze Top 2000 ondanks de actieve thuisblijvers op grote positieve eensgezindheid zal onthaald worden, valt sterk te betwijfelen. Daarvoor was het contrast met de vorige edities veel te groot. Volgend jaar anders en beter? (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx